Nefail Maliqi, nga Gjeneva

Gjeneve, 18 nentor -OKB-ja do të ishte “e zhgënjyer” por “jo e frikësuar” nëse Zvicra, e cila zhvilloi negociatat, nuk nënshkruan Kompaktin Global për Migracionin. Kreu i saj, Louise Arbor, nuk i kupton argumentet e shteteve që hezitojnë, ndërkohë që nuk ka “të drejtë për migrim”, raporton sot gazetari agjencise se lajmeve Presheva Jone nga Zvicra,

“Nuk ka dykuptimësi” në Besëlidhjen, tha Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për Migracionin Ndërkombëtar në një intervistë me Keystone-ATS. Jo-detyrues, ky tekst u miratua, pas negociatave, nga rreth 190 shtete që diskutuan shqetësimet e tyre. “Asnjëri prej tyre nuk ka ndërmend të heqë dorë nga sovraniteti i tyre ose të fillojë një të drejtë për migrim,” thotë kanadez.

Politika e migracionit zvicerane “është një debat i brendshëm” dhe secili vend duhet të vendosë se cilët njerëz dhe sa duhet të kenë “qasje në territorin e saj”, sipas saj. Për sa kohë që ai shtet nderon Konventën e Refugjatëve, e cila është lëndë e një Kompakti tjetër Global dhe parimi i mos-refoulement.

Shtetet mund të takohen përsëri në dekada për të “detyruar” në rast të zhvendosjeve masive të emigrantëve të lidhura me ndryshimet klimatike. Siç bënë me refugjatët pas Luftës së Dytë Botërore. Por pakti mbi migracionin që do të miratohet zyrtarisht në dhjetor në Marrakech nuk imponon asgjë dhe “nuk nis asnjë standard të ri”, thotë Arbor.

Cassis jashtë hap me Këshillin Federal

Shtetet e Bashkuara, Austria, Hungaria dhe Australia vendosën të mos bashkohen. Polonia mund të ndiqte. Këshilli Federal ka thënë se dëshiron ta nënshkruajë atë me një rezervë.

Por kreu i Departamentit Federal për Punë të Jashtme (FDFA), Ignazio Cassis, vlerësoi disa ditë më parë se ky hap mund të merret më vonë. Nga ana e tyre, komisionet parlamentare janë të ndara.

Në vendet ngurrues “, teksti është ose keqkuptuar ose nuk është besimi i keq”, një skenar “i cili nuk mund të përjashtohet”, por është “shumë e vështirë për t’u kuptuar”, tha Arbor. Këto defekte për një problem global “janë zhgënjyese” por “jo katastrofale”, pasi komuniteti ndërkombëtar ka ecur përpara.

Znj. Arbor nuk komenton mbi militarizimin e çështjes së emigrimit nga Presidenti i SHBA, Donald Trump. Dhe mos u shqetësoni se emigrantët e Amerikës Latine që mund të mbërrijnë pranë këtij vendi në kohën e konferencës ndikojnë në diskutimet.

Nga ana tjetër, është e kënaqur që tërheqja amerikane nga negociatat për Paktin nuk e provokoi atë të Shteteve të rajonit që morën pjesë gjerësisht.

Disa liderë të lartë priten

Marrëveshja njeh “realitetin” që kalon kufirin përfshin “më shumë se një shtet” dhe bën thirrje për bashkëpunim, këmbëngul ish-Komisioneri i Lartë për të Drejtat e Njeriut. Përkundër argumenteve të ngurrura të vendit, qëllimi i deklaruar është të luftojë migracionin e parregullt “që nuk është në interesin e dikujt”. Ajo kërkon të sigurojë që udhëtimi është “i sigurt” dhe “i rregullt”.

“Pakti është për të gjithë” në shumë çështje, të tilla si lehtësimi i kthimit të punëtorëve migrantë në shtëpitë e tyre. Gjithashtu, ai kujton detyrimet lidhur me të drejtat e njeriut dhe luftën kundër diskriminimit dhe ksenofobisë. Ajo krijon një kornizë për vendet e origjinës, tranzitit, destinacionit dhe kthimit.

Disa prej tyre mund të paraqisnin në Marrakech, me shoqërinë civile, mënyrat inovative të zbatimit të Paktit. Disa krerë shtetesh dhe qeverie kanë konfirmuar tashmë pjesëmarrjen e tyre.

SHPËRNDAJE