ffffSot në Gjenevë eshte arritur marrëveshje ndërkombëtare qe të gjitha bombat thërrmuese te mbetura duhet të shkatërrohet deri në vitin 2030, njofton agjencia e lajmeve Presheva Jone nga selia ICRC ne Gjeneve.

Do pekujtuar se vendet anëtare të Konventës për Municioneve Thërrmuese, të nënshkruar në vitin 2008, tani për herë të parë kane  vendosur afatin për shkatërrimin e këtij lloji të armëve që mbyten  ose plagosen më shumë se 500.000 njerëz në botë në 50 vitet e fundit.

Kryetari Konventa Henk Cor van der Quast përshëndeti vendimin, duke shtuar se afati i fundit për vitin 2030 mund të ndihmojë komunitetin ndërkombëtar për të bërë përpjekje të mëtejshme për të hequr qafe të bombave thërrmuese, ose sa më shpejt që të jetë e mundur.

Në Gjenevë gjatë takimit tre-ditor të 119 zyrtarëve, pjese se ciles eshte e Shqiperia, të palëve gjatë së cilës vendet kembyen informacione mbi rreziqet de padjat e ketre bombave  dhe zbatimin e marrëveshjes së mbetur.


Konventa, e cila në vitin 2010 hyri në fuqi, ndalon përdorimin, transferimin dhe ruajtjen e armëve të tilla që mund të jenë hedhur nga një avion ose shkrepur nga artileri. Këto armë paraqet kërcënim shtesë për vendet e prekura nga armëve të tilla, dhe në të cilin ka ende fushat e minuara.

Vetem vitin e kaluar keo bomba moren jeten e 417 persona  nga bombat thërrmuese, dhe gati gjysma ishin fëmijë.

Pjesëmarrësit e takimit në Gjenevë kane dënuar përdorimin e municioneve thërrmuese në Siri dhe Jemen, të cilat nuk janë anëtare të Konventës.

Sipas raportit të ekspertëve të Konventës në Siri të vitit të kaluar i këtij municioneve vrarë 250 njerëz, dhe në Jemen mëse 100. Presidenti amerikan Barack Obama tha të martën se do të sigurojë milion $ 90 ndihmën e tre-vjeçare për pastrimin e fushave të minuara dhe për të ndihmuar viktimat e bombave të tilla të përdorura gjatë Luftës së Vietnamit.

SHPËRNDAJE