Résultat de recherche d'images pour "Medresen Gazi ne  Preshevë"

Nje kujtim i mire, historik – Eshte kjo fotoja e parë, e gjenerates se pare te maturantëve nga Medereseja “Gazi Isa-beg” në Preshevë

 

Preshevë, 7 maj -Nje javë para muajit te madherushem te Ramazanit në Shtëpinë e Kulturës ne Preshevë te mbushur plote e perplote eshte organizuar një mbremje e maturanteve, akademi kjo e gjenerates se pare te posa diplomuar ne Medresen “Gazi Isa-beg” në Preshevë, e cila filloi punën para katër viteve. Per dallim nga amutratnet tgjere te sjhkollave tona si ne Presheve ashtu edhe  Kosovë e gjetiu, kesaj radhe rrugeve te qytetit nuk pate defilime  te mautaraneve as femrave “cullak” per te treguar kembet gjokisin apo modne me fustana prej 300 eurosh ne kete fukurrallek, kur fëmijët tane spo kane me ngren buke, por ata , ato kesaj radhe ne rruget e Preshvës u prezntuan te diciplunuar dhe me kulutre, u pane te veshura si ka hije, modeste me Kur’an ne dore.. Cka t’i thuhet kesaj -Mashallah dhe Urime!, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Referuesit: Gjithcka cka fillon ne emër te Allahut (xh.h.) dhe me vargje te Kur’anit të mdhineshem, padyshim se do te shkoje mbare!..

Ceremonia ishte një zyrtar i lartë, përveç prindërve, të afërmve, miqve dhe mysafirëve të shumtë nga rajoni morën pjesë përfaqësues të komunitetit islamik si muftiu dr. Mevl

ud ef. Dudiq – Presidenti Meshihat, Fikret ef. Limani – Mufti Preshevë, dr. Rexhad ef. Plojovic – Drejtoreshë e Medresesë, prof. Shemso Shaaqirovic – menaxhere e Medreses, klasa e profesorëve në Preshevë, të udhëhequr nga Koordinatori, imamëve dhe ulemave Preshevë dhe Bujanoc, si dhe mysafirë nga Maqedonia, Kosova, etj..

Kështu  në Medresen “Gazi Isa-beg” në Preshevë,  kanë shpalosur panot në të cilat janë të vendosura  fotot individuale të secilit nxënës të që kanë vijuar mësimin nga viti 2014 kur edhe është hapur paralelja e ndarë e medresesë në Preshevë nga Novi Pazari. Sikur keta matruant sot, dje nga dyert e e keytre shkollave ne Luginen e Presheve dolen edhe kadmeiket tnae qe dikur ishin po ashtu ketu maturantr si: Idriz Ajeti, Rexhep Ismjali, Nexhat Daci, Mehmet Halimi etj..Dhe presim qe edhe keta maturant neser t’i kemi akademikë te radhes per t’i kontibuar shoqerise sone ne edukimin e gjeneratave te reja per te avancuar proceset ne rruge te mbare, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Image associéePerfaqesuesit  e komuniteti muslimane nuk e fsheh gëzimin dhe kënaqësinë që u rinovua pune Medreseja në Preshevë dhe në këtë mënyrë i tyre, kjo zonë filloi të shkruajë një histori të re të ekzistencës së saj.

Ky evenemnet edukativo arsdimor ishte e mbushur me përmbajtje të pasur, fjalime dhe urime zyrtarëve dhe përfundimisht dhënien e mirënjohjeve e meritonte, për fillimin dhe drejtimin e këtij departamenti se Medresesë te pare ne Preshevë.

Drejtori Medrese dr. Rexhad ef. Plojoviqi uroi nga zemra prindërit, pjesëmarrësit dhe bashkësinë islame dhe theksoi se ky brez, pa marrë parasysh se çfarë do të më pas të jetë shumë e gjeneratave të reja, mbeten qe të mbahet mend përgjithmonë ne kujtesat tona.

Myftiu Limani nuk e ka fshehur gëzimin e tij shoqëruar me lot për shkak të motit, ndërsa ai mban postin e kreut të Bashkësisë Islame në këtë zonë ka ndodhur dhe drejtimin e medrese, por në të njëjtën kohë ka dënuar deklaratat dhe kritikat e individëve që kundërshtojnë departamentit istirenom Gazi Isa-Beg medrese në këtë fushë, duke argumentuar se kjo është një mënyrë që shqiptarët e Luginave të Preshevës të jenë boshnjakë.

Presidenti Meshihat Mufti dr. Mevlud ef. Dudic ju drejta mases në gjuhën shqipe im clio disa here u nderpe fjalimi nga duartokitjet frentike. Ai theksoi se mesihat katër vjet më parë ka ndihmuar dhe mbështetur hapjen e klasave në Preshevë, është bërë për të mirën e muslimanëve të rajonit.

Ai gjithashtu theksoi se medreseja në Novi Pazar rifilloi punën e saj në vitin 1990 si një post i Alauddin medresesë në Prishtinë dhe më pas askush nuk ka frikë nga shqiptaret ne Lugine e as ne Sanxhak ne jemi krenar dhe ne jemi mirënjohës për administratën ish- Medrese në Prishtinë.

Në fund të fjalës së tij, përgëzoi të diplomuarit dhe prindërit e tyre për rezultatet e arritura dhe besimi që ata kanë pasur në komunitetin islamik katër vjet më parë, kur ata zgjodhën medrese, këto të moshuarit ndahen dhurata. Mbledhja u përfundua nga recitale te Kur’anit nga afëz te njohur Mr. Bajram ef. Ajeti dhe nga dr. Adnan Ahmeti.

SHPËRNDAJE