serijajaja

Preshevë, 30 qeshor  -Nese kemi parasysh zvogelimin e popullise serbe per cdo vite nga rreth 40 mije dhe rritjen e numrit te shqiptareve na ballkan, mundet te thuhet  se ne vitin 2050 Serbia do te kete 5 milionë bonorë, po aq sa Kosova me Preshevën dhe Sanxhakun (kupto pa Shqiperine. S ene vitrin 2015 Serbia do te kete mbi 5 milionë banore, e ka konfirmuar edhe CIA,  shkruan sot agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Nese kemi parasysh rënien drastike te popullsise serbe, janë të kuptueshme përpjekjet e serbeve te martohen me femra nga Shqiperia (edhe pse ky biznes nuk e ka hovin, sikur para 2-3 vitesh)  bashke me iniciaten e presidentit Vucic për te shperblyer nenat ne Serbi qe lindin femijen e katert.

Organizata e Kombeve te Bashkuara ka leshuar alarmin për Serbine e cila permes nje raporti demografike ka shprehur shqetesime se ky vend aktualisht dhe viteve te ardhshme ballafqohet me nje tkurrje te madhe te demografise, zvogelim te madh te popullisise,  qe sipas vlerësimeve të OKB-së, Serbia do të humbë 1.3 milion njerëz nga mesi i këtij shekulli,  transmeoptn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Serbia figuron në listën e vendeve me demografi katastrofike, ku popullsia e saj deri në vitin 2050 pritet të reduktohet për 17.2 për qind. Sipas këtyre të dhënave, Serbia aktualisht ka një popullsi prej 8,851,000, kurse ky trend negativ demografik do të qojë në një rënie të popullsisë prej më shumë se një milionë e gjysmë, dhe deri në vitin 2050 në Serbi do të jetojnë 7,331,000 njerëz.

 

Serbia n’hallë: Për çdo vit humb nga një komunë, po aq sa banore ka sot Presheva?!

Sipas të dhënave nga Instituti Republikan për Statistika Nga 169 komuna në Serbi në vetëm gjashtë, eshte shenuar nje rritje pozitive e popillsise, kryedsiksh ne venbdbanime shiptare si në Bujanoc, Preshevë apo komuna tjera te Sanxakut Novi Pazar.  Në vdo vit, Serbia humb 37.500 banorë (aq banore sa ka sot Presheva). Dhe nese kemi parasysh zvogelimin e popullise serbe per cdo vite nga rreth 40 mije dhe rritjen e numrit te shqiptareve na ballkan, mundte thuhet  se ne vitin 2050 Serbia 5 milionë bonorë, po aq sa Kosova me Preshevën dhe Sanxhakun (kupto pa Shqiperine). Dhe krejt te kuptueshme jane përpjekjet e serbeve te martohen me femra nga Shqiperia (i cili biznes eshte frenuar per dallim nga hovi i viteve te meparshme)  bashke me iniciaten e presidentit Vucic për te shperblyer nenat ne Serbi qe lindin femijen e katert, shkruan sot agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Reduktimi i dukshem i popullises serbe tashme eshte bere sdhqtesim jo vetem per autoritet e Boegradit por edhe te mediave serbe, sipas te cilave  “Serbia per  çdo vit humb nga një komunë të tërë” (“Srbija svake godine izgubi celu jednu opštinu”).  Sipas burimeve zyratre te Beogradit, Serbia do të humbë 1.3 milion njerëz, po aq banore sa ka sot “Srpska Republika” shrkuan agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Serbia ka trend negativ të rritjes së popullsisë që nga viti 1992. Që atëherë, ajo ka humbur 600 mijë banorë. „Çdo vit Serbia humb nga një komunë me mbi 35 mijë banorë”, citon gazeta e Beogradit “Politika” të ketë thënë udhëheqësja e Seksionit të Demografisë në Statistikat e Serbisë, Gordana Bjelobrk.

Mesohet se nga 169 komuna në Serbi, vetëm gjashtë prej tyre gjatë vitit të kaluar ka pasur një rritje pozitive natyrore, dhe të Novi Pazarit, Bujanoc, Sjenicë, Novi Sad, Bujanocit dhe Tutin. Ndërsa në Beograd, jeton gati një të katërtën e popullsisë së Serbisë, asnjë komunë Beogradi ka pasur një rritje pozitive popullsisë në vitin e kaluar.

Numri i shqiptarëve u rrit në 18 komuna të Serbisë (ku Nishi dhe Novi Sadi janë të ndara nga zonat e lidhura) kanë pasur 863 shqiptarë, kurse sot ky numër është reduktuar dukshëm.

Nga 180 komuna në Serbi, vetëm 18 sosh pa shqiptarë (Dokument)

Nga 180 komuna në Serbi, vetëm 18 sosh pa shqiptarë (Dokument)

Sa herë është folur për numrin e shqiptarëve në Serbi, është thënë se shqiptare ka jo vetëm në Luginën e Preshevës, por edhe në Vranjë, deri ne Nish. Mirëpo, kjo nuk qëndron sepse mijëra shqiptarë jetojnë edhe në Beograd, Kragujevc, Novi Sad, Suboticë…

Në Serbi nga 150 komuna, kurse vetëm në 18 prej tyre nuk ka shqiptarë, thuhet në statistikat e  “Presheva jonë” e cilsa i referuher buirmeve zyrtare te Boegradit.

Sipas regjistrimit të fundit, para një dekade e më shume (2002), në Serbi kishte 61.647 shqiptarë, kurse sipas regjistrimit të fundit (2011) të cilin shqiptarët e bojkotuan, Beogradi ka “arritur” të regjistrojë vetëm 5,809 shqiptarë. Kjo shifër është spekulative, sepse përpjekjet serbe të vazhdueshme shkojnë në drejtim të zvogëlimit të popullatës shqiptare nga trojet e tyre etnike.

Madje, sipas burimeve të Beogradit më shumë se në gjysmën e komunave në Serbi, mbi 70 sosh, janë të banuara me shqiptarë, diku më shumë e diku më pak, hiq ata të Luginës së Preshevës.

Në Vojvodinë numri i shqiptareve është rritur nga 1.695 në 2.251, në Beograd është zvogëluar për 240, nga 1,492 në 1,252 (edhe pse mediat dhe autoritet serbe kane pohuar disa herë se numri i shqiptarëve në Beograd sillet rreth 100 mijë, kurse në pjesën qendrore të Serbisë numri i shqiptarëve u rrit nga 865 në 1,119.

 

 

 

SHPËRNDAJE