Image associéeMund ‘lufta për Beogradin’ të kthehet në ‘luftë civile’ (“Može li ‘bitka za Beograd’ prerasti u ‘građanski rat“) eshte ky tituilli io mediave serbe (Aljazeera) ku siotauat mes liderve dhe apertimeve poltike ne kyreqytetin serb eshte acaruar forte, shkruan agjencioa e lajmeve “Presheva Jone¨”

Zgjedhjet për kryeqytet janë prelud e mundur për një ‘betejë për Serbinë’ e zgjedhjeve, por pak njerëz e kuptojnë – ndoshta i vetmi.

Zgjedhjet lokale në pesë komunave serbe, të mbajtura në fund të vitit të kaluar, ka marrë statusin e rëndësisë kombëtare. Ankesat në lidhje me procesin e votimit, disable vëzhgues dhe ekipet e gazetarëve, sulmet ndaj kundërshtarëve politikë dhe, në fund të fundit, adresuar presidentit Aleksandar Vuçiq publikun, shënuar nga një votim që ishte asgjë, por e zakonshme. A Pećinci, Mionica, Negotin, Presheva dhe Kostolac fakt janë komuna ku politike, ekonomike, gjendja sociale, të paktën kur korniza serbe në fjalë, të quhen të zakonshme.

Falë rrjeteve sociale, dhe jo vetëm për ta, publiku është në gjendje për të monitoruar atë që është shënuar dita e zgjedhjeve në Pecinci, ku situata është në disa momente të së paku mund të përshkruhet si e qetë. Vëzhguesit e Qendrës për Hulumtim, transparenca dhe llogaridhënia janë pas zgjedhjeve në Serbi, se si mund të dëshmojnë. Komisioni Zgjedhor Komunal në Pecinci ndalojnë vëzhgimin e tyre të procesit zgjedhor, duke vënë në dukje se “CRTA nuk ka të drejtë për vëzhgimin e zgjedhjeve.”

 

Si të fitosh zgjedhjet në Serbi

Nedim Sejdinovic dhe se si për të marrë zgjedhjet në Serbi, por thotë se “fushata e shtrenjtë media, e cila është financuar me qytetarët, vota blerjen (vaj, sheqer, kafe, pastrues), duke fituar votat familje të tëra punësuar një anëtar i shërbimeve publike, frikësimi, shantazh , kërcënimet … ‘

“Qytetarët në nivel lokal janë të korruptuar apo gjobë, ose të shantazhuar, dhe nga maja e vendit që ata janë të dërguar mesazhe të pushtetit, e cila na sjell në një tjetër arsye e rëndësishme e këtyre ngjarjeve – dhe kjo është vetëm një demonstrim i fuqisë dhe forcës. E gjithë kjo është, në fakt, arsyeja pse gjëra të tilla, atmosfera e luftës, e cila është në vetvete një presion të madh mbi votuesit dhe mesazhi që nëse ju votoni ndryshe -. Duke qenë armiq të shtetit dhe shoqërisë ”

Pavarësisht mohimit të së drejtës për të monitoruar punën e administratës zgjedhore, CRTA vendosi të qëndrojë dhe monitorojë atmosferën jashtë qendrave të votimit në ditën e zgjedhjeve në Pecinci, duke pasur parasysh se ata e bëjnë siç thonë ata, një detyrë qytetare dhe të drejtë. Ata deklaruan se “ka pasur një atmosferë e zgjedhjeve të lira, sepse ata vërejtur aktivitete të shumta presion mbi votuesit,” dhe pastaj, kur ato bëhen të komprometuar, vendosi të largohet Pecinci.

Kthimi në vitet ’90

“Një grup i panjohur i meshkujve filloi të ndjekur vëzhguesit tanë, e cila është arsyeja pse ne kontaktuar policinë, dhe ne e paraqitur kërkesën. Tranzicioni, në mënyrë të përsëritur, disa grupe të njerëzve të paidentifikuar të shmangur rrugën dhe ndaloi ekipet mobile automjeteve CRTA për fotografitë e automjetit dhe këtyre vëzhguesve . Monitorimi, fotografisë dhe të ndaluar automjetet tona është konsideruar të jetë presion nga vëzhguesit, “shpjegoi Rasa Nedeljkov, drejtor programi i CRTA.

Është e papranueshme të tij, ai thotë, se në vitin 2017 ka procedura politike “kujton e ngjarjeve gjatë viteve të nëntëdhjeta.” Kujton se ngjarjet në Pecinci “tashmë shihet në zgjedhjet parlamentare dhe presidenciale – presioni mbi votuesit, akuzat e njëanshmërie korruptuar e medias …”

Në mesin e atyre që paralajmëroi nga ngjarjet pas ditës së zgjedhjeve në Pecinci, në të cilën SNS në pushtet fitoi bindshëm, ishin udhëheqësit e Lidhjes së Social Demokratëve të Vojvodinës.

Sekretari i Përgjithshëm LSV Bojan Kostres vëren se zgjedhjet në Pecinci, por edhe komunat tjera të vërtetë ‘Overture për zgjedhjet lokale në Beograd.

“SNS është e rëndësishme për të ndërtuar një ndjenjë e pathyeshmërisë, në mënyrë që, nga njëra anë, demoralizuar votuesit e opozitës, dhe nga ana tjetër të motivuar tyre, veçanërisht për shkak të faktit se në kryeqytetin e Serbisë nuk janë as afër aq i mirë sa në disa rajone të tjera. Në anën tjetër, i quajtur udhëheqësit progresive lokale nuk kanë lidhje me reputacionin e elektoratit si Aleksandar Vucic, ndërsa tensioni Brewed dhe ndjenja se zgjedhjet e interesuara parlamentare të motivuar votuesit e tyre, të cilët nuk mund të ketë votuar për vendasit për të votuar “.

“Duke pasur parasysh se në periudhën midis zgjedhjes së institucioneve përgjegjëse për zbatimin dhe kontrollin e zgjedhjeve nuk tregojnë gatishmëri të mjaftueshme për të përmirësuar procedurat e zgjedhjeve dhe mangësitë eliminuar që janë identifikuar, ne mund të presim një të ngjashme, në mos më keq skenar për zgjedhjet e ardhshme”, paralajmëron Nedeljkov.

 

Frikësimi i qytetarëve

Unë kam organizata të tjera qytetare dhe jo-qeveritare, partitë politike të opozitës, individët dhe aktivistë të paralajmëruar për problemet në procesin zgjedhor. Vojvodina qytetare, si një koalicion i disa OJQ-ve paralajmëruar për “rasteve të dhunës, frikësimit e kundërshtarëve politikë, ryshfet të qytetarëve, të uzurpimit të institucioneve shtetërore, media manipulim tipit gebelsovskog”, e cila, sipas tyre “provë se qytetarët hequr të drejtën themelore të njeriut – që lirisht të zgjedhin dhe të zgjidhen “. Partia Progresiste Serbe hodhi poshtë të gjitha akuzat.

Nedim Sejdinovic, president i Shoqatës së Gazetarëve të Pavarur të Vojvodinës, një nga anëtarët e koalicionit qytetar, kujton se “nuk është hera e parë që në zgjedhjet lokale të krijojë një atmosferë parazgjedhore dhe elektorale të frikës dhe dhunës, një lloj situate lufte”. Ai deklaron se “në vende të vogla” ata po grumbullojnë makina të shfrenuara me Beogradin apo Novi Sadin ose disa tavolina të tjera dhe po dalin jashtë dhe praktikisht marrin pushtetin, ligjin dhe kontrollin mbi jetën – njerëz të panjohur dhe të zhveshur pa flokë, të cilët me pamjen e tyre dhe sidomos sjellje, ata shkaktojnë një pendë. ” Të tilla si herën e parë që ndodhi katër vjet më parë në zgjedhjet lokale në Srbobran dhe Kovin, thotë ai, “dhe pastaj u bë rregulli”.

 

“Sipas informacioneve që vijnë nga komunitetet e vogla, autoritetet në nivel lokal – në disa raste si një qendrat joformale të pushtetit, dhe në të tjerët, si përfaqësues të autoriteteve ekzekutive -. Janë drejtuar nga njerëz të cilët janë identifikuar si pjesë e strukturave kriminale Kjo krijon përshtypjen se qeveria vendi është organizata serioze dhe i përhapur kriminale, dhe se zgjedhjet në nivel lokal, dhe në përgjithësi në jetë në nivel lokal bëhet më e dukshme qytetarë janë penguar me shumicë dërrmuese, megjithatë, dhe përfaqësuesit e opozitës dhe figurat publike që -. ndoshta me të drejtë – besojnë se ata nuk kanë një të tillë për të mbrojtur në qoftë se ata janë kritike..” vëren Sejdinovic.

Ekziston frika se, pa reagimin e bashkësisë ndërkombëtare dhe sektorit civil në familje, “gjëra të ngjashme të vazhdojë të ndodhë” dhe paralajmëron të jetë e mundur një “incident shumë serioz, në kuptimin që dikush e humb kokën e tij dhe pastaj gjërat do të përshpejtohet në drejtimin që askush dëshiron, dhe këto janë konflikte serioze të brendshme “.

 

Zgjedhjet lokale me qëllim të propagandës

Fitorja relativisht e lehtë në zgjedhjet lokale janë përdorur si propagandë e partive politike, anëtarët e motivimit për zgjedhjet e ardhshme ose, me fjalë të tjera, një demonstrim i forcës, thotë Rasa Nedeljkov.

“Imagjinoni një situatë që lista që mban emrin e Presidentit të Serbisë në disa zgjedhjet lokale është një tjetër – kjo do të thotë se presidenti po e humbet popullaritet. Prandaj kanë nevojë për të fituar në zgjedhje me shumicë dhe aty qëndron diku dhe po ju jeni i lejuar të gjitha burimet për të bërë një fitore bindëse të zgjedhjeve dhe të vijë. ”

“Unë jam optimist se kjo qeveri të lejojë veten që të jetë i mundur në zgjedhje. Unë mendoj se do të jenë të gatshëm për të bërë një serioze problemet sociale dhe tensionet në qoftë se ai mendonte se fundi i saj ishte afër. Dhe ne me siguri të humbur atë që besohet se ishte përgjithmonë pas 5. Tetor 2000 fitoi, dhe këto janë zgjedhje të lira “, thotë Sejdinoviç.

Jo vetëm shembull Pecinic dhe komunat e tjera serbe, pas së cilës presidenti, i cili është edhe kryetar i partisë në pushtet, triumfalisht iu drejtua kombit, një tregues i mënyrës politikanët sillen në rajon. Prandaj, lind pyetja pse zgjedhjet lokale, veçanërisht në komunitetet më të vogla, janë kaq të rëndësishme për partitë e mëdha që sundojnë shtetin.

“Unë mendoj se nga njëra anë kjo është për shkak të udhëheqësve deshirave iracionale, dhe nga ana tjetër është frika e arsyeshme se popullariteti i tyre papritmas fillojnë të bien, nëse ata fillojnë të humbasin fuqinë dhe të vogla qytetet, dhe madje edhe në komunitetet lokale. Ata sundojnë përmes përhapjes së frikës, urrejtjes dhe demonstrimit të energjisë dhe janë të vetëdijshëm se publiku mund të inkurajohen, nëse ata e shohin se ata janë të pambrojtur dhe të fillojnë protesta të gjerë kundër një, në bindjen time të thellë, çnjerëzor qeverisë, mizor dhe thellësisht të korruptuar “, shpjegon Sejdinovic.

 

Po në lidhje me zgjedhjet në Beograd?

Ekziston frika se, pa reagimin e bashkësisë ndërkombëtare dhe sektorit civil në familje, “gjëra të ngjashme të vazhdojë të ndodhë” dhe paralajmëron të jetë e mundur një “incident shumë serioz, në kuptimin që dikush e humb kokën e tij dhe pastaj gjërat do të përshpejtohet në drejtimin që askush dëshiron, dhe këto janë konflikte serioze të brendshme “.

Zgjedhjet lokale përpara qytetarëve të Serbisë do të jenë pranvera e ardhshme dhe beteja më e madhe do të mbahet në Beograd. Megjithëse zgjedhjet nuk janë shpallur, fushata parazgjedhore ka kohë që ka filluar. Duke cituar një koment në Twitter që thotë: “Nëse ju do të Pecinci ishin të gatshëm për të luftuar, në kryeqytet dhe do të jenë të gatshëm për të vrarë”, përfaqësuesi i Asamblesë Kombëtare të Serbisë Marinika Tepic shpall ‘njëditor luftë civile “.

“Dhe ne të cilët nuk janë me origjinë nga Beogradi, por ne kujdesemi për kryeqytetin tonë, ne të gjithë do të vijnë për të ndihmuar miqtë tanë dhe shokë nga Beogradi për të liruar atë nga pushteti shkatërruese e cila ka kaluar tashmë në diktaturë pas” privatizimit “të shërbimeve të sigurisë nga ana e [ presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq] dominuese, dhe SNS, i cili ishte vetëm një front. unë gjithashtu kanë policinë dhe shërbimet ushtarake, të jenë paraardhësit

 

 

SHPËRNDAJE