Berne, 13 dhjetor -“Në Kosove nuk kemi situate stabile. Ne rajon sërish do të përkeqësohej gendja dhe ne duhet të llogarisim me atë se shumë njerëz do të largohen nga Kosova duke ekrkuar strehë tek të afërmit e tyre në Zvicër. Kjo nuk eshte në interesin tonë” (“In Kosovo: Die Situation hat sich gebessert, ist aber noch nicht stabil”) ka thene ne nje intervistë per gazeten zvicerane  Tages Anzeiger kryerplamentari i Zvicres Guy Parmelin, njeherit minister i mbrojtjes,  transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Ndonëse situata në Kosovë është përmirësuar, por ajo ende mbete  jostabile, frazhile. Ne në Zvicër kemi një numer te madhe nga komuniteti shqiptra i Kosaovës. Në rast se situata në Kosovë sërish do të eskalohej, ne duhet të llogarisim, se shumë njerëz do të largohen nga Kosova ne drejtim te vedit tone per te gjetur  strehë tek të afërmit e tyre. Kjo nuk do të ishte në interesin e vebdit tonë”. (“Kosovo: Die Situation hat sich gebessert, ist aber noch nicht stabil. Wir haben in der Schweiz eine grosse kosovarische Gemeinschaft. Wenn sich die Situation in Kosovo wieder verschlechtern würde, müssten wir damit rechnen, dass viele Menschen zu ihren Verwandten in die Schweiz flüchten.“)

Ministri zviceran i mbrojtjes, Guy Parmelin në vazhdim në gazetën Tages Anzeiger ka phuar se  “jemi te vedsour  për te vazhduar misionine suhareve tane – Swisscoy-t në Kosovë në kohën kur partia jonë (SVP/UDC) është kategorikisht për tërheqjen nga Kosova..”

Megjithatë, sipas Parmelin ka bërë atë që deri tash nuk është bërë nga viti 1999 kur ka filluar misioni,  ka planifikuar uljen e numrit të personelit ushtarak, nga 235 sa janë sot në 165 që do të jetë në vitin 2020. Po ashtu ai ka shtuar se krahas zvogëlimit të numrit, angazhuimi i tge rinjve tane ne Kosovë, ky mision do të ketë një strukture dhe  mision më shumë civil dhe humanitar se sa ushtarak.

SHPËRNDAJE