???????????????????????????????Shkruan Nefail MALIQI

Pas pese  raundeve, ai i radhës, i gjashti i cili mbahet me 5 tetor të ketij viti do te jete  vendimtar se kush do te jete paradhes i Ban Ki-moon, ka mesuar agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga burimet e saja diplomatike. Siq dihet ne këte gare jane perfshire  12 kandidat nga gjitha vendet e botes, madje edhe Serbia?!
Sipas agjencise se lajmeve “Presheva jonë”, gazetari i se ciles qe 22 vjet raporton nga selia  OKB, me favoriti eshte Ish-kryeministri portugez Antonio Guterres, njherit Ish-Komisioneri i Lartë i OKB për Refugjatët. Ai per momentin  prine nga gjthe kandidtaet,

Ish-kryeministri portugez Antonio Guterres gjendet  ende në krye të kandidatëve të ketë sukses per te zevendësuar të Ban Ki-moon si sekretar të përgjithshëm të OKB-së, ka thënë diplomatët. Ai ka ruajut simptine dhe mbështetje si në raundet e mëparshëm.
Sikur t mos ekzistonte Kosova, sigurisht  serbi Jeremic do te fitonte
Në fund të raundit të pestë të votimit indikative dhe votim të fshehtë në Këshillin e Sigurimit, dymbëdhjetë nga pesëmbëdhjetë vendet anëtare kanë “inkurajuar”, Antonio Guterres. Dy kanë “dekurajuar” – që do të thotë kanë dhënë një votë negative – dhe një tjetër vend kishte dhene  “asnjë opinion”.Antonio Guterres gjithmonë mjaft mirë përpara dueke lene shume larg  ish-ministrit të jashtëm serb Vuk Jeremiç (8, 6 kundër, pa një mendim) apo kreun  e diplomacisë sllovake Miroslav Lajçak i cili poshtë një vend (8/7/0) . Pastaj vijnë të lidhur ish-presidenti slloven Danilo Turk (7/7/1) dhe Susana Malcorra, Ministrin e Jashtëm argjentinas (7/7/1). Sikur t mos ekzistonte Kosova, sigurisht  serbi Jeremic do te fitonte.  Thmei keshut sespe ne menyre indrikete Serbia eshte ne “listen e zeze” te komunitedti nderkombëtar pamvaressiht nga mbeshtetja e Rusise, vend ky i njohur tashme  si “bjaraktar i luftrave ne ballkan”. ne luften fundit ky vend qe  beri krime, gjenocid deh masakra ndaj jo serbeve ne ish-Jugoslalv, perfhsir eketu edhe Kosoven, duke shktkuar katsarofa humnaitare ekso dhe mijera te zhverndsour e zhdukur, ka sjhkruar agjencia e lajemeve “Presheva jonë”

Antonio Guterres mbet favoritë….Bullgarja dhe serbi i zhgenjyer..
guetrrr
Kandidtja bullgare  drejues ee  UNESCO-s Irina Bokova (6/7/2) është kredituar me një gjashtë zhgënjyese. Një rezultat që mund të rrezikojë shanset e tij për të qëndruar në garë, pavarësisht mbështetjen e Rusisë për të. ngjasjhem ka pesaur edhe ish-ministrit të jashtëm serb Vuk Jeremiç (8, 6 kundër, pa një mendim)Nënkryetari i Kristalina Georgieva Komisionit Evropian, një tjetër bullgar, ka lënë të kuptohet me të vërtetë të enjten se ajo mund të nisë së shpejti në garë, nëse zonja Bokova është i detyruar të tërhiqet. Megjithatë, qeveria bullgare i cili mbështet Irina Bokova tha në ditët e fundit mund të shqyrtojë pozicionin e saj në qoftë se ajo “nuk është parë apo e dytë që” votimit të hënën. Pas ish-ministrit të parë të Zelandës së Re, Helen Clark (6/9/0) dhe Kerim, ish-kreu i diplomacisë të Maqedonisë (6/9/0). Ish-Ministri i Jashtëm i Moldavisë Natalia Gherman pjesën e pasme.

Afati për vendimtare

Kjo është hera e pestë që Antonio Guterres, ish-Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për refugjatë, të moshës 67, është përpara shumë kandidatë. Por zgjedhjet e ardhshme, të planifikuara për më 5 tetor do të jetë edhe më e rëndësishme. Ajo është në këtë rast se fuqitë e mëdha të anëtarëve të Këshillit të përhershëm (SHBA, Rusia, Franca, Britania e Madhe, Kina) do të vetos për të dyja kandidat. Kjo mund të ndryshojë në qoftë se Moska vendos për të bllokuar p.sh., Antonio Guterres.

Emri i Sekretarit të Përgjithshëm të ardhshëm të OKB-së duhet të shpallet në tetor per hedre të parë. Vendimi i Këshillit pastaj duhet të miratohet nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së.

SHPËRNDAJE