Bernë, 26 janar -Autoritete nga Qeveria zvicerane duke folur per migracionin ilegal ne territorin helvetik kane dalur me shifra zyrtare per hyrjen e personave te paligjshem. Rreth 12.927 raste të qëndrimeve të paligjshme janë regjistruar në Zvicër vitin e kaluar, krahasuar me 16.563 në 2018, ku ne mesin e tyre eshte je numer i konsiderueshem edhe nga radhet e shqiptareve kane deklaruar zyratret nga Berna për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër.

 

Shqiptaret e osoves dhe Qhqiperiseë edhe pse nuk jane ne lufte keto dy vende, jane numer nje azilkerues ne Evropë, kurse, te pestit në botë?!  

Migrimi i paligjshëm u ul përsëri vitin e kaluar në Zvicër. Trupat e Rojës Kufitare kanë identifikuar 12.927 raste të qëndrimeve të paligjshme. Ai kishte numëruar 16.563 në 2018, dhe 27.300 në 2017.

Rajonet më të prekur janë Ticino (3474), rajoni veriperëndimor, i cili përfshin Bazel dhe Bern (3389), dhe rajoni që përfshin kantonet e Vaud, Fribourg dhe Valais (2444), tregon Administrata Federale e dogana në statistikat e lëshuara të Mërkurën.

Në kantonin e Gjenevës, 1338 njerëz u zbuluan pa leje qëndrimi të vlefshme për Zvicrën. Neuchâtel dhe Jura janë kantonet më pak të prekur në Zvicër. Ata duhej të merreshin me 123 qëndrime të paligjshme.

Nigeriens (1994) doli në krye për të dytin vit radhazi. Pas afrikaneve ngas Nigeria, te paret jane shqiptarët (821) pastaj vijne Algjerianët (769), Gambianët (625) dhe Marokianët (543). Eritreans, të cilët llogariten një çerek çështjesh në vitin 2016, nuk janë më në mesin e dhjetë kombësive të para të migrantëve të paligjshëm. Shqiptaret e osoves dhe Qhqiperiseë edhe pse nuk jane ne lufte keto dy vende, jane numer nje azilkerues ne Veroipë, kurse, pestit në botë?!

Oficerët bënë 6.489 përgjime në trenat, ne 5,472 rrugë, 947 në aeroporte dhe 19 në anije.

Aktivitetet e kontrabandistëve u rritën gjithashtu pak në krahasim me vitin 2018, nga 398 në 405. Në vitin 2017, u regjistruan vetëm 344 përpjekje. Zvicra gjithashtu transmetoi 5,575 raste tek autoritetet e huaja, rreth 2.600 më pak se një vit më parë.

SHPËRNDAJE