Ambasadori kosovar në Amerikë Akan Ismaili,  në intervistën dhn¨në sot agjencisë informative kombëtare “Presheva Jonë” ka siguruar se sikur Qeveria e Kosovës, ashtu edhe msiioni tij diplomatik si ambasador në Uashignton  ka në agjendë  interesimin dhe sensibilzimin edhe të ceshtjes shiptare jashta Kosovës, në këtë rast atë të Luginës së Preshevës.

 

Uashington, 18 maj

Akan Ismaili, ambsador në SHBA, në fillim të këtij muajit, paraqiti letrat kredenciale në Shtëpinë e Bardhë, tek Presidenti Obama.   Në një intervistë dhënë sot agjencisë informative kombëtare « Presheva Jonë » , z. Ismaili tha se Kosova dëshiron ta ruajë dhe intensifikojë edhe më nivelin miqësor dhe të bashkëpunimit  ndërshtetëror mes Prishtinës dhe Uashingtonit.

Ambasdori i ri kosovar në SHBA z. Akan Ismaili është 38 vjeq.  Ai shtë i martuar nga JKosova Lindore (me të bijën e të ndjerit, poetit tonë të  njuhur nga Presheva – Qerim Arifit). Ka dy fëmjë djalil Lirin (6  vjec) dhe vajzën Amea (3 vjecare)

 

 

z.Ismaili, , që nga fillimi i këtij muaji jeni ambasador i RK së Kosovës nës htetin më mikë të Kosovës dhe shqiptarëve në SHBA. Cka don të thotë kjo për ju ?

 

AMBASADORI ISMAILI:  Natyrisht se është një privilegj aq sa për shtetin tonë po aq edhe për mua, sidomos për faktin se SHBA-të janë një vend i njohur për demokraci dhe tolernacë, pastaj superfuqi botërore por ajo kryesore se Amerika konsidorohet vendi më mik i Kosovës dhe shqiptarëve. Por, kjo miqësi, për ne mbetet jo vetem ta vazjhdojmë por edhe ta kultivojmë dhe intesifikojmë edhe më shumë.

 

Z.Amasador ditë më parë takuat presientin amerikan z.Obama. Na e përshkruani me pak fjalë ju lutem ket takim me njeriun numër një të një shteti sot superfuqi botërore?

 

AMBASADORI ISMAILI: Padyshim se është nder i madh kur n jeriu takon personalitete, liderë e burrështetas botëror, aq më tepër të në vendi me ndikim dhe prestigj të madh në arën ndërkombëtare, të të SHBA-ve zotri Barka Obama. Nga ky takim me Obamën mund të veqoja nga biseda me të,  sinqeritetin dhe  afrinë e tij i cili ishte i  hapur dhe i  afërt, cka ta marrte mendja se me të njihesh jo nga sot, por me vite të tëra më parë. Ishte një takim në një solemnitet në Shtëpinë e  Bardhë që mbet në kujtesen tonë për mikrpitje të stafit tim nga ambsada kosovare në Uashington. Ishte një takim i mrekuilluashëm ku presidnetin Obama i cili na priti aty edhe me familjen time. Atë ditë u vendosën shtatë ambasador botëror ku paraqitëm letrat kredenciale në Shtëpinë e Bardhë, tek Presidenti Obama.

 

Te veprosh sot  në Uashington si diplomat, amdasador  është një privilegj jo vetëm për ju por edhe për diplomacinë e një shtetit prej nga përfaqësohet. Ju si ambasador i kosovës cilat do të jenë prioritet nèë misjonin e juaj ?

 

AMBASADORI ISMAILI:  Si cdo shtet edhe stafi ynë në ambasadën amerikane do të angazhohemi dhe insisitojmë për bashkëpunim të mirë reciprok dhe të favroshëm për dy palët, bashkëpuim ky i cili do të jetë shumë i nevojshëm sidomos për ne si një shtet i ri në Evropë, ku kemi mundësit për të  mësuar shumëcka nga përvoja diplomatike e Uashingtonit  për ndërtimin e një shteti funksional, të fuqishëm dhe demokratik siq janë  SHBA-ve. Para dieja jonë është që net ë zgjerojmë fushveprimin dhe komunkimimin e ajshta aytre zyrtare, ptokulare që jemi më afër edhe si miq keshtu duke zgjerur bashkëpunimin dhe dialogun më kualitativ në sfera të ndryshme në diplomacinë amerikane duke filluar nga Shtëpia e Bardhë, Seenati, Kongresit amerikan, biseda  me senatorët e deri tek kontaktet dhe dialogu me përfaëqesuesit  e vendeve tjera, aleta të SHBA dhe mike të tyre dhe tona, por edhe organizata tjera joqeveritare vendore dhe ndërkombëtare  të cilat janë të insttaluar këtu në Uashington.

 

Si cdo vend të botës, edhe në SHBA është një prani e madhe e shqiptarëve qofte nga Kosova, Shqipëria, Presheva dhe ivset tjera të gadishullit Ilir. Cfarë do të jetë bashkëpunimi i juja, në cilat fusah, keni marrut edne takimet, kontaktet e para me a? Sa SHBA-të përkujdesen për integrimin e tyre…Dhe sa ata vet janë në itnresuar apo djuke punuar të integrohen aty ku jetoj dhe vepprojnë.

 

AMBASADORI ISMAILI:  Siq kamë pasur njohuri më parë, por edhe tash nga kontaktet e mia jamë dëshmuar se komuniteti shqiptarë si në Uashigton ashut edhe në mabrë shtetet tjera të SHBA-ve është mjaft dinamik, punëtorë dhe mirë i inetgruar në jetën dhe aktivitetet amerikane duke filluar nga ato private, lekale deri në qevri,  ku sipa sinformacioneve tona,m kan njerëz tanë të angazhuar në profeile të ndryshme në adminsitartërn amnerikane. Prandaj  do të thosha se shqiptarët në Amerikë  janë gjeneza apo baza e ndertimit të miqësisë shqiptaro-amerikane dhe ata mbeteten parajorë dhe vazhdojnë të kenë një rol të jashtëzkaonshëm në vazhdimin dhe ruajtjen e kësaj ruge miqësore  me popullatën dhe shtetin amerikan. Para synimi dhe prioritet  e ambsadës sonë janë të qarta, jo vetëm të përqëndrohemi  në aktivitet  tona të domsodoshme diplomatike por edhe të jemi sa ma afër me komunitetin tonë shqiptarë ketu në SHBA duke njoftuar ata mbi zhhvillimet në vendlindje, për t’ju shpjguar mundësit për investime, duke hapur dyert pastaj edhe për invetsititorët amasrikanë, sepse kur i yti iveston në vendilindje, padyshim kjo do të qeklte  rrugët edhe për tjerët edhe pepse, të huajt  nuk kanë atë që ne posedojmë,  lidhjen emocinale, patriotike apo familjare më Kosovën

Meqenëse jeni dhëndër nga Presheva, nuk mund t’i shmangeminjë pyetje rreth këtyre treva shqiptare. Atëherë z.Ambasador, sigurisht jentë njoftuar mbi zhvillimet, dhe situatën  e shqiptarëve etnik ende nën adminsitrimin serbë.  Në agjendën e juaj të takimeve sigurisht  e keni parsysh edhe sensimibilizimin e cështjs shqiptare në ketë rajon më të pazhvilluar dhe më të diskriminuar në Evropë?

 

AMBASADORI ISMAILI: Sikur dinamika e veprirmit të Qeverisë sonë edh ne jemi pjesë e asaj strategjie që të përkujdesemi dhe të ngrisim zërin kundër padrejtësive të shqiptarve që gjenden jashta kufijve adminsitrativ të vendit tonë. Edhe rasti ui Lginës së Preshevës, , zhvillimet e  fundit në ato treva shqiptare për ne janë më shumë se shqetësuese, janë preokupues për diplomacinë tonë. Ne si ambasadë nga takime tona me autoritetet  e Shtëpisë së Bardhë, në Kongresin amerikan por edhe takime e biseda tjera me pëfaqesues të vendeve botërore do të ngrisim zërin kundër padrejtësive që Serbia ju bënë vazhdimisht shqiptarëve të Lugijnës së Preshevës. Ne do të ngazhohemi edhe në  sensibilzimin e problemeve të tyre që edhe ata të jenë të lirë,  me një persepktivë drejt bashkimit Evropian. Sespe askush nuk ka të drejtë që në këtë shekull të shtyp një popull dhe dikë të avancojë e dikë ta izoloj nga popujt tjerë, shoqëria evropiane.

SHPËRNDAJE