Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka qenë i ftuar në institutin austriak Karl-Renner në Vjenë ku ka folur për idenë e bashkimit me Shqipërinë, njohjen e mundshme të Kosovës nga Spanja si dhe Marrëveshjen e Washingtonit dhe administratën e re në ShBA,

Kryeministri Kurti ka thënë se Deklarata e Pavarësisë së Kosovës nuk është menduar si pavarësi nga Shqipëria, por si çlirim nga Serbia.

“Në rastin e Kosovës dhe Shqipërisë unë kurrë nuk do ta imagjinoja bashkimin tonë duke shkaktuar luftë për ta bërë atë ose për të shkaktuar konflikte jo demokratike të çfarëdo lloji. Për këtë çështje, do të doja që ta theksoj faktin që Deklarata e Pavarësisë së Kosovës nuk është menduar asnjëherë si pavarësi nga Shqipëria, por si çlirim nga Serbia dhe ne kurrë nuk do ta harrojmë këtë. Pra, të gjithë shqiptarët që do ta dëshironin këtë bashkim, ai asnjëherë nuk është kundër dikujt tjetër dhe nuk është asnjëherë qëllimi që të na bëjë neve më të mëdhenj, por për të kontribuuar në mirëqenie dhe liri, pra, si shprehje e lirisë, jo si shprehje e agresionit. Si kryeministër, në këtë mandat, siç keni theksuar ju, unë kam fituar me “biletën” për punë dhe drejtësi dhe këto janë prioritetet e mia të para dhe më të rëndësishmet”, ka thënë Kurti.

Shefi i ekzekutivit u pyet edhe për hapin që pritet ta ndërmarrë Spanja sa i përket hapjes së Zyrës Tregtare dhe Kulturore në Prishtinë, hap të cilin kryeministri Kurti e cilësoi si hap në drejtimin e duhur.

“Unë besoj që Spanja duhet të lëvizë në drejtimin e Sllovakisë dhe Greqisë të cilat e njohin pasaportën e Kosovës dhe me qeverinë progresiste unë jam optimist se këto shenja që i shohim nga Spanja janë në drejtimin e duhur dhe së shpejti mund të presim disa zhvillime pozitive”, tha ai.

Ai tutje foli edhe për Marrëveshjen e Washingtonit për të cilën tha se ka pasur elemente pozitive siç është njohja nga Izraeli.

“Sa i përket Marrëveshjes së Washingtonit, ka shumë elemente në atë marrëveshje nuk them që asnjë nga to s’është e mirë, përshembull njohja reciproke me Izraelin është pozitive, por përsëri më duhet të them se angazhimet bilaterale të Kosovës dhe Serbisë më 4 shtator të vitit të kaluar ishte më shumë lëvizje taktike e administratës Trump para zgjedhjeve atje. Ishte menduar që të ndërtohet diçka e qëndrueshme për një të ardhme afatgjatë. Unë e shoh në ato pikat e marrëveshjes një përpjekje për rregullim të shpejt që do të ndihmonte në imazhin ndërkombëtar dhe politikën vendore të ish-presidentit sesa ishte për të ndihmuar Kosovën dhe Serbinë për të lëvizur përpara”, tha Kurti.

Kurti tutje e cilësoi si situatë tjetër në ShBA tash që në krye të Shtëpisë së Bardhë është Joe Biden dhe u shpreh optimist sa i përket presidentit të ri.

“Sa i përket Shteteve të Bashkuara të Amerikës, unë mendoj se situata është ndryshe tani për të mirë natyrisht, presidenti Biden është ndoshta lideri për progresist në botë, nëse e sheh programin e tij është socialdemokrat dhe mendoj se kjo është ajo që na nevojitet, psh. Për ndryshimet klimatike, të drejtat e punëtorëve, të drejtat e grave, kështu që unë jam shumë më optimist tani sepse së pari ne e njohim se kush është presidenti Biden dhe së dyti për programin e tij”, tha shefi i qeverisë kosovare.

Ai përmendi poashtu edhe idenë e shkëmbimit të territoreve për të cilën tha se definitivisht ka dështuar por që nuk do të thotë se ka vdekur.

“Unë e kam refuzuar idenë për shkëmbim territoresh mes Kosovës dhe Serbisë sepse ajo do të thoshte konflikte të reja dhe gjakderdhje. Qëllimi ka qenë ndarja e Kosovës e jo shkëmbimi. Unë mendoj se dialogu mes Kosovës dhe Serbisë duhet të jetë transformues për jetërat e popujve. Unë besoj se Republika e Kosovës duhet ta mbrojë veten si shtet dhe populli i Kosovës nuk do ta pranojë idenë e shkëmbimit të territoreve. Nuk po them që ideja e shkëmbimit të territoreve dhe ndarjes së Kosovës ka vdekur, por ideja që u bë projekt definitivisht ka dështuar”, tha Kurti.

SHPËRNDAJE