Gjenevë, 28 Nentor  – Raportuesi Special i OKB-së kundër torturës, zvicerani  Nils Melzer dite me pare vizitoi Serbinë nga 13 deri në 21 nëntor dhe Kosovën  nga 21 në 23 nentor.  Raportuesi i OKB-së Melzer duke kritikuar ashper Kosoven ka pohuar se eshte shokuar me dhunën e policise kosovare, denimet arbitrare te gjykatave dhe Eulex-it ne rajon, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Nils Melzer ka denoncoi sot ne Gjenevë dhune polciore dhe gjyqesine ne Kosovë keqtratimet ne burgje dhe denimet arbitrare, një situatë “absolutisht të papranueshme”.

Zvicrani tha se ishte “tronditur” po ashut nga imazhet e transmetuara nga CNN si dhe  shitjeve të skllevërve në Libi. Duke u kthyer nga Ballkani ku ai vë në dyshim mosndëshkimin e policisë, ka Raportuesi Special i Kombeve të Bashkuara kundër torturës

 

Misioni i EULEX-it  joefikas ne Kosovë. Raportuesi zviceran i tronditur nga skllavëria

Résultat de recherche d'images pour "fatmir limaj eulex"“Është absolutisht e papranueshme që diçka e tillë po ndodh në shekullin 21”, u tha gazetarëve të Zyrihut gazetarë në Gjenevë mbi shitjen e emigrantëve si skllevër të zbuluar nga kanali amerikan. “Ajo duhet të ndalet,” thotë ai për këto akte, por gjithashtu akuza për torturë ose ekzekutime arbitrare.  Nils Melzer kishte planifikuar një vizitë zyrtare në vend, anuluar për shkak të situatës së sigurisë. “Nuk mund të imagjinoj se çfarë duhet të jenë migrantët,” thotë ai. Përveç kësaj, është jashtëzakonisht e vështirë për individët që të kontaktojnë atë për të raportuar ankesat.

Numri i ndjekjeve penale është i ulët dhe ai i dënimeve edhe më shumë. “Dy ose tre në vit”, thotë Melzer. Ai kërkon dënime maksimale më të larta se 8 vjet për torturë dhe keqtrajtim ose 10 vjet për rrëfimet e detyruara në Serbi.

Image associée

15 vitet e parapara në Kosovë janë më reflektuese për avantazhin  e veprimeve, tha ai. Mbete i shtesuar per mungesën e mekanizmave të monitorimit dhe hetimev

e të pavarura.

Sa i përket sistemit gjyqësor ku të pandehurit ndonjëherë shpenzojnë deri në 4 vjet në paraburgim. Raportuesi synon “joefikasitetin në praktikat hetimore dhe gjyqësore”, duke përfshirë brenda Misionit të BE-së në Kosovë. Kjo mund të çojë në arrestime arbitrare ose edhe “trajtim mizor, çnjerëzor ose degradues”.

Gjatë vizitës së tij, Melzer u takua me Kryeministrin e Kosovës dhe me përfaqësuesin e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në atë vend si dhe ministrat serbë të Drejtësisë dhe Punës, Punësimit dhe Politikës Sociale.
Résultat de recherche d'images pour "policia kosovare vetevendosje"

 

SHPËRNDAJE