doraaaBernë, 26 maj  -Nje nxënës myslimanë në Zvicër i cili nuk ja dhene doren per ta pereshdnetur mësueses e vet i mund t’i kushtoje shtrenjt, me dënimin deri ne 5.000 CHF, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.

Një mësues mund të kërkojë një nxënës shtrëngon dorën. Dhe nxënësit nuk mund ta refuzoje  atë për arsye fetare. Autoritetet Basel-Country kanë bërë vendimin e tyre dje, pas refuzimit të dy muslimanëve të rinj dhe të prekin doren e nje gruaje. Dhe në qoftë se adoleshencë vazhdojnë kedshtu, prindërit e tyre jane paraljmruar per një gjobë deri në 5,000 franga. Veprim tjetër disiplinore ndaj nxënësve janë gjithashtu të mundshme, të tilla si një paralajmërim apo vërejtje me shkrim.

Në fillim të prillit, mediat gjermane-folëse të ditur se dy vëllezërit sirianë të moshës 14 dhe 15 refuzoi të pajtohej me zakonit të shkollës Känelmatt, Therwil, i përbërë dridhen duart e mësuesve. Menaxhmenti i institucionit i ka përjashtuar ato përkohësisht. Ky rast ka krijuar një debat kombëtar dhe Departamenti Kantonale e Arsimit porositur një ekspertizë ligjore.

SHPËRNDAJE