Për të arritur planin e ndarjes së Kosovës, është e nevojshme qe Serbia të njohë sovranitetin e Kosovës, në mënyrë që pastaj të dy vendet sovrane, të cilat kanë të drejtë, të bien dakord për kufijtë e përbashkëta të auditimit, ka thëne pilbicisti i njohur kosvar Sheklzen Maliqi sot per gazeten serbe Danas ne nje shkrim me titull: Maliqi: Veri i Kosovës per Luginene Preshevës (“Malići: Sever Kosova za Preševsku dolinu”) transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Maliqi i thotë ne vazhdim se problemi është sigurisht shumë më serioze se ky “shkëmbim relativisht i thjeshtë: Ne ju japim komunat, ju na jepni ushtrinë”, siç mund të jetë kulmi i procesit të dialogut.

 

Zgjidhja ideale: Kembi i territoreve mes Serbrise dhe Kosoves, ule tensonmet dhe  zerat e nacionalistëve ne Lugine per realizmin e Referednimit te 1-2 Marsit 1992

Publicisi i njohur kosvar Shkëlzen Maliqi më tej pe rkete gazete serbe ka deklaruar se qëllimi i Beogradit për të shmangur “skenarin shkatërruese” kthehet në lojë projektit që përfshin marrëveshjen serbo-shqiptare ndërmjet veriut, deri në kufirin afër Zveçanit, u bë pjesë e Serbisë, si një peng të plotë ose të heshtur njohja e Kosovës nga Serbia.

Liderët serbë në kohët e fundit gjithnjë e më shumë përmendin mundësinë që, në të ardhmen e afërt, Kosova të bëhet anëtare e OKB-së, si diçka që është praktikisht e pashmangshme, por pastaj haptazi apo në mënyrë të tërthortë të kërkojë për marrëveshje paraprake për delimitimin e kufirit serbo-shqiptar.

Sipas disa thashethemeve, dhe Federica Mogherini është zhgënjyer dialogu dhe taktikat e pengesave dhe përgjimi në, duket e favorshme për këtë lloj marrëveshjeje. Problemi është megjithatë se do të ishte një variant i “ndarjes së Kosovës”, ka shkelur parimin bazë evropiane të mos ndryshuar kufijtë ekzistues, duke hapur kutinë e Pandorës të Auditimit të shumë kufijve “problematike”, thotë bashkëbiseduesi i Danas-it kelqzen Maliqi

Për të arritur një plan ndarës në Kosovë, vazhdon ai, është e domosdoshme që të ketë një proces të rikthimit paraprakisht. Kjo, tha Maliqi, do të thotë që Serbia të njohë sovranitetin e Kosovës, në mënyrë që pastaj të dy vendet sovrane, të cilat kanë të drejtë, të bien dakord për kufijtë e përbashkëta të kontrollit, edhe në qoftë se ju ndoshta mund të sjellë shkëmbimin e territorit, thonë se në veri të Kosovës në Luginën e Preshevës.

SHPËRNDAJE