Gjenevë/OKB, 12 dhjetor -Sekretari i ri i përgjithshëm i OKB-së, Portugalisht Antonio Guterres, ka bere sot betimin në pallatin e OKB-së ne Gjenevë duke shpresuar për të treguar se ajo është e gatshme të veprojë pavarësisht nga një ser krizash ne botë.
Guterres, ish shef i organizatës së OKB-së për refugjat UNHCR), u zgjodh sekretar i ardhshëm me aklamacion në Asamblen e Përgjithshme të OKB-së në muajin tetor, dhe do ta marrë edhe zyrtarisht detyrën nga Ban më 1 janar 2017.Gjashtëdhjetë e shtatë vjeçari është bërë shefi i nëntë i OKB-së në historinë e saj 71-vjeçare. Përvoja e tij ekzekutive si kryeministër dhe si komisionar i OKB-së për Refugjat nga viti 2005 deri në vitin 2015, ia mundësoi atij vendin e parë në mesin e 13 kandidatëve për të parin e OKB-së.

Z.Guterres do të jetë i dedikuar për punën e tij në një ceremoni shumë të zyrtare në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, atëherë ai do të paraqesë për 193 anëtare të vendeve projektet e trajtuar kriza të shumta globale dhe për të reformuar institucionin, 71 vjeç .

Duke i dhënë fund gjakderdhjes siriane është prioritet i lartë i ish-Kryeministrit të Portugalisë 67 vjeç, të gatshëm për të lëvizur drejt një zgjidhjeje, sipas diplomatëve.

 

Shefi i ri i OKB-së Guterres cfare i kishte thene gazetarit te Presheva Jonë për ballkanin, refugjatët

Guterres ka shpallur sot emërimin e zëvendësit të tij dhe shefin e tij të stafit, dy pozita të rëndësishme në udhëheqjen e OKB-së. “Presheva Jonë” nga Gjeneva ka mësuar se ministrja nga Nigeria, Amina Mohammed bëhet personaliteti numër dy në OKB, grua kjo myslimane si shefe e stafit të tij…

Presheva është qyteti i pare shqiptar që ka vizituar shefi i ri i OKB-së. Gjatë qëndrimit në Gjenevë shefi i ri i OKB-së ne bisede me gazetarin e “Presheva Jonë” Nefail Maliqn. Ai ka përshëndetur dhe uruar diplomatin portugez për misionin e tij. I porsaemëruari ne krye te OKB-së Guterres ka vlerësuar larte mikpritjen e qytetarëve e te Lugine se Preshevës, bujarinë dhe solidaritetin e popullatës me refugjatët.

Diplomati Guterres duke bërë fjalë për situatën e pas luftës në viset ish-jugosllave dhe përpjekjet e komunitetit ndërkombëtar për të vënë paqen dhe sigurinë ne Kosovë ka pohuar se “proceset ne Kosovë kane avancuar mire. Por tash prioritet për qeverinë mbetet lufta kundër krimit të organizuar, korrupsioni dhe papunësisë. Këto dukuri janë edhe shqetësime tona”.

Diplomati portugez Guterres, i porsaemëruar ne krye te OKB-së ne vazhdim duke justifikuar ndërhyrjen e NATO-s në Kosovë kundër forcave serbe është shprehur se “ne jemi një aleate e ngushtë e NATO-s nuk mund te përmbaheshim ndaj zhvillimeve tragjike në Kosovë. Kemi te bëjmë këtu me një armik te përbashkët? Unë mendoj se po. Nuk ka më një vend, një sistem, një ideologji. Armiku ynë është nacionalizmi ekstrem, fundamentalizmi fetar, racizmi, ksenofobia, spastrimi etnik, diskriminimi. Kjo është arsyeja pse ndërmorëm hapa te tillë dhe pse ne jemi aktiv në Kosovë. Intervenimi dhe prania ndërkombëtare doli me sukses në Kosovë, duke garantuar plotësisht të drejtat e popullit të Kosovës. Këto fjalë i kam thënë edhe zyrtareve te NATO-s ne Bruksel dhe qeverisë sime ne Lisbon..”

Ish-Komisari i Lartë i OKB-së për refugjatë z.António Guterres gjatë qëndrimit të fundit në Gjenevë ftoi Beogradin dhe Prishtinën të zgjidhin problemet politike, për të zgjedhur çështjen e të të zhvendosurve dhe refugjatëve në Kosovë. Prandaj, sipas z.Guterres, problemet e të zhvendosurve në Veri të Kosovës papranueshëm për UNHCR-në.

SHPËRNDAJE