arifififPreshevë, 7 tetor -Vizita dhe takimet e fundit e Shqiperim Arifit ne Beograd dhe Nish ne nje forum politiko-ekonomik i cli takoi dhe  bisadoi me  kryeministrin shqiptar Edi Rama dhe ate serb Aleksander Vucic dehsmon se Presheva mund te luaj nje rol te madh ne largimin ddhe afrimin e dy vendeve fqinje, por edhe  nye e (mos) integrimeve te Serbise dhe Shqipërisë  ne instancat evropiane. Ky rol i Preshves u deshmua vec bisedimeve edhe fotografive të Shqiperim Arifi  që u pa mes Vucicit dhe Ramës, te cilein ndoshta mund ta quajme kryetarin e Presheves si ndermjetesues apo ure lidhëse mes dy shteteve “armike” të cilin agjencia e lajmeve “Persheva jonë” e quan “Geert Ahrens” nga Presheva, meqë edhe vjen i rekrutuar nga Berlini si “parashtu” gjerman n’midis Serbisë dhe Shqiperisë (dhe Kosovën-Maqedoninë kupto ne trekendshin e nxehtë ballkanik)

 

 “Geert Ahrens” shqiptar poliglot, por pa serbishten …

gertwa“Situata politike në deri më tani “të mbyllura” komuna kanë ndryshuar dhe kjo është shumë e rëndësishme për të bashkëpunuar me autoritetet. Megjithatë, për disa zgjidhje mund të arrihet vetëm përmes bashkëpunimit mes Shqipërisë dhe Serbisë, dhe ne kemi potencial për të bashkuar dhe të paraqesë një lloj ure në mes të dy vendeve.” ka thne Shprim Arfii sot pë rgazten serbe “Novosti”, trasnmerotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Ju kujtohet emri i  Geert Ahrens një gjerman, ndermejtesues i BE-së ne Ish-Republiken jugosllave te Maqedonise (FYROM) i cili i para 17 vitesh (1999) ihste perfaqesue i OSBE-së ne Shqiperi, kurse po ne te njetji vit qe emëruar i derguar special i BE-së ne FYROM (Geert-Hinrich Ahrens, Special Envoy of the European Presidency to the Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Kjo gazete kryetarin e  Preshevës e ka quajtur ndemrjetesues mes Serbise dhe Sqhiperisë si dhe poliglot, por pa gjuhen serbe.

Ditë me pare mediat serbe ja kanë marrur për të madhe një intervistë dhënë agjencise së lajmeve “Presheva Jonë” si kryetar  i komunës së Preshevës, pasi ai është i vetmi zyrtar i shtetit serb, që nuk flet asnjë fjalë serbisht, në gjuhën “nashke”.

Gazeta e Beogradit Alo thekson se, Arifi pos shipes, flet shkëlqyeshëm gjermanisht, anglisht, ndersa sa hr eqe shkon mbi medvegjë, andje kah  Vranja apo Nish ai merrme vete nje përkthyese s eniuja e ben vi serbisht. Gazeta Alo e ka marrë subjektin nga një intervistë që Arifi ka dhënë agjencise se lajmeve  “Presheva Jonë” dhe pas kësaj ajo ka gjetur “skandalin”.

Dhe, me të vërtetë, problemi i teksteve shkollore në gjuhën shqipe është zgjidhur në mënyrën më të mirë për një rezultat pozitiv nuk ishte vetëm një anë.

Bashkëpunimi i Këshillit Kombëtar Shqiptar dhe Ministritë e Arsimit të Shqipërisë dhe Serbisë. Pas takimit me premijerijima Vucic dhe Ramës ne jemi pajtuar për këtë çështje dhe janë duke punuar në atë, kështu që unë jam i sigurt se çdo gjë do të marrë kujdesin e nga fillimi i vitit të ardhshëm shkollor – Arifi shpjegoi, duke shtuar se qeveria serbe duhet të adresojnë kërkesat e tyre për kthimin e gjykatës ose Zyra e Prokurorit në Preshevë.

Përveç kësaj, thotë ai, pritet edhe për të ndihmuar investitorët që dëshirojnë të investojnë në këtë pjesë të Serbisë, e cila është po aq e rëndësishme dhe integrimin e shqiptarëve në institucionet zyrtare, dhe kjo është thelbësore për bashkëpunim me përfaqësuesit e pushtetit vendor.

“Një shembull i mirë i kësaj është një qasje e përbashkët për zgjidhjen e krizës emigrantëve, duke pasur parasysh se Presheva në gjendje për të përballuar me një problem të madh ndërkombëtar. Për më tepër, banorët e këtyre komunave kanë treguar humanitetin e madhe dhe solidaritetin me refugjatët..” ka thëne Arifi për  “Novosti”.

SHPËRNDAJE