albnnbbbPreshevë, 20 tetor  -Në batalionin per te cluruar Beogradin pos shqipatëreve kishte edhe boshnjak dhe turq te cilet u mobilizuan  në vendbanimet shqiptare si në  Sanxhak, Kosovë dhe Maqedoni. kete e ka deshmuar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” akademiku dhe historiani ynë i njohur  prof.dr.Ramiz  Abdyli

Shqiptaret, pra ata te cilet kishin cliruar Preshevën, Prishtinen dhe Shkupin  jane po ata qe kanë kontribuar dukshëm në mbrojtjen dhe clirimin e Beogradit në Luftën e Dytë Botërore. Ata i përkisnin batalionit  të Kodo Bimbashit dhe Shemsi Medovit  nje trimi dhe heroi me  origjine shqiptare (i sllavizuar)  ishte nje hero i cili deri luftoi deri ne ditet e fundit te jetes së tij.

 

albbBurimet historike tregojnë se me shume se gjysma e lufetatrve të mbrojtën dhe cliruan Beogradit ishin kryessiht shqiqiptaret. S e ste keshtu ket e ka deshmuar edhe skulptorit të famshëm kroat, Ivan Mestrovic, i cili në përmendoren e njohur të “Fitimtarit të Beogradit“ (Beogradski Pobednik) e kishte skulpturuar një shqiptar me plis. Sipas meidsave serbe “ky ishte një mashtrim i madh që i është bërë popullit serb.” Ndryshe duekt se Mestrovic e ka ditur mirfe  historikun e Beogradit i cili u çliruar shqiptarët (batalioni i Kondo Bimbashit), se shtetin e parë serb e kanë formuar shqiptarët në krye me Karaxhorxhen.

 

Vepra e Prof. dr. Ramiz Abdylit “Trojet Lindore Shqiptare në Kryengritjen e Përgjithshme (1912)”, është e një rëndësie të veçantë, sidomos për faktin se ai jep një pasqyrë të plotë të zhvillimit të Kryengritjes në këtë pjesë të trojeve etnike ku vend të merituar ten edhe roli dhe angazhimi i shqiptarëve nga Kosova Lindore (Presheva , Bujanoci dhe Medvegja) në çlirim kombëtar nga okupatorët, transmeton “Presheva jonë”.

 

Në vazhdim të veprës së Prof. dr. Ramiz Abdylit “Trojet Lindore Shqiptare në Kryengritjen e Përgjithshme (1912)”, autori shkruan se “Gazeta “Pravda” e Beogradit, më 24 korrik, shkruante se 4.000 kryengritës që ishin përqendruar në Matkë, në perëndim të Shkupit, do ta mësynin kryeqytetin e Vilajetit të Kosovës.

 

 

Ndryshe Shemsi Midovi dhe Kodo Bimbashimë 9 tetor 1915 me ushtaret e tyre shipare dhe te tjere mbrojti dhe cliroi denjesisht Beogradit nga austriakët. Për shkak të këtyre fakteve historike, dhe sot ne Begrad kemi gjurmet shqiptare, rrugen “Skenderbeu” , fakultetin e albanologjise për shka se viteve te fundit kemi pasur mbi 100.000 shqiptare (konfirmuar nga Komsaraje a larte per refugjate ne Serbi Buba Morina  me 1997 ne Gjenevë, OKB) ne Beograd, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” beoggg

SHPËRNDAJE