PreshemyfttKossrbvë, 31 maj  -Diteve të fundit ne Luginen e Preshevës pos ne qarshine e saj edhe ne disa portale janë vërejtur peqarje mes disa hoxhallarëve te cilet perpiqen t u impnoj  eviullnetine qyetarve per qen me bashkesi apo sjqoata milsimane te Serbise apo me Kosoven..  Rreth ketyre mosmarrveshjeve, zenkave gjencia  e lajmeve “Persheva jonë” ka qëndruar ne distance per shkak  influences se saj te amdhe si medium mi i besueshem ne Kosovne Lindore. Prandaj edhe agejncia  e lajemeve “Presheva jonë” nje pyetje ka shtruar sot hoxhallarëve ne Luginë: Me cilin jeni, me myftiun e Serbisë Ivan Trifunovic apo ate të Kosovës Naim Ternava ?

Kete pyetje po ju shtrojme jo qyetarëve sepse populli dihet eshte përcaktuar njehere qe ne vitin 1992 (1 dhe 2 mars)  por hoxllarëve qe e kane përzi dhe ekane bere mash-mish ne Preshevë duke u perpjekur per ta perqare popullin dhe duke ju imponuar atyre me  zor bindejt apo me ket të behen me Serbine apo me Kosovën ?!

Myftiu i ri serb, Abdullah Numan (66 vjeç) është pikërisht, beogradas i lindur, i cili në moshën 19 vjeçare ishte konvertuar në mysliman. (“Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina prešao u islam.“), transmeton agjencia lajmave “Presheva Jone”

Doktori i shkencave dhe profesori në Universitetin prestigjioz “Victory” në Melburn të Australisë, Abdullah Numan, i cili në Beograd kishte lindur si Ivan Trifunoviq ka folur kohë më parë për jetën e tij, si e ka pranuar Islamin, udhëtimin në Indi…Adem Zilkic nuk është më në një pozicion si Reis ulema, as Muhammed Jusufspahi s zëvendësi i tij

Lugina e Preshevës me rreth 50 xhami me mbi 100 imamë e hoxhallarë shikimin e kanë kah Pristina e Tirana. Ata qe duan te shkojne me Beogradin janë të lire!…

Shumica e imamëve, janë të shkolluar, edukuar mire ne frymen islame ne shkolla , medrese apo universitet te ndryshme boterore nga ato ne Prishtinë, Tirane, Shkup, Istamboll apo qendra tjera të të vendeve arabe.

 

Bashkesia Islame e Kosoves po percjell me vemendje zhvillimet, madje edhe peqarjet ne Lugine. Kreu i BIK Naim Ternava ne nje bisede për agjencinë e lajmeve “Presheva jone” mosamrreveshjet mes hoxhallarev ne Luginen e Presheves nuk i ka quajtur «percarje» por si dicka gje normale per demekracine dhe pluralizmin e mendimit.

 

«Mospajtimet e disa hoxhallareve ne Kosoven Lindore apo ju siq i thoni atje  Lugine e Preshevës nuk munde t’i quajme peqarje, por me shume si poterë së koti nga njerez te Beogradit te cilet bejne zhurmë per interesa të tyre indivduale me qellime te caktuara. Tham se s’jane perqarje sepse shumica e popullates shqiptare e dime mirefilli se jane me Kosoven dhe nje grup i vogel nuk mund te shkeputet nga shumica dhe  nga vullneti i tyre te konfirmuar në Referendumin gjithpopullor te 1-2 marsit  1992 », ka thenë  Myftiu nga Prishtina Ternava.

 

Bashkësia Islame e Kosovës shpallë zgjedhjet për Këshill të Bashkësisë Islame në Preshevë. Me këte rast imamet dhe hoxhaller e Lugines se Preshevës kane përshëndetur vendimin e Tërnaves, sipas te cileve myaftiu kosovar ka lidhur dhe unifikuar edhe më shume shqiptaret (muslimane) e Lugines së Preshevës sipas te cileve perepsktiva jone kombëtare dhe fetar eshte kah Prishtina e Tirana e jo nga Beogradi apo Bagdadi. Por ata qe jane bere merak me shku me Beogradin, mund te shkojnë,  janë të lire!. Imamet dhe hoxhaller e Lugines se Preshevës kane përshëndetur vendimin e Tërnaves

 

Ne fund njeriu numer nje i Bashkesise Islame te Kosovës per « Presheba Jonë » ka phuar se  «Une Naim Ternava sa te jem gall, sa t’me rrahin nje damar, nuk ju le Presheven shkive dhe pikë.. Prandaj, perpesktiva e shqiptarëve të Lugines s’eshte Siria as Serbia, por Kosova.. »

 

SHPËRNDAJE