Medvegjë, 12 shjtator  – “Lece” quhet miniera ë Medvegjës, një minierë e apsur plote plumb, zinku, argjend dhe ari ka nsiur punen 5 maj 2008 duke punesuar  200 minatorë, minierë e kjoe myllur në vitin 2002, njofton agjencia  e lajmeve “Persheva jonë”

Minera “Lece” ne Luginen e Preshevës  ka punesuar mbi 300 puntuir nga ta jane shuimica serbe, kurse 15 jane maqedone e asnje shqiptarë. Me rre em emend n’midis shqiptareve ne Medvegjë, nje firme, kompani apo fibrike si kjo minere ska asnje shqiptar?!, kurse  ne shume fabirka e komapni te shipaterev ka te punesuar edhe serbë.

 

A keni ditur se Medvegja “flenë” mbi 547 milionë tonë minerale të arit dhe bakrit

Medvegjë, zbulohen 547 milionë tonë ari?Miniera Lece ndodhet në komunën e Medvegjës dhe prodhimi i parë në këtë minierë është regjistruar edhe gjatë romakëve të vjetër. Miniera u hap zyrtarisht në vitin 1931 nga kompania Brits Pacific.

Miniera është në afërsi të vendbanimit të njëjtë Lece në këmbët e malit Radan. Miniera është në një lartësi prej 525 metrash. Peizazhi i prishur i pamjes së gjallë është i pyllëzuar dhe i populluar dendur.

Miniera rrethohe tnga  fshatrat shqiptare  Drence, Gajtan, Gazdare, Pusto Shilovo Gjurmët më të vjetra të datës së minierave që nga koha e romakëve. Pesëdhjetë metra në jug-lindje të shpellës së sotme, mbi Leca është një numër i ruajtur i veprave mbi 300 metra të gjatë në kohët romake. Këto gjurmë nuk janë fshirë deri më sot, përveç gjurmëve të veprave, një tunel romak me më shumë se 80 metra të gjatë është ruajtur.

Miniera kryen shfrytëzimin dhe përpunimin e plumbit të xinxit të zinkut me një përmbajtje më të lartë prej ari dhe argjendi. Miniera zotëron gjithashtu një impiant flotimi të xhamit që gjendet në fshatin Gazdar, ku banorët vendas punojnë në formën e bujqësisë dhe mbarështimit të bagëtive. Flotacion është procesi i ndarjes së xeherorit nga guri, miniera u mbyll disa herë në vitin 1941.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, miniera vazhdoi punën deri në mesin e viteve 1990 kur procesi u pezullua për shkak të problemeve të mëdha materiale.

Miniera e Lece me makinë në 2008 bleu grupin Farmakom MB nga Shabaci në pronësi të biznesmenit problematik Miroslav Bogicevic. Shumë te rinj humben jeten dhe  nga minierat dhe askush nuk iu përgjigj tragjedive, sikur arsti i vitit te akluar apo sot ku humbne jeten 2 minatre maqedon.

Që nga viti 2010, pronari i ri ka filluar prodhimin që është rreth dhjetë herë më i lartë se koha kur kjo minierë ishte bërë më mirë. Në prodhim, theksi në shfrytëzimin e rezervave të mëdha të xeheve, dhe mbi të gjitha ari, mbahen si rezerva ari. Hulumtimet e reja kanë treguar se minierat janë një nga depozitat më të mëdha të arit në Evropë, me një peshë mesatare prej 260 gram ari për ton mineral.

Një ndërmarrje me emrin “Dunav mineral” në një vendbanim shqiptar me emrin Tularë në Komunën e Medvegjës, ka zbuluar miliona tonë ari dhe bakër. Sipas Yelloë Creek, thuhet se aty ka 547 tonë minerale prej ari.

“Në këto depozita është përcaktuar përmbajtjen e 0.22 gram për ton ar dhe 0.23 për qind bakër. Kjo është 1.260.000 tonë bakër dhe 120 tonë prej ari”, ka deklaruar menaxheri për hulumtime “Research Phil Fox”, kane raptuarmediatshqiptare duke ju referuar burimeve të agjencisë së  lajmeve “Persheva Jonë

Ai ka shpjeguar në vazhdim se “duke pasur parasysh rezultatet inkurajuese, ne jemi duke vazhduar me zhvillimin e studimeve të vlerësimit ekonomik për vlerësimin e ndikimit në mjedis, studimet teknologjike dhe metalurgjike, dhe studimet sociale”.

“Rezultatet preliminare të studimit priten deri në fund të këtij viti”, ka thënë ai.

“Minerale Danubit” është një kompani e regjistruar në Serbi me kapital kanadez dhe punëson rreth 30 njerëz

SHPËRNDAJE