Preshevë, 6 maj -Se debimi i shqiptareve te debuar nga Milloshiviqi i ka dalur bumerang Serbise deshmon shume raste se keta te rinje shqiptare te integruar mire ishin inkuadruar ne sistemin e shteteve te qeverive perendiomor qofte ne sherbime administrative-politike po ashtu edhe ne strukturat e ndryshme ushtarake nga oficere te latre deri ne pilot.

Keshu, nën komandën e Wesley Clark agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ka mesuar se ka qenë disa ushtarak madje edhe pilot shqiptare. Njeri nga ishte piloti Lekë Buqaj. Ai permes një deklarate ka treguar atdhedashrine dhe pasionin e tij që kishte për ta goditur Serbie gjate bombardimeve te frocave nderkomebtar i cili ishte pilot, pjesetar i NATO-s gjate kesaj fushate.

Leke Buqaj (The USA Air Force) ishte piloti i vetem shqiptar me avion lufatrak  “bombarduese” amerikane e cila sot e 19 vite më parë, pikërisht më 24 mars filloi ta gjunjëzojë Serbinë. Ai ka marrë mirënjohje të shumta ne SHBA dhe nga komuniteti shqiptar.  Ai është shquar për përsosmëri të jashtëzakonshme në goditjen e objekteve ushtarake serbe, edhe nëpër qendra të banuara, ose afër qyteteve ku ndodheshin bazat. Keshtu piloti Buqaj hyn në analet e historisë amerikane të fluturakëve, duke u renditur e suksesshme dhe me vlera të spikatura mes pilotëve amerikan dhe boteror. Meoshet se numëroi rreth 300 orë fluturime bombarduese në Kosovë (mars-qershor 1999 – 78 ditë) si pjese e pjesë e skuadronit bombardues luftarak “Pilotët e vdekjes”, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Isha dhe jam shume krenar qe isha pjese e misonit paqesor ne Kosove, kesaj radhe mbi qiellin e Serbie meqerast kam bombarduar kryeqytetin serb Beogradin. Çdo 48 ore ishim ne aksion me avion luftarak. Kur mendoia femijet dhe popullaten civile te masakruar nga frocat serbe, mua me hypte edhe me shume vullneti te bombardoja Serbine fort e me forte…”, ka thënë ai.

Ne shenje nderimi dhe rrespekti ndaj gjeneralit Clark, në Muzeun e Kosovës sot mbahet uniforma dhe kapela e tij ushtarake. Po ashtu, në muze mbahet edhe xhupi i ish-ambasadorit William Walker.

Gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” e cili atëbote ndiqte drejpersedreti bombardimet e NATO-s nga selia e NATO-s ne Bruksel perkujton se ishin angazhuar më se 1000 avionë të tipeve të ndryshme, bombardues e vëzhgues, të cilët bënë mbi 38000 fluturime aksionesh. Përveç bombardimeve me avionë, caqe të caktuara u goditën edhe me raketa “Tomahovka”. Qëllimi dhe moto e bombardimeve ishte: “Forcat serbe – jashtë Kosovës, paqëruejtësit e NATO-s -brënda, refugjatët kosovarë të kthehen”.

SHPËRNDAJE