Kjo eshte Shtëpia  e Shëndetit ne Preshevë me 99 % shqiptarë

 

 

Preshevë, 10 dhjetor  -Pagat në Medvgjë, Bujanoc dhe Preshevë duket se nuk mjaftojne per qytetaret te cle tkane fat te jenë të punësuar , sidomos per mjeket te cilet gjenden para dilemave, te vazhdojne te punojme apo te ikim.

 

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva jonë” deri tash Lugina e Preshevës jane larguar mbi 50  mjekë te profileve të larmishme, derisa ne shtepitë e shëndeti ne Medvegjë, Bujanoc e Preshevë ka mjekë serbe, jo vendorl,  por te ardhur nga pejse të Serbise qendrore te cilet shkojne me “sevda” e punë,  se aty i pret ne hyrje flamuri serb.

Keshtu pagat e të punësuarve në shtëpitë e shëndetit janë reduktuar dukshëm madje  për 50%, duke iu hequr shtesa e vitit 2001 të cilin qeveria e Serbisë kishte vendosur stimulim kur forcatb serbe në Luginne  e Preshevës ishte në lufte kunder frocabve shiptare të UCPMB-së, ku me vendim të qeverisë diçka më shumë se 450 të punësuar kishin marrë shtesë në rrogë.

Pas 15 viteve, gjykata kushtetuese ka anuluar këtë vendim të qeverisë duke barazuar nivelin e rrogave me shtëpitë tjera të shëndetit në mabrë Serbinë.

Psh. në shtëpinë e shëndetit në Bujanoc ka shumë mjekë te inkuadruar nga Serbia qendrore si nga Vranja, Surdulica madje edhe nga Nishi (“Imamo najave lekara koji žele da se vrate u zdravstvene ustanove u svojim mestima, u Surdulici, Nišu, Vranju i drugim.Mjeket sdhioptar ja kane bere vetes qaren kane elne punen dhe kani ikur jashte, kush ne Kosove apo Sqhiperi a disa ehd ene perednim , tamam per qejf te Serbisë.

 

“Pas këtij zvogëlimi te rrogës mjektet serbe ta rdhur nga jashte Lugina e Preshvës edhe ata duan që të largohen” ka thënë drejtoresha e këtij institucioni dr Lela Jovanovic. Pagat mujore të mjekëve të përgjithshëm tani në të gjithë Serbinë është rreth 57.000 dinarë, një specialist mjekësor prej 60 deri 70.000 dinarë.

SHPËRNDAJE