Gjenevë, 2 maj -Zgjddhjet komunale dhe kantonale ne kantonine Gjenevës perfunduan ne muajin qe e lam pas. Ndokush u gezua e ndokush u pikellua, por med t eknasqur, me fitues dolen qytetaret e sdaj te cilet votuan me te miret e tyre. Por, « Fatkeqesshst » per Keshilltar te Shtetin nuk ishin 12 kandidate, por vetem shtatë, ku nga zgjedhjet e prillit te sivjem dolen te buzeqeshur: Fontanet, Hiltpold, Apothéloz, Hodgers, Bachmann, Maudet dhe Kast), raporton gazeat zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Pse Pierre Maudet? (Pourquoi Pierre Maudet ?..et pourqua pas?!.. S’il s’agit d’un leader en Suisse, vous l’avez à Genève. C’est Pierre Maudet !)

« Unë kam një përgjigje që mund të jap. Përsëri duaje atë ose urrej atë. Ai është një lider, e kemi dëgjuar më herët. ai është një lider i vërtetë. E di që në Gjenevë shumë lexues dhe votues që takoj në rrugë më thonë se na mungon një lider në Gjenevë. Mendoj se edhe ai ishte i kënaqur në këtë aspekt. Është dikush që di të marrë vendime, që ka një elokuencë të bukur dhe që vepron. pëlqen apo jo por vepron. Kam punuar me të për 4 vite nga viti 2017 deri në 2011. Nuk kam qenë gjithmonë dakord me të, nuk jam radikal. Por në atë kohë mund të shihja që ai kishte ide dhe energji… » tha nder tjera Manuel Tornare, ish-kryebashkiaku i Gjenevës (PS) ne fjalimin e tij te dielene e fudnti para elektoratit gjenevas i cili i shtrogoi dotren duke i uruar fitoren z.Maudet, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch. Po i ketij medimi ishte edhe ish-Këshilltar Kombëtar Liberal i Gjenevës z.Jacques-Simon Eggly si dhe kolegia Laura Lugon.

Pourquoi Pierre Maudet ?..et pourqua pas?!.. 

« J’ai une réponse que moi je peux donner. Encore une fois qu’on l’aime ou qu’on l’aime pas. C’est un leader, on l’a entendu tout à l’heure. c’est un vrai leader. Je sais qu’à Geneve bcp de lecteur et de d’électrice que je rencontre dans la rues me disent qu’on manque de leader à geneve. Je pense qu’il a aussi été gratifier dans cette aspect la. C’est qlqn qui sait prendre des décisions, qui a une belle éloquence, et qui agit. qu’on l’aime ou pas mais il agit. J’ai fonctionné avec lui 4 ans de 2017 à 2011. Je n’étais pas toujours d’accords avec lui, je ne suis pas radical. Mais j’ai pu déjà constaté déjà à l’époque, qu’il a des idées et de l’énergie…« , a déclaré entre autres Manuel Tornare, l’ancien bourgmestre de Genève (SP) dans son allocution dimanche dernier devant l’électorat genevois, qui a félicité M. Maudet pour sa victoire, écrit le journal suisse albanais Le Canton27.ch. L’ancien conseiller national libéral de Genève, M. Jacques-Simon Eggly, ainsi que sa collègue Laura Lugon, étaient de cet avis.

Në Gjenevë, 6400 njerëz votuan vetëm për Pierre Maudet

Ish-radikali kishte një grup të paprecedentë votash individuale gjatë zgjedhjeve për Këshillin e Shtetit të Gjenevës në raundit të dytë të 30 prillit.

Maudet kishte shpallur dëshirën e tij për të mobilizuar abstenuesit, ata që kanë humbur besimin në politikë, falë një diskursi anti-sistem dhe një fushate që kapërcen kantonin. Statistikat sugjerojnë se Pierre Maudet e ka fituar bastin e tij. 6383 persona rrëshqitën në kutinë e votimit një fletë votimi me një kryq të vetëm për Pierre Maudet.

Buletinet që përmbajnë vetëm emrin e Pierre Maudet përfaqësojnë madje zgjedhjen e katërt të Genevoises dhe Genevois, pas aleancave të majtë dhe të djathtë. Dhe kjo mbështetje me një qëllim të vetëm bëri diferencën. Maudet përfaqëson 13% të votave të kandidatit duke u radhitur në pozitën e gjashtë në raundin e dytë të 30 prillit, rreth 20,000 vota prapa fitueses së madhe të votimit Nathalie Fontanet.

SHPËRNDAJE