Për më shumë se 24 vjet të punës së Tribunalit, i themeluar më 25 maj 1993 Rezoluta 827 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për të ndjekur penalisht autorët e krimeve të luftës në ish-Jugosllavi, ICTY ka përfunduar misionin e saj me 31 dhjetor 2017 me një bilanc te suksesshëm,  duke  provuar 161 akuzuar, nga të cilat më shumë se gjysma ishin serbë, kryesisht të lartë politik dhe ushtarake në Serbi dhe Republika Srpska. Tribunali i Hagës ndau gjithsej mbi 1400 vjet burg për të gjithë serbet e dënuar gjat 2 dekatave të fundit për gjith ato vrasje, masakra ndaj fëmijëve, grave dhe civilëve që i bënë në Kosovë dhe Bosnjë.

Vëzhguesi zviceran Dick Marty i gëzohet progresit të proceseve zhvillimore ne Kosovë. Madje Marti në inervisten e fundit për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ishte shprehur se  “Serbia, duket se është dorëzuar përballe realitetit në Kosovë dhe nëse sot jo, ajo sigurisht nesër do ta njohe pavarësinë e saj”.

 

Marty: Pse Hashim Thaçi nuk po më padit për “shpifje”?!

Résultat de recherche d'images pour "thaci shpifje dick marty presheva"Asambleja Parlamentare e Këshillit Europian ne Strasbourg, ne sesionin special me 23 janar të vitit 2014, ka debatuar për raportin e Dick Marty’t, i cili pretendon se “disa pjesëtarë të ish-Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë abuzuar me luftën, duke u marrë me trafikim të armëve dhe të organeve njerëzore”.

Por ai është i shqetësuar me migracionin e qytetarëve të Kosovës. Sipas tij, Qeveria dhe institucionet tjera të Kosovës duhet të bëjnë shumë, sidomos në luftën kundër korrupsionit, krimit te organizuem, papunësisë, etj.

“Unë mendoj se Kosova nuk mund te këtë perspektivë politike e as ekonomike, nëse ky vend i lodhur nga lufta, e sot nga emigrimët, drejtohet nga njerëz te dyshuar, të korruptuar dhe në lidhje me krimin dhe mafian”, vijon Marty.

Akuzat janë përpiluar nga amerikanët

Në vazhdim z.Marty ka pohuar se “votimi i parlamentarëve kosovarë pro kësaj Gjykate Speciale dëshmon se edhe vetë deputetët dhe qytetarët kërkojnë drejtësi për ata qe kane abuzuar dhe kane bërë krime mbi qytetarët gjate apo pas lufte. Por, policia vendore dhe ndërkombëtare tash duhet të perqendrohet në mbrojtjen e dëshmitarëve të gjallë, për te pasur sukses ndëshkimi i atyre që abuzuan me luftën në Kosovë për interesa të tynr personale, ka nënvizuar Dick Marty, duke përmendur emnat e Hashim Thaçit, Xhavit Halitit, Kadri Veselit, etj…te cilët i quan “peshq të mëdhenj”.

Sipas mediave ndërkombëtare, duke iu referuar raportit te senatorit të Këshillit të Europës, Dick Marty në vitin 2011, ndër tjera thuhet se, “udheheqës të lartë të ish-UÇK, të cilët tash udhëheqin politikën e Kosovës, shumë shpejt mund të përfundojnë si të kërkuar nga drejtësia ndërkombëtare. Ata dhe disa të tjerë po hetohen për likuidime, vrasje me motive politike te kundërshtarëve te tyre, mandej për krime të tjera kundër njerëzimit, trafikim organesh dhe droge, naftë dhe armësh…”.

“Kur u publikua ky raport, e kam nënvizuar se duhet të lexohet me kujdes dhe fjalët duhen kuptuar ashtu si janë shkruar dhe pa nënkuptime të tjera”, ka thënë Marty për “Presheva Jonë”.

Sipas tij, “me themelimin e Gjykates për krimet në Kosovë, padyshim Kosovës do t’i hapen perspektiva te reja ne rrugen e integrimeve”.

“Kjo gjykatë, e cila është ne të mire te Kosovës dhe qytetarëve te saj, nuk mendoj se do te jete kundër Kosovës apo UÇK, por abuzuesve te saj gjate dhe pas luftës në rajon. Besoj se këtë e dinë mirëfilli edhe një pjesë e politikanëve kosovare, sidomos ata me duart e papastra”, shprehet Marty. I pyetur për qëndrimin e Thaçit që hedh poshtë këtë raport dhe premton padi, ai thotë “pse Hashim Thaçi nuk po më paditë në gjyq për “shpifje?!”.

 

Zyrtaret e Hages pyesin Hashim Thacin ku ishte 17 vjet qe nuk ka akuzuar Serbinë për gjenocid. ICTY nuk eshte themeluar sivjet ?!

Jemi deshmitar se shumë orginazata, asociaone e qeverie pas rrezimit te nje qeverie kane hedhur ne gjykata nderkombëtare nje vend diktorial apo qe ka bere krime e gjonocid kunder njerëzimit, po te gjtha keto jane bëre po a zhurme dhe deklarata, sikur Bosna e Hercegovina siq e bëri kundër Serbisë. Akuza e BH kunder Serbise per krime dhe gjonocid (18 shkurt ) zyrtaret e Hages kane konfirmuar se e kane pranuar qe një muaj. Gjykata e Hagës e ka shtrirë punën e saj në të gjithë luftërat e ish Jugosllavisë në vitet 90-të, ku m Kosovën nisi t emrret me arresitmin dhe brugosje e kyrekirminelit serb Miloshvic ne Hagë. Zyrtari më i lartë që është gjykuar në Hagë ishte ish presidenti i Jugosllavisë, Sllobodan Miloseviç, i akuzuar për genocid, krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve të luftës. Llogaritet se në Kosovë mbi 13 mijë civilë u vranë, 20 mije femrta ter zhdukura, rreth 1 milion të tjerë u shpërngulën si pasojë e luftimeve dhe 1800 persoan ende te zhdukur.

Lidhur me deklaratat e fundit te Thacit për të “akuzura Sebrine per gjenocid analistet kosovare kane pohuar sot për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” se “presidenti yne eshtë ne gjumë. Ai me këto deklarata bene me shume fushatë, sikur me ushtrinë. Ke kerkese per akuza Serbise per gjonocide e kemik degjuar se paku 10 here këto dhjete vitet e fundit nga Thaci.. Edhe më qesharake jane deklarata e fundit te tij, se do te akuzoijne en Hage Serbiene per Gjencodi, apo per “shipfje” Dick Martyn dhe Carla del Ponten, kur dihet se me  Haga nuk funksin, ky tribuna nderkombëtar ka mbyllur dyert e veta. Akuza kunder tyre Thaci vec ne dërgojë në Brojë, nes ehap ndonjernje gjykate te Hage në katundin e tij… Kesaj i thone më ka qu nana me shpërla gojën..”

Sa i perket Kosovës, zyrtarët nga Gjykata e Hages per ish-Jugosllavine (ICTY) ne fund kanë kane pohuar per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se anje leter apo akaza e nga Prishtina nuk kane marrur keto viteve te fundit. Kurse nga nga serbet e Kosoves dhe Serbisë kane pranuar dhjetra letra e raporte per “krime të shqiptareve kunder popullatës civile, pronës dhe kishave serbe” në Kosovë?! Per fund do përkujtuar se Gjykata e Hagës u krijua në një kohë që dukej se disa vende evropiane si “aleate” te Serbisë po vepronin shumë keq dhe dështuan të arrinin paqen me Beogradin duke u treguar lojal me Serbine e Miloshevicit.

Sa i perket Kosovës, zyrtarët nga Gjykata e Hages per ish-Jugosllavine (ICTY) ne fund kanë kane pohuar per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se anje leter apo akaza e nga Prishtina nuk kane marrur keto viteve te fundit. Kurse nga nga serbet e Kosoves dhe Serbisë kane pranuar dhjetra letra e raporte per “krime të shqiptareve kunder popullatës civile, pronës dhe kishave serbe” në Kosovë?!

“Thaci, nuk dimë ku e dergon at akuzë kundër Serbisë, gjykata jonë ndërkombëtare ak mbylurl dyert,  tashme ajo nuk finksuionon. Zyrtaret e Hages pyesin Hashim Thacin ku ishte 17 vjet qe nuk ka akuzuar Serbinë për gjenocid. ICTY nuk eshte themeluar sivjet. ICTY  ne Hagë ekziston qe dy decenie. Vetëm ai mund ta dije pse nuk e ka bërë këtë nje gjë te tille ?!. ka thënë znj.Pitesha ne fund, nje zyrtare e ICTY nga Haga.

SHPËRNDAJE