Interviste me znj.Nerma Jelicic, zëdhënëse e TPI-së në Hagë flet per AIK «Presheva Jonë»

 

Tribunali nuk ka adresë te thashethemeve dhe smeret me spekuilime. Vendimi për lirimin apo dënimin e ndonjë te akuzuari, ne kete rast edhe te zotit Ramush Haradinajt, bhet  para Tribunalit nga Dhoma Gjyqësore bazuar në provat e paraqitura para se ajo nga ana e prokurorisë dhe të mbrojtjes. Në kushtet e rigjykim të Haradinaj dhe të tjerët, unë nuk mund të spekulojnë se sa kohë të ri-gjykimi do të marrë, kur gjykimi do të jetë dhënë e as se çfarë vendimi do të jetë apo cfra edo te mund te nodhe te lirohet apo te vazhdohet me procesit. presim diteve te ardhshme. 

 

Nefail MALIQI

Hage 4 shkurt / AIK-Presheva Jone

 

Presheva Jonë: Diteve te fundit ne media kemi lexuar se dosdja apo tnen me mire aktakuza e TPI-se kunder isjh-kryeminsistritt e ksooves z.ramush haradinaj ehste “zbutu” , madje ajo eshte “redaktuar” 3-4 here…Cfare mund te na thoni konkretisht retzh kesaj znj.Nerma ?

NERMA JELICIC: Kur Dhoma e Apelit urdhëroi, më 19 korrik 2010, një të ri-gjykimin e çështjes së Ramush Haradinaj, Idriz Balaj dhe Lahi Brahimaj, të kufizuar fushëveprimin e-gjykimit ri të përqëndrohet vetëm në krimet e pretenduara Ramush Haradinaj dhe bashkë-akuzuarit janë akuzuar se kanë kryer në selinë e burgut në Jabllanica. Si pasojë, Dhoma Gjyqësore i ngarkuar për rigjykim të çështjes ka urdhëruar që Prokuroria të paraqesë një version të rishikuar të aktakuzës operative në mënyrë që të korrespondojnë me qëllim Dhomave Apelit për një rigjykim të pjesshme (Kopja e Rendit Dhoma Gjyqësore e 15 shtator 2010 është në dispozicion. partitë Mbrojtjes u lejuan të përgjigjet për padinë e rishikuar, të cilat ata kanë, dhe Prokuroria pritet tani të paraqesë një padi të rishikuar shkurtuar nga 21 janar 2011 (për informacione të mëtejshme, ju lutem shih vendimin Dhoma Gjyqësore në formë e shkurtuar në aktakuzë për informacione të mëtejshme, ku do të gjeni një përmbledhje e paraqitjes së Mbrojtjes në padinë e propozuar shkurtuar: Ajo do të jetë deri në të Dhomës Gjyqësore më në fund të miratojë t indictme dhe e bëjnë atë operative mbi rastin. Aktakuza kunder Ramush Haradinaj nuk eshte reduktuar, por eshte korrigjuar dmth siq  e dini e njëjta aktakuze është dorëzuar më 31 janar. Në aktakuzën e re prokuroria e Gjykatës së Hagës për krime lufte akuzon tre të pandehurit për shkelje të ligjeve dhe zakoneve të luftës, ndërsa ka paraqitur për secilin prej tyre. Pra, në akuzat e përgjithshme eshte shpjeguar se të gjitha veprimet ose mosveprimet e paraqitura në këtë aktakuzë lidhen me periudhën prej 1 marsit 1998 e deri më 30 shtator të vitit 1998. Ndersa ne në aktakuzën e korrigjuar potencohet se viktimat e të pandehurve nuk merrnin pjesë aktive në luftime, me ç’rast të pandehurit nuk iu bindën ligjeve dhe zakoneve që rregullojnë konfliktet e armatosura, përfshirë konventën e Gjenevës të vitit 1949. Pra tani ish-kryeministri kosovar Ramush Haradinajn, Idriz Balajn dhe Lahi Brahimajn jane edhe gjashtë pika të aktakuzës.

 

Presheva Jonë : Diteve te fundit eshte spekuluar edhe per lirmin e lideritte AAK-se z.ramush Haradinaj. pritet lirimi i tij se shpejti apo jo? 

NERMA JELICIC: Tribunali nuk ka adresë thashethemet, por nje gje mund t ju them se spekulimet ne media per lirimin e Ramush Haradniajt, nuk ndihmojne ish-kryemionistrin kosovar. Vendimi për lirimin apo dënimin e ndonjë te akuzuari, ne kete rast edhe te zotit Ramush Haradinajt, bhet  para Tribunalit nga Dhoma Gjyqësore bazuar në provat e paraqitura para se ajo nga ana e prokurorisë dhe të mbrojtjes. Në kushtet e rigjykim të Haradinaj dhe të tjerët, unë nuk mund të spekulojnë se sa kohë të ri-gjykimi do të marrë, kur gjykimi do të jetë dhënë e as se çfarë vendimi do të jetë apo cfra edo te mund te nodhe te lirohet apo te vazhdohet me procesit. presim diteve te ardhshme. 

Presheva Jonë :  Dite me pare u shpernda lajmi se PDK e hashim Thaci “paska hyre ne koalicion” me AAK-ne e Ramush Haradinaj. kmei ni juaj nga Haga ?

NERMA JELICIC: Si një institucion ndërkombëtar juridik i cili krenohet vetë në respektimin e standardeve më të larta ndërkombëtare të drejtësisë, Gjykata nuk e preokupojnë vetveten me zhvillimet politike në rajon. Punon në mënyrë të pavarur nga çdo ndikim i jashtëm politik. Në dhënien e gjykimit të tij në rigjykim të rastit të Haradinajt, Dhoma Gjyqësore vetëm që do të marrë parasysh provat dhe argumentet e të dy Prokurorisë dhe Mbrojtjes do të paraqitet në gjykim.

Presheva Jonë : Si kaloi delagacioni nga Kosova, gjate takimit me ramush haradi naj dite me pare ne Hage per te cilin kishin shkruar disa gezate ?

NERMA JELICIC: Unë nuk jam në një pozicion për të komentuar mbi vizitat e marrë nga ndonjë i akuzuar tonë. Të gjitha të Akuzuarit kanë të drejtë të marrin nga vizita private apo familjare, avokatëve të tyre dhe miqtë dhe asis zyrtare. 

Presheva Jonë : C’kemi te re rreth kriminelit serbe mladic, pervec refrenit ne media se “na shptoi pa e kapur” apo “u bastij kjo apo ajo shtepi” dhe asgje me teper ?

NERMA JELICIC: Tribunali mbështetet në bashkëpunimin e të gjitha shteteve anëtare të OKB-së për të arrestuar Rako Mlladiç dhe Goran Haxhiç, vetëm dy të kërkuarit e mbetur. Tribunali nuk pritet të mbyllet përpara 2014, për këtë arsye nuk është tepër vonë për të arrestuar dy të kërkuarit dhe transferimin e tyre në Hagë. Edhe nëse ata janë arrestuar pasi ICTY mbyllet poshtë, një mekanizëm ndërkombëtar mbetur do të jetë e themeluar që do të jetë në gjendje të përpiqen ta nuk ka rëndësi se kur ata janë kapur. Kjo dërgon një sinjal të fortë të tyre se ata nuk do të mund të shmangen drejtësisë.

SHPËRNDAJE