preshhssPreshevë, 27 shtator  -Në Presheve viteve te fundit para e gjate fushatave zgejdhnore u premtuan ndertimi i momunumeteve (lapideri i UCPMb-së para komune, ai ne Rahovicë)…dedikuar deshmoreve te UCPMB-së te cilet luftuan për lirine edhe pse sot e cunguar, qe së paku kane siguruar poste dhe pune lidereve apo pushtetareve lokal. Por per deshmoret, heronmje  tane shqiptare në Luinen e Preshevës te banuar me shumice  shiptare etnik, lideret e kësj ane nuk benë thuajse asgjë?!..

Kurse serbet duken me te kujdesshme nga Nishi apo Beogradi për kulutren  patriotet, dhe deshmoret e tyre, sikur ata te LNC-së edhe pse ishin komunist dhe pse ishin kunder shqiptareve.  Keshtu Institutit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore nga Nishi i ka shkrua mendja te pekujdeset për monumentet e saj perballa komunes se Preshevës, mu ne vendin ku ishte dhe u hoq brutalisht lapidari i UCPMB-së

Rreth memorialit paar komune   fillimisht dyshemeja është shtruar me pllaka të reja gri mermeri, pas 54 vitesh e ishinme gru betoi apa kocka, kalldërme.

prshfddf

Dy memorial për pionierët e Preshevës, Abdullah Krashinca dhe Dushan Ilic Tojaga, te cileve ju kishte brene dhe ju  mungonte letra, mbishkrimi  dhe pllaka. Tani ato janë zëvendësuar me të reja.

“Ne vetëm mei kthyer në gjendjen normale, ne ate origjinale “, thotë drejtori i Institutit për Mbrojtjen e Monumenteve Kulturore nga Nishi Elena Vasic Petroviv. ” Sipas sal puna është financuar nga Ministria e Punës, Punësimit, veteran dhe Çështjeve Sociale, me 1.2 milione dinare, kupto 2-3 here me shtrenjte se lapidari i UCPMB-së.

Në Preshevë jane edhe dy ndërtesa nën mbrojtjen e shtetit. Xhamia në qendër të qytetit, dhe  shtëpia private e saj, e cila gjendet perballe xhamise,a ndje rrugës e ndërtuar në shekullin e 19. Negociatat për rindertim dhe meremetim duket se kane mbetur per periudhën e ardhshme. Sigursiht me pas qene kishe apo ndinje far heroi serb ajo do të ishte rregulluar kahere.preshhssddf

SHPËRNDAJE