Siq kemi njftura ditë me pasrë, Gjeneva do t’i japë fund hipokrizinë që rrethon situatën e emigrantëve pa dokumente.  Ajo ka bërë një hap të avancuar për të lehtësuar personat që nuk kanë “letra” apo siç nihet  “sans-papiers”  për të marrë vizën B.

Në mesin e 67.000 emigrantëve “pa letra” në Zvicër, mësohet se 20 mijë janë shqiptarë, kryesisht nga Kosova, Maqedonia dhe Lugina e Preshevës, ndërsa vetëm në Gjenevë janë 2 mijë emigrantë.

 

Edhe mbi 500 shiptare mbeme ne tubim: “Falmnderit Papyrus” (“Merci Papyrus”) dhe Falnderi Gjenevë (“Merci Geneve”) Linjat telefonike për keshilla falas

Ne mesin e shume personave “pa letra” ne tbumin embremsjhem ne Gjenevë ku muarëne pjese rreth 2.000 persona, Gjeneve, prezentuan edhe mbi 500 shqiptare me flamuj të Zvicrës  bashkangjitur me mbishkrime  “Falmnderit Papyrus” (“Merci Papyrus”) dhe Falnderi Gjenevë (“Merci Geneve”)

Lidhur me këte temë  se si mund te behen persona sot “pa letra”  e neser me viza -B- mbremë ne Gjenevë eshte mbajtur nje tubim informacioni për emigrantët pa dokumenta që duan për të rregulluar.

Zrtraet zvcera i kane deklaruar agjecnise s elajemeve “Presheva jonë” se njera nga pyetjet që  dominon nga emigrantet eshtë se “nëse kjo është e vërtetë?. Kurse pergjigjia e jone ishte e thjeshte, e shjkeruter: Sikur t mos ishte e vertete as ne nuk do te jemi ktu e as nuk do te humbasim kohe së koti..”
Interesi ishte i tillë që kapaciteti i 1500 njerëzve Palladium nuk ishte e mjaftueshme. Seanca Informacioni organizuar të martën nga shoqatat dhe sindikatat për të shpjeguar konturet e operacionit “Papyrus”, projke tky i dalur nga Depratameit i Suigurise dhe ekonomise ne kery te te ciles gjende Pierre Moudet.  Rreth 400 persona ishin në gjendje për të hyrë në dhomë dhe u informuan në pjesën e jashtme. “Ne kemi pritur shumë njerëz, por jo kaq shumë”, ka thënë gjithashtu Thierry Horner, bashkimi SIT, megafon në dorë, në një shesh aty pranë, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” qe ndoqi per se afërmi ket tubim ne Gjenevë.

 

Papyrusi ne Gjenvë operacion të paparë ne Zvicër

Publiku e të gjitha moshave mund të marrë informacionin e parë themelore, duke përfshirë edhe kriteret e licencimit B, si gjatësia e qëndrimit në Zvicër. Një çantë me një udhëzues të botuar në disa gjuhë (shqip, fregjisht , anglisht, spanisht dhe portugalisht), forma dhe janë shpërndarë.

“Ka qenë një kërkesë e tillë që duket e domosdoshme për të organizuar këtë ngjarje”, thotë Alessandro De Filippo, koordinator i përkrahjes kolektive të emigrantëve pa dokumente. Që nga shpallja e ekzistencës së Papirusi javën e kaluar, të mbështetur organizatat për njerëzit në mënyrë të paligjshme janë përmbytur me pyetje rreth pajisjes, ai tha: “Ne na kanë kontaktuar me telefon, me e-mail. Kërkesat erdhi nga imigrantëve pa dokumente, por edhe punëdhënësit apo institucionet ”

“Sonte ky tubim informative ishte i dobishëm për shkak se aty dëgjuam gjëra qe nuk i kihsim te qarta..” thotë nje emigrant shqiptare, i cili  arriti në Gjenevë para dhjete vitesh. Nje grup tjeter emigrantesh shqiptare nga Kosova, Maqedinia , Presheva thone se ” ne këtu nuk jemi fantazma, siq na qujait nje njeri poiltik ne një TV në Zvcër. Edhe ne kemi drejt ete jetojme , te punojme  e ë  shkollojme fëmijët tanë. ne edhe pse skmi letra rrespekrtojme oblimet shteterore, komunale, paguajm AVS dhe gjitha rreguilat tjera, fakturat tjera nga rryma deri tek berrllogu..-” thone per agjecnie e aljemeve “Presheva Jonë” emigrantet shqiptare.

 

I leshuar ne javën e kaluar, operacioni Papirusi, të paparë në Zvicër, ofron individualisht rregullimin e mijëra emigrantëve të paligjshëm. Sipas Sekretariatit të Shtetit për Migrim, disa 13.000 prej tyre jetojnë në fund të liqenit dhe 76.000 në Zvicër. Më vjen nga Amerika Latine, por edhe në Ballkan, Filipine dhe Mongolia. Në vitin 2015, ju eshte mndesuar rregullimin e rreth 600 njerëzve duek i pisur me ata me viza -B-

SHPËRNDAJE