lemjaaaLeme Xhema, e cila ka pasur një karrierë të pasur ndërkombëtare ne ballkan, Kosove, tashe se fundit ne vendlindjen e saj ne Medevegjë si Ndihmës Kryetare e Komunës.

“Mendoj se gratë janë jo vetme gjini me e bukur por edhe me  forta dhe  krenare se burrat,..” thotë fillimisht ne nje intervsite për JugMedia ekonomistja e diplomuar, një intelektuale e cili është në mandatin e tij të dytë në krye të fushën e qeverisjes lokale, arsimit, kulturës dhe sportit, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Leme Xhema ka lindur në Medvegjë e cila nga Boegradi karriene saj e vazhdoi ne Prishtinë. Ajo është e martuar dhe ka tre fëmijët e saj ka një rrugetim të suksesshëm.

Karriera e saj, nisi pikerisht si drejtori financiar i “Energoinvest”, korporatës më të madhe në ish-Jugosllavi, përmes punës së Kombeve të Bashkuara, ku ai kishte të bënte me financat dhe bhej në tri gjuhë, nëpërmjet Drejtorit të Përgjithshëm të Postës dhe Telekomit të Kosovës, është mbresëlënëse, kjo është pyetja logjike se pse të tillë ekspertët përfunduar rrugën e saj të suksesshme në një Medvegjë të varfër.

Ka një moment, shpjegon ajo, kur i dha fund diku, dhe kur njeriu kthehet në idealet e tij rinore dhe dëshirat.

“Kudo që kam qenë kam kryer me scents e shijet e qytetit tim dhe fshatin Dedići, shtëpia e gjyshes sime Era e pjatave etnike dhe kombëtare të mëdha kuzhine giro të cilit, era e freskët bari kafshët foto kullotjen, korrësi në fushat dhe burimet e tona më të mira uji. Unë tani dua të përdorin përvojën e tyre dhe të përdorin njohuritë e tyre për të mirën e bashkatdhetarëve të mi, ajo e Medvegjës në një vendbanim modern “, thotë bashkëbiseduesja ynë.

Në Medvegjë ka armiqësi ndër-etnike, apo shqetësuese të gjithë të njëjtin problem të – mungesa e vendeve të punës dhe varfërisë, cka ka provkuar edhe migracionin.

“Medvegja ka komunitete të pazhvilluara, por të qëndrueshme dhe të pjekur. Gratë këtu janë luftëtare të mëdha, mësuar për të luftuar për idetë e tyre dhe për të kapërcyer pengesat. Me çdo funksion një grua mund të arrijë rezultate në qoftë se ka një forcë të brendshme dhe të energjisë, dhe gratë tona e kanë atë. Megjithatë, është arsimi dhe puna e madhe. Kudo që kam punuar, kam filluar pothuajse nga e para për të provuar njohuritë e tyre “, thotë bashkëbiseduesja jonë.

“Ne jemi duke punuar në disa programe që synojnë të mbajnë të rinjtë në Medvegjë. Shkuarja ngadalshëm, por në mënyrë pozitive. Vitin e ardhshëm vit prioritet dhe do të shfaqë krijimin e vendeve të reja, sepse të rinjtë janë fjalë për fjalë e ardhmja e këtij rajoni. Nëse eksodi vazhdon, këto zona do të mbetet bosh “, shpjegon Leme Xhema zonja e hektur e Medvegjës

“Por unë kurrë nuk kam takuar shpirtin e popullit tonë dhe kjo është ajo që ne duhet të ushqej dhe xhelozi e ruajmë..”, thotë kjo grua, duke pirë kafe në qendër të qytetit./ Milica Ivanović (JugMedia)

SHPËRNDAJE