Redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch: KS i OKB-së nga ky muaj (maj 2023) pas Ruisise, KS i OKB-së nga muaji i ardhshem do te gjendet ne duar te pastra dhe te sigurta!

Bernë, Gjenevë UN, (Nefail Maliqi) 1 maj -Zvicra mori për herë të parë kryesimin e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara këtë të hënë, më 1 maj.

“Në këtë rol, Zvicra dëshiron ta realizojë reputacionin e saj si ndërmjetëse dhe ndërtuese urash”,- tha ambasadori i OKB-së, Pascale Baeriswyl.

Megjithatë, reputacioni i Zvicrës tradicionalisht neutrale është dëmtuar që nga fillimi i pushtimit të paprovokuar të Ukrainës nga Rusia.

Në qarqet politiko-diplomatike, politika e jashtme zvicerane e 18 muajve të fundit të jep arsye për ta tundur kokën”, tha eksperti politik, Christoph Frei, nga Universiteti zviceran i St Gallen, për agjencinë e lajmeve, DPA.

Sipas tij, arsyet përfshijnë hezitimin në fillim për t’iu bashkuar sanksioneve kundër Rusisë dhe refuzimin e vazhdueshëm për t’i ndaluar aleatët të transportojnë municione zvicerane në Ukrainë, pavarësisht politikave neutrale të Zvicrës.

Vendi ka refuzuar gjithashtu një ftesë nga shtetet më të industrializuara (G7) për t’u bashkuar në një grup pune për t’i gjurmuar fondet e mbështetësve të presidentit rus, Vladimir Putin.

Presidenca zvicerane e Këshillit të Sigurimit të OKB-së

Në maj të ketij viti Zvicra ka marrë presidencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Ajo përfaqëson një mundësi për të fokusuar punën e Këshillit në prioritetet zvicerane dhe për t’i dhënë Këshillit një shtysë për veprimet e tij. Ky rol kufizohet me rregulla. Ajo i shërben kryesisht për të siguruar mbarëvajtjen e punës së Këshillit në mënyrë që të mund të merren vendime. Do përkujtuar se ne kete mua KS i OKB-së ishet ne « duart » (drejtohej) nga Rusia. presideni i te cilit vend, kerkohet nderkombëtar për arrestim për per krime dhe masakra kunder joruesve ne Ukrainë,  shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga DFAE.

Në maj të vitit 2023, Zvicra do të marrë presidencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Kjo është një mundësi për të fokusuar punën e Këshillit në prioritetet zvicerane – domethënë « promovimin e paqes së qëndrueshme » dhe « mbrojtjen e popullatës civile » – dhe për t’i dhënë Këshillit një shtysë për veprimet e tij. Çfarë do të thotë presidenca për Zvicrën? Pasqyrë e aftësive, praktikave dhe prioriteteve të Zvicrës gjatë muajit të saj të presidencës

Zvicra do të marrë presidencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në maj 2023. Ky rol kufizohet me rregulla. Ai shërben kryesisht për të siguruar mbarëvajtjen e punës së Këshillit në mënyrë që të mund të merren vendime. Anëtarët e Këshillit të Sigurimit e mbajnë këtë detyrë me rotacion sipas rendit alfabetik të emrave anglezë të shteteve. Në këtë cilësi, shteti që kryeson Këshillin kryeson mbledhjet dhe, nëse është e nevojshme, përfaqëson Këshillin në botën e jashtme dhe në organet e tjera të OKB-së si Asambleja e Përgjithshme. Muaji i Presidencës i ofron Zvicrës mundësinë që të fokusohet në prioritetet e saj tematike për anëtarësimin në Këshill në 2023-2024 dhe t’i japë Këshillit një shtysë për veprimet e tij.

Cilat janë kompetencat e Kryesisë së Këshillit?

Përveç mbajtjes së takimeve të mandatuara, Presidenca thërret takime shtesë bazuar në ngjarjet aktuale botërore dhe me kërkesë të shteteve të tjera anëtare. Më 13 shkurt 2023, për shembull, Presidenca e atëhershme Malteze thirri një takim privat me kërkesë të Zvicrës dhe Brazilit menjëherë pas tërmeteve shkatërruese në Turqi. Si bashkautorë të dosjes humanitare siriane, Zvicra dhe Brazili kishin kërkuar këtë takim në mënyrë që Këshilli i Sigurimit të mund të informohej për situatën emergjente në terren dhe të shqyrtonte nëse nevojiten masa për të siguruar akses humanitar në rajonet e prekura.

Gjatë mbledhjeve, Kryesia ua jep fjalën anëtarëve të tjerë. Si rregull, Këshilli fillimisht merr informacion nga raportuesit nga Sekretariati i OKB-së, programet e tjera të OKB-së dhe përfaqësuesit e shoqërisë civile në terren. Letrat i japin Këshillit të Sigurimit një përshkrim të dorës së parë të situatës në një konflikt specifik, të cilin Këshilli e diskuton më pas.

Presidenca bën edhe deklarata për media, për shembull pas votimit apo vendimeve të tjera të rëndësishme.

Pikat kryesore të muajit të Presidencës Zvicerane

Presidenca planifikon programin e punës për muajin. Baza e programit është kryesisht e paracaktuar, përkatësisht nga zgjatja e nevojshme e mandateve të misioneve paqeruajtëse të OKB-së ose regjimeve të sanksioneve të vendosura nga Këshilli i Sigurimit. Kryesia mund të organizojë edhe mbledhjet e veta. Zvicra po planifikon dy ngjarje të tilla kryesore gjatë presidencës së saj në maj, të cilat janë të lidhura drejtpërdrejt me profilin dhe prioritetet e saj të politikës së jashtme. Këshilltari Federal Ignazio Cassis dhe Presidenti Federal Alain Berset do të moderojnë debatet publike. Këshilltarja Federale Viola Amherd pritet gjithashtu të drejtojë një takim të Këshillit mbi misionet paqeruajtëse të OKB-së.

Fillim maji: Debat i hapur mbi prioritetin “promovimi i paqes së qëndrueshme”
Këshilltari Federal Cassis do të kryesojë këtë debat në fillim të majit. Ai synon të tregojë se si Këshilli i Sigurimit, OKB dhe aktorë të tjerë mund të luajnë një rol më të madh në ndërtimin e besimit dhe parandalimin e konfliktit të armatosur. Veprimtaria synon gjithashtu të nënvizojë kontributin e rëndësishëm të Gjenevës Ndërkombëtare në punën e Këshillit në fushën e paqes dhe sigurisë.

Fund maji: Debat i hapur për prioritetin « mbrojtja e popullatës civile »

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së do të paraqesë në maj raportin e tij vjetor për mbrojtjen e popullatës civile në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Presidenti Berset do të kryesojë sesionin e këtij viti, i cili do të zhvillohet gjatë muajit të presidencës zvicerane në prani të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së António Guterres dhe Presidentit të KNKK Spoljaric. Debati publik do të fokusohet në ndikimin e konfliktit në urinë mes civilëve dhe në veçanti në mbrojtjen e infrastrukturës civile për prodhimin dhe shpërndarjen e ushqimit.
Fundi i majit: 75 vjetori i paqeruajtjes së OKB-së

Në vitin 1948, Këshilli i Sigurimit i OKB-së dërgoi për herë të parë një mision paqeruajtës, UNTSO, për të ruajtur armëpushimin në Lindjen e Mesme. ONUST tani drejtohet nga gjenerali zviceran Patrick Gauchat. Këshilltari Federal Amherd pritet të jetë në Nju Jork në fund të majit, në emër të Zvicrës, për të nxjerrë në pah arritjet e jashtëzakonshme të rreth 100,000 paqeruajtësve të OKB-së. Ata janë vendosur në kushte të rrezikshme në mbarë botën për të parandaluar konfliktin, për të mbrojtur civilët, për të avancuar zgjidhjet politike dhe për të mbështetur proceset demokratike.

Në muajin e presidencës bie edhe dhjetëvjetori i grupit ACT të udhëhequr nga Zvicra. Objektivi i grupit është, ndër të tjera, të forcojë metodat e punës së Këshillit të Sigurimit. Për shembull, grupi ACT siguron që anëtarët aktualë dhe të ardhshëm të Këshillit të Sigurimit të mos votojnë kundër rezolutat për rastet e krimeve të luftës ose krimeve kundër njerëzimit.

SHPËRNDAJE