Pas vizite sse nexnesve shqiptare nga Medevgja ne kryeqytetin shiptare ne Tirane tek presidenti Ilri Meta, oprgamnzhuar nga nenkyretarj ae komunes Leme Xhema, nxenësit më të mirë të klasës së gjashtë të shkollave fillore nga komuna e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjes, sot kane vizituar kryeqytetin serb  Beogradin, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Keta nxënës shjqiptare nga Lugina e Presheves nja 150 sish (ne mesin e tyre edhe ca serbne dhe rome)  në Beograd kaje vikzituar qendren, muzeme dhe insitucione te ndryshme kultorore dhe histroike qe nderlidhen me te kaluaren serbe.

Nxënësit e shkollave të tri komunave shiptare erdhën në Beograd me iniciativë të Trupit Koordinues për Serbinë Jugore dhe presidenti i saj Zoran Stankoviq, i cili tha sot se ata do të ecin dhe Kalemegdan, rruga Knez Mihailova dhe tek kopshti zoologjik.

“Është kënaqësi për mua për të marrë pjesë në një ngjarje të bukur, në fakt, nexenesit më të mirë të klasës së gjashtë të nxënësve të shkollave fillore nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja kanë ardhur për të parë Beogradin. Ne u kemi dhënë një lundrim të shkurtër lumenjve tanë dhe shpresojmë se kjo do të jetë një kujtesë e mirë dhe shpërblim për atë që kanë arritur gjatë vitit “, tha Stankoviç.

Ai shprehu shpresën se kjo nismë do të rritet në një traditë dhe se studentët dhe klasat e tjera do të jenë në gjendje të takojnë Beogradin.

Ato pak u përshëndetën edhe nga Shefi i Delegacionit të BE-së në Serbi Sem Fabrizi, i cili shprehu kënaqësinë që fëmijët nga tri komunat serbe vizitoi Beogradin, sepse, siç tha ai, në shumë raste qenë një mysafir në komunitetet e tyre.

“Siç mund ta shihni, Beogradi është një qytet i bukur. Do të thosha se keni kaluar një mëngjes të bukur në lumenjtë e Beogradit dhe kam dëgjuar se keni pasur një kohë të mirë mbrëmë dhe keni qëndruar deri vonë, ” tha Fabrica.

Sipas tij, kjo është një iniciativë e mirë e Trupit Koordinues për t’i sjellë fëmijët nga e gjithë Serbia afër Beogradit.

“Ju të rinj jeni e ardhmja. BE-ja në bashkëpunim me Serbinë bërë hapa pozitivë në drejtim të zhvillimit të vendit në drejtim të arsimit, mundësitë e punësimit, ndërtimin e rrugëve, shkollave, spitaleve, dhe ju jeni ata të cilët do të rriten kur ju të merrni për të përfituar nga e gjithë kjo, ” ju tha fëmijëve Fabrizio

Ai dërgoi atyre dy mesazhe që në Evropë nuk ka vend të mjaftueshëm për të gjithë, për shkak se dy parimet kryesore të unitetit dhe diversitetit të BE-së, siç është edukimi një konsideratë kyçe në zhvillimin e çdo individi të ri.

Ambasadori i OSBE në Serbi, Andrea Oricio tha se sot u dëshmua se fëmijët janë së bashku duke folur në gjuhë të ndryshme, ata vijnë në grupe, dhe me kalimin e kohës duke u përfshirë dhe të përdorin muzikën si mjet i shprehjes.

“Është me të vërtetë një mundësi e mirë për studentët që të vijnë në kryeqytet. Shpesh udhëtoj në jug dhe deri më tani kam qenë në shumicën e shkollave që janë këtu sot. Mendoj se udhëtimi është një vlerë dhe mundësi shtesë për të riun, për të shkëmbyer përvojat dhe për të biseduar “, tha Oricio.

Kryetari i komunës së Medvegjës, Nebojsha Arsiq ka thënë se fëmijët e gëzuar bukurinë e Beogradit, e cila pa dy lumenj, duke shtuar se shumica e tyre për herë të parë në Beograd.

Shef i Kabinetit të Kryetarit të Komunës së Bujanocit Lajim Salihi thotë se ky është imazhi i rrallë, e pazakontë dhe e bukur që komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës miratuar në Beograd.

“Është një dëshirë e madhe për të gjithë ne që të luftojmë për aktivitete të tilla në mënyrë që fëmijët tanë të jetojnë më mirë dhe më mirë se ne tani”, tha Salihi.

Asistentja e Ministrit të Arsimit, Vesna Nedeljkoviq, beson se Trupi Koordinues ka bërë një ngjarje të bukur për fëmijët që janë studentë të shkëlqyer, por edhe mundësinë për t’u lidhur me prejardhje të ndryshme etnike.

SHPËRNDAJE