beiippGjeneve,UN, 7 shtator (Nefail Maliqi) –Chaloka Beyanine, ekspert i OKB-së për personat e zhvendosur brendavendit nis vizitën ( 11 deri më 15 shtator 2016 )  Serbinë dhe Kosovën ka njoftuar sot mediat boterore Alessandra Vellucci, dejtoreshe e press-it te OKB ne Geneve, raporton agjencia e lajmeve Presheva Jone nga Zvicra.

Raportuesi Special i Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut të personave të zhvendosur brenda vendit, Chaloka Beyani, do të ndërmarrë një vizitë në Serbi dhe Kosovë nga 11 deri më 15 shtator 2016 për të shqyrtuar gjendjen e të drejtave të njeriut të personave të zhvendosur brenda vendit (PZHBV-të ). Ai do të ndjekin-up në rekomandimet e bëra në raportin e tij të vitit 2013 ** në Këshillin e OKB-së të Drejtave të Njeriut.

“Shumë vjet pas valës së parë të zhvendosjes, IDP-të ende përballen me probleme të qasjes në tokë, strehim, pronës, dhe perspektivat për zgjidhje të qëndrueshme”, tha z Beyani, duke kujtuar vizitën e tij të mëparshme në Serbi dhe Kosovë.

“Gjatë vizitës sime, unë do të marrë parasysh progresin e bërë në lidhje me mbrojtjen dhe ndihmën e dhënë për të gjithë të zhvendosurve. Unë gjithashtu do të shqyrtojë të gjitha opsionet e mundshme për të arritur zgjidhje të qëndrueshme për të zhvendosurit, “shtoi z Beyani.

Gjatë vizitës së tij pesë-ditore, z Beyani do të takohet me autoritetet përkatëse, organizatat e shoqërisë civile dhe partnerëve të OKB-së, ndër të tjera. Ai do të vizitojë Beogradin dhe Prishtinën, dhe do të konsultohet drejtpërdrejt me personat e zhvendosur dhe komunitetet pritëse vetë në vende të ndryshme.

SHPËRNDAJE