presshddMe 12 shtator 2015 deputetet e tri komuneve shqiptare me shumice votash i than e PO sociacionit te Komunave Shqiptare-AKSH-së. Nga numri i përgjithshëm i deputetëve 100 % (43) votuan PER, dmth pa kundershtime dhe pa abstenime. Votimet u zhvilluan ne nje atmosfere tejet te tensionuar dhe presion sa nga qeveria e Beogradit po aq edhe nga forcat e medha policore dhe ushtarake qe shtrihehsin ane e kend qytetit të Preshevës dhe ne mallet e karadakut.

 

Presheve, 29 mars  -Më 12 shator te vitit 2015 shqiptaret e Lugines se Presheven themeluan Asociacioni e Komunave Shqiptare (ASKSH) dhe qe nga atëhere asgje nuk ishte bere me kete asociacion thjeshte ai u thmelu por sot ekztison vetme ne leter. Ne intevriste e fundit te te liderit e Lugines se Preshevës. tasshme te ndjerit Jonuz Muliut dhene agjencise s elajemeve “Presheva jonë” ishte shprehur se “Asociacioni e Komunave Shqiptare eshte themeluar dhe nuk ka kthim mbrapa me AKSH-në, m’sa Kosova me pamvarësinë e saj ! Shqiptarët er Luginës duan të drejtat e njëjta sikurse serbët që kane Asociacionin e Komunave serbe ne Kosovë.”

Jonuz Musliu: Presheva duhet te perkrah AKSH, ashtu siç e përkrah Beogradi dhe Veriu AKS-në!

Pas miratimit të ketij asociaconi nga kuvendaret shqiptare kryetari i KKSH-së Jonuz Musliu po ate dite (12 shtator 2015) i ka deklaruar agjencise se lajmeve “Presheva jonë” se “ky proces ështe nje akt historik qe edhe shqiptaret e Lugines te kene AKSH-ne e tyre, eshte jo vetëm përgjigjie e reciprocitet me statusin e serbëve ne Kosovë por edhe imperativ i kohës për nje perespktivë me të mire te shqiptareve të Lugines se Preshevës drejt integrimeve evropiane”.

Pas nje viti te plote te themelimit te AKSH-së Jonuz Musliu, ish-kryetari KKSH-së dhe i Kuvendit të Bujanocit në bisede me gazetarin e agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ka folur për avancimit dhe jetësimit te AKSH ne Luginen e Preshevës. Heshtjen e Preshevës rreth AKSH z.Musliu thote se “disa lidereve ne Presheve, dihet tashme se cilet janë, po ju hahet pushteti dhe  ma shume mendojne per karriken e tyre se sa per perpsktiven , statusin e ardshme te Lugines, ku qytetaret e saj po jetojne as ne lufte e as ne paqe”

Por, sipas tij “kjo nuk don te thote se ne kemi harruar Referendumin e marsit te vitti 1992, apo Asoscianin e Komuanve Shqiptare, perkundrazi eshte duke u punuar intenzivisht per fuqizmin e ketyre vendimeve dhe akteve historike.”

Shyqyr qe ra kjo deke, pardon, zhurma e aeropolaneve serbe e u pame, ju ra ndermend lidereve te Presheves  AKSH e themluar ne kohene liderit te Lugines Jonuz Musliut  Qyetaret e Lugines do të thoshin, pse nuk erdhen me here keta aeroplan me ju qit gjumin , kllapine ldierve ter Presheves t’i kthehin interesave kombëtare.

Pas dy vitesh, pasi humbi zgjedhjet, Partise Demokratike të Shqiptarëve i ka renë ndermend tash per AKSH duke bere thirrje partive të tjera politike që tubonin shqiptarët në Medvegje, Bujanoc dhe Preshevë për të organizuar një sesion të Asamblesë së Presidentëve Shqiptarë të Luginës së Preshevës për të forcuar dhe harmonizuar dokumentet e miratuara më parë në lidhje me statusin e shqiptareve në Serbi.

Kjo vlen veçanërisht për ato që kanë të bëjnë me Bashkësinë e Bashkive të Shqipërisë, e cila u formua disa vite më parë, njofton aencia e lajmev “Presheva Jonë”.

Kesaj kërkese ju bashkua gjithashtu edhe  Partia e Veprimit Demokratik (PVD) e Riza Halimi dhe, siç thanë ata, ishte “një demonstrim provokues i avionëve luftarakë serbë” që fluturonin gjatë Preshevës të mërkurën. Nga kjo dle se shipatret 4r lugines duhet “falnderuar” avionet serbe qe ju qiten gjumin ketyre liderve nga Presheva. Dhe per cujdi pse kjh ide nuk ju lindi sa ishin ne pushte keto dy parti (PVD e PDSH) apo para se t ja tremin femijet aeroplanet serbe zhag pertoke..?!

PVD gjithashtu kërkon të diskutojë hapat e mëtejshëm lidhur me Asociacionin Kombëtar te Shqiptarve në përputhje me, siç thanë, Komunitetin e Komunave Serbe (ZSO) në Kosovë.

 

SHPËRNDAJE