Preshevë, 20 shtator -Menjëhere pas lajmit se “Presheva Jonë” se shpejti nga nje agjenci do te transferohet në gazete te perdishme per te qene ne sherbim te qytetareve ne  Luginen e Presheves e cili hap o konsideruar nje ngjarje historike, ky lajm ka terbuar serbert, bashke em ta ehe mediat e Beogradite nisen fushaten, sulmet kundër te vetmit medium ne Kosovëne Lindore  “Preshave Jonë”, agjencia kjo që mbane gjallë  rreth 300.000 shqiptarët ne Serbi, kryesisht në tre komunat shqiptare në jug të Serbisë.

 

Mediat serbe: Shok per gjithe serbet. Shqiptaret do te kene gazeten e tyre  (“Šok za sve srbe: Albanci dobijaju svoje novine sa ime “Preševa jone”)

Agjencia e lajemeve “Presheva Jonë” është e themeluar më 28 Nentor 2010, medium ky i vetëm lajmesh ne gjuhen shqipe ne viset shqiptare (Medvegje, Bujanoc, Preshevë dhe Vranjë) qe vepron e pavarur dhe e pa ndikuar politikisht, çka ka bërë të besueshëm dhe serioz. Ndryshe sikure t mos ishte keshtu agjencia ne fjale nuk do te ishte medumi me i cituar shqiptare ne medit tona dhe te huaja ne ballkan, në Zvicer dhe ato boterore.

Perkunder asaj qe flitet se Lugina e Presheves gjendet ne terr informativ, megjithatë agjencia e lajemeve “Presheva jonë” si nje medium i vetëm shqiptare ne keto treva (Medvegjë, Bujanoc, Preshevë dhe Vranjë) sado kudo po perpiqet qe qyetaret, lexuesit e saj t’mos i lene bash ne terr infromativ, ajo per ndo dite informon qyetetaret e Lugines nga Presheva deri në Medvegje e Vranje mbi ngjerjet aktuale ne vend dhe më gjere.

Nisur nga kjo lexueshmeri e madhe bashke me besueshmerine e lexuesve satfi i agejncvise selajemeve “Presheva Jonë” mendoi pak me lart, qe agjecine ne fjale ta transferohet ne gazete te perditshme po me kete emer si domsodshmeri e kohes. madje kjo kerkse doli edhe nga lexuesit dhe qytetaret tane, pse edhe Lugina e Presheves t’mos kete gazeten e vete te perdsithsme kur serbet e Veriut kane dhjetar gazeta te tyre ?! Lajmi për daljen e gazetes shqipe ne Serbi (nuk) u mirëprit nga Serbi e Luginen e Preshevës cka beri jehone ne mediat serbe, bashke me te edhe zhurme e madhe cka nuk munguan krtikat dhe sulmet nga gjtha anët (“Novinska agencija “Preševa jone” najavila je skoro pokretanje dnevnog lista na albanskom jeziku, koji će se baviti temama značajnim za Albance na jugu Srbije.“)

Agjencia “Presheva jonë” si partnere e organizave botërore “Reporters sans Frontieres”, “Federatea Ndekrombëtare e Gazetareve -IFJ” ne Bruksel dhe OSBE ne Wienë në bashkepunim te vazhdueshem ka perkrahur inicativen e redaksie “Presheva Jonë” per te startuar me nje gazete te perditshme, por prblemet dolen tjera kah. “Presheva Jonë” provoi por u ballafaqua me pengesa dhe propganda nga gjitha anet ne Serbi.

Mjaftojme te përmendim disa stituj shkrime ku shkruanin se “Presheva Jonë” po destabilizon Serbine” apo lajmi tjeter skandaloz ne mediat serbe me titull racist si ky: Shok për gjithe Serbinë, shqiptaret do te kene ghazetne e tyre!..”  (”Sok za sve ui Srbiju: Albanci dobijaju svoju novine…”)

Keto breshëri sulmesh vijne menjehere pas lajmit se Presheva jonë” se shpetji do te dal si gazete ditore dhe pasi agjencia e lajmve “Presheva Jonë”  kishte publikuar një raport ndërkombëtar në emër të Gazetarëve Shqiptarë në Zvicër dhe Evropë, ku kërkohej nga kolegët serbë që ata të mos përdorin më emra përçmues kur të raportonin për ngjarje ku përfshihen shqiptarët, të tilla si “siptari”, “terroristi” etj, epitete këto që ngjajnë me kohën e Millosheviçi

Me nje bugjet simbolik nga marketingu agjencia ne fjale arrine jo te jetoje , por te mbijetojë. Do theksuar se komuan e Presheves dhe Bujanocit, ku kryetar nuk jane serbe, por shqiptare, per cdo vit kane ndarë mijëra euro për disa portale, madje edhe atyre serbe ne Luginen e Preshevës, kurse asnje euro nuk ju jane ndare deri sot kesaj agjencie te vetme shqiptare?! Por, megjithat agjencia e lajmeve “Presheva jone” ia ka dalur disi fale reklamave.

SHPËRNDAJE