Résultat de recherche d'images pour "Suisse kosovo"Bernë, 12 shtator  -Urimet për zgjedhjen e Ramush Haradinajt në krye te Qeverisë se Kosovës  kane kaluar tasme kufijte e Kosovës. Zgjedhja e Haradinajt si kryeminister eshte mirëpritur dhe pershëndetur jo vetem në Kosove, Shqiperi e Preshevë por edhe nga Brukseli dhe vendet e BE-së. Ata njezërit kane uruar Kosoven dhe vet Haradinajn për detyrën e re në postin e Kryeministrit te Republikës së Kosovës. Nje urimi i tillë ne adrese te kryeminsitrit te ri kosovar e ka deruar permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicer edhe qeveria zvicerane, rrespektivisht nga Ministria e Jashtme  (EDA/DFAE) ne Berne.

“Që nga viti 2008, Zvicra e ka njohur Kosovën si shtet dhe ka mbajtur marrëdhënie diplomatike dhe konsullore që atëherë. Ai korrespondon me protokollet e qeverive të sapozgjedhura për t’i përgëzuar ato për zgjedhjet, ne kete rast te Kosovës”.

Pierre-Alain Eltschinger, zedhënës diplomacise zvicerane, duke përcjellur mesazhin nga Berna zyrtare në emer të Ministrise së Jashtme ka  uurar kryeministrin Ramush Haradinaj në krye te qeverisë së Kosovës. Roli i Zvicres dihet ne Kosovë si para, gajte dhe dhe pas luftes i cioli bashkepunim u intensifiku nga viti 2008 i cili vend ishte nder vendet e para qe njohur paamvresine e Kosovës.

 

Presidentja leothard: Zvicra intensifikon bashkepumimin me Kosovën

Bashkepunimin e mire mes Zvicres dhe Kosovës e deshmoi edhe presidentja zvicerane Doris Leuthard javen qe kaloi ne nje bisede per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër.

“Zvicra vazhdon bashkepunimin dhe kontributin e vete ne avancimin e proceseve demokratike ne Kosovë ne fgjtha sferat si nga ekonomia asdhtu edhe humaniatre, ndertimit dhe zhvillimit dhe sigurimit te paqes dhe stabiliteit permes trupave tona ne rajon -Swisscoy-it…” tha znj.Leothard duke shtuar se Zvicra dhe Brukseli eshte e interesuar qe te kemi ne BE Kosoven por si nje vend ku funksion shteti juridik. Kurse rreth dialogut mes Kosovës dhe Serbise ne Bruksel ajo ka theksuar se Berna mbeshtte vazhdimin e këtij procesi eshte i cili eshte domosdoshëm dhe dobishëm jo vetëm per keto dy vende, por edhe për Zvicren, sepse aty ky ka stabilitet politik dhe ekonomik, vendi prodhon perspektive dhe ardhmeri te sigurt per qytetarët dhe jo emigrantë..”

 

Do perkujtuar se  edhe kryeministrit akutal i Kosoves ishte emigrant ne Zvicer i lareguar nga vendlidnja per shkka potlikes diskminuese te regjimit serb në Kosovë. Hradinaj në fillim të viteve 1990 ishte strehuan në Zvicër. Ai pastaj fitoi jetesën e tij në Leysin (VD).

Ai u largua nga Zvicra më 1997 dhe u kthye në Kosovë me nje gurp lufteraesh prej tre mije vetash, ku ju kundervy regjimit milloshevian dhe ushtrise e policise serbe te cilët ishin instaluar ne Kosovë ilegalisht. Atëbote Haradinaj vlersohej dhe kishte raporte te mira me NATO-n, Ameriken dhe Zvicren.

Ndryshe kryemnistrit Ramush Haradinaj ne biseden e fundit për agjencine e lajmeve “Presheva jonë”  duke folur per kontribution e Zvicres ai ka vleresuar larte rolin e  qeverise dhe popullin zviceran ne Kosovë te cilin e vend e ka quajtur “ambasadore” te Kosoves ne arenen nderkombëtare


SHPËRNDAJE