Image associéeBernë, 1 janar  -Komisioni federal ne prag t dnerrimit te motmoeteve zgjodhi socialdemokratin Fribourg Alain Berset per president te ri të Konfederatës Zvicerane me 190 vota nga 210 fletëvotime të vlefshme. Rezultati më i lartë në historinë e kohëve të fundit. Alain Berset do të kryesojë mbi Konfederatën nga sot (1 anar)  te këtij viti, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jone” nga konfederata e Zvicrës në Berne.

 

Kosova dhe Alain Berset, një presidencë i kthyer kah Evropa

Kreu i Departamentit Federal të Puneve te Brendshme pason me Kristian Demokraten Doris Leuthard. Me rezultatin e shkëlqyer prej 190 votash, Alain Berset u zgjodh president i konfederates helvetike. Per lalim nga Berset, Johann Schneider-Ammann kishte fituar 196 vota në 2015. Më parë Pascal Couchepin duhej të kthehej në vitin 2007 për të tejkaluar 190 vota. Sa i perket Kosovës Alain Berset, nje militant dhe perkrahes i reformvae te pesionistëve  duk shprehur keqaerdhjen  e ngrirjes se pensioneve te Kosovareve, në biseden  e fundit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvcër, ishte shprehur optimist se kjo ceshtje do te rregullohet se shpejti.

“Nevoitet bisedime dhe rishkimim te situates dhe nenshkrimit te nje marrëveshje te re mes Zvicres dhe Kosovës, cka mesa di une jane themeluar ekipet punuese nga eksperte nga dy palët dhe jane duke biseduar ne këte drejtim, lidhur  me zhbllokimin e pensioneve dhe sigurimeve mbi pensionet dhe sigurimet invalidore e kosovareve ne vendin tone dhe jashte..” ka deklaruar për “Presheva Jonë” z.Bersiet.

Parlamenti zgjodhi Ueli Maurer nënkryetar i Këshillit Federal me 178 nga 192 vota. Në vitin 2016, Alain Berset kishte 187 vota. Rezultati i Ueli Maurer është dukshëm më i mirë se zgjedhjet e mëparshme si zëvendëspresident në vitin 2011 (122 vota) dhe presidenca në vitin 2012 (148 vota).

Vini re se në zgjedhjet për Presidentin e Konfederatës, Sommaruga ka marrë 181 vota në vitin 2014, e Burkhalter PLR 183 vota në vitin 2013. Në vitin 2010, socialist Micheline Calmy-Rey u dallua nga rezultatin më të keq që nga viti 1919, duke mbledhur vetëm 106 vota.an Demokrate Doris Leuthard.

“Ne kemi gjetur gjithmonë një mënyrë dhe mënyra dypalëshe na ka mundësuar stabilizimin e marrëdhënieve tona me Evropën “, tha presidenti i ri Berset, duke theksuar se këto marrëdhënie kërkojnë balancime të reja. Gjatë vitit të tij presidencial, ai do të duhet të vazhdojë punën e bërë nga Doris Leuthard këtë vit. Do të jetë edhe më e rëndësishme që, pas tij, frenat e Zvicrës do të mbahen nga Ueli Maurer shumë antievropiane.Résultat de recherche d'images pour "Alain Berset"

 

SHPËRNDAJE