Beograd, 24 gusht -Për shkak të rritjes së deklaratave dhe thashehemeve për “bashkimin e Luginës së Preshevës me Kosovën”  presidentët e bashkive nga Lugina e Preshevës erdhën në Beograd. Kjo vizite ndohdi 24 ore pas vizites se tyre ne Tiranë, te pritur nga shefi i diplomacise shqiptare z.Bushati, njofton agjencia e lajmeve “Preshevsa Jonë”

L:idwert nga Lugina e Preshevës erdhën në takimin me Presidentin e Trupit Koordinues për Serbinë Jugore Zoran Stankoviq.

Shaip Kamberi tha se përfaqësuesit politikë të shqiptarëve nga autoritetet në Tiranë kanë kërkuar angazhim më të madh mbi të drejtat e shqiptarëve në Serbi.

Kamberi tha se duhet të përdoren Kapitulli 35 i negociatave midis Serbisë dhe BE-së në dialogun e Brukselit, për të kuptuar problemet e popullatës shqiptare në Serbinë jugore.

Komuna e Bujanocit, thotë ai, do të respektojë çdo marrëveshje që Beogradi dhe Prishtina kanë për këtë çështje.

Kamberi tha se komuna e Bujanocit ka progres në avancimin e të drejtave të popullsisë shqiptare dhe zbatimin e planit të shtatë-pikësh, i cili u miratua në vitin 2013.

“Përfaqësuesit e komunave u takuan me presidentin e zyrtarëve më të lartë, por pas këtyre takimeve nuk ka rezultate konkrete,” thotë Kamberi.

“Ne kemi kërkuar që të jenë partnerë në zgjidhjen e problemeve, por nëse drejtuesit e lartë krijon një lugat nga fakti se shqiptarët blerë nga Vranja dhe ju nuk keni nevojë për të blerë kompanitë publike, të cilat janë shitur në Bujanoc, atëherë kjo është një pasqyrë të qartë se vendi nuk dëshiron të këtyre qytetarëve, , thotë Kamberi.

Kryetari i bashkisë së Medvegjës, Nebojsha Arsic, përjashtoi mundësinë e bashkimit te kësah komune me Kosovën.

“Qytetarët e bashkisë së Medvegjës nuk kanë pasur kurrë iniciativa të tilla, dhe unë nuk mendoj se kjo do të ndodhë”, tha Arsic. Ne fakt ky keshtu mendon iu cli flet pa turp edhe ne mer te qytarev shiptare te kesaj ane.  Por, per shqiptaret e Medvegjes mendojne ndryshe dhe se ata kurre skanem menruiar te jetojne ne Serbi, ne nej shte te cilet gjithn jer jane dfiskrimunuar dche ndier te pasigurt

Ai theksoi se marrëdhëniet ndërmjet popullatës serbe dhe asaj shqiptare janë tradicionalisht të mira dhe se Medvegja është një shembull i bashkëpunimit të mirë ndëretnik.

Stankoviç kujtoi se Programi i Shtatë Pikave ishte ndërprerë nga një iniciativë e udhëhequr nga Shqipëria e pakënaqur me vendosjen e një rrjeti të gjykatave dhe prokurorëve.

Duke folur për atë që është bërë në jug të Serbisë në periudhën e kaluar, Stankoviç tha se u hap repartin e rinovuar të lindjes në Preshevë, u hap Fakulteti i Ekonomisë në Suboticë.

Stankoviç tha se ai pret që programi në 7 pika të vazhdojë në vjeshtë.

SHPËRNDAJE