Austria’s Foreign Minister Sebastian Kurz answers questions of reporters when arriving at the Maritime Museum for an informal EU meeting in Amsterdam, Netherlands, Friday, Feb. 5, 2016. (AP Photo/Peter Dejong)

Vienë, 16 dhejtor -Ministri e jashtëm austriak Sebastian Kurc ka përgëzuar Edita Tahrin për marrjen e një numri te telefonit si rezultata e i negociatve mes Beogradit dhe Prishtinës. Sipa sdiploamti austriak , tash radhen e ka zabtimi i marrveshjes se Asociacionit të Komunave Serbe (AKS) qe nacikonalistet shiptare desojne se me këte rast Veriu i  Kosovës dita dites po rreshqet kah nje “Republikes serbe” drejt shkeputjes, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar APA.

 

 

Kurci e uron Edita Tahirin përmes  për 383*.. Sipas tij, pas kodit radhen e ka AKS

Sa i perket kodit te telefonise muz mediat austrika kishin paralajemruar se ne Bruksle po zhvillohen bisedfime sekrete mes delelegiocinit kosovar dhe serbe te prira ne Edita Tahiri dhe Marko Gjuric . (“Nun sollen Geheimgespräche in Wien eine Lösung herbeiführen…“)

Ministri Kurc theksoi rëndësinë e kësaj marrëveshjeje për pakicën serbe në Kosovë. Për shkak se në kuadër të kësaj marrëveshjeje, MTS kompania d.o.o themeluar rishtazi si një degë e Telekom Serbia të marrë një licencë kosovare fiks dhe një autorizim të telefonit celular. (”
Minister Kurz betonte die Bedeutung dieses Abkommens auch für die serbische Minderheit im Kosovo. Denn als Teil dieses Abkommens wird das neu gegründete Unternehmen MTS d.o.o als Tochtergesellschaft der serbischen Telekom eine kosovarische Festnetzlizenz und eine Mobiltelefonie-Autorisierung bekommen.”)

 

“Unë jam i kënaqur që Telecommunication Union Ndërkombëtar (ITU), ka ndërmarrë një hap të rëndësishëm për Kosovën. Me caktimin e thirrjes numrin e telefonit bëhet më e lehtë dhe mbi të gjitha më e lirë për të gjithë qytetarët e Kosovës”, tha Kurc tha në një deklaratë.

Ministri i Jashtëm austriak, Sebastian Kurc, në reagimin e tij ka theksuar rëndësinë dhe interesin e kësaj marrëveshje edhe për minoritetin serb në Kosovë.

Pas urimit për qytetarët e Kosovës, ai ka kujtuar se Austria që më 1 janar 2016, duke u bazuar në marrëveshjen e arritur mes Kosovës dhe Serbisë për çështjen e Telekomit, e cila është ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian në Brueksel, kishte bërë kërkesën për Kodin telefonik ndërkombëtar treshifror për Kosovën. “Përmes kësaj, të gjithë banorëve të Kosovës do tu mundësohen telefonata më të lira dhe më të thjeshta” citohet të ketë thënë Kurz.

Ministri i jashtëm austriak Sebastian Kurc, në reagimin e tij ka theksuar rëndësinë dhe interesin e kësaj marrëveshje edhe për minoritetin serb në Kosovë, pasi pjesë e marrëveshjes sipas Kurc, është edhe themelimi i një operatori të ri telefonik, pjesë e Telekomit serb, por që do të operojë në Kosovë sipas ligjeve të vendit dhe që do të marrë licencën nga autoriteti rregullativ i telefonisë mobile në Kosovë. Kurc ka nënvizuar se dialogu që po zhvillohet mes palëve nuk është vetëm në interes të aspiratave integruese të të dyja vendeve drejt Bashkimit Evropian, por edhe në funksion të lehtësimit të jetës për të gjithë banorët në Kosovë.

„U bëj thirrje të dyja palëve që të tregojnë vendosmëri për jetësimin e të gjitha marrëveshjeve të arritura në Bruksel e që ende nuk janë zbatuar në praktikë”. Në këtë kontekst ai ka aluduar veçmas për zbatimin e marrëveshjes për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe dhe marrëveshjen për energjinë, thuhet në njoftim.

Kurc theksoi rëndësinë e kësaj marrëveshjeje për pakicën serbe në Kosovë, si pjesë e marrëveshjes është që themeluar kohët e fundit, si një kompani filial i Telekomit të Serbisë mori licencën për telefoninë fikse në Kosovë, si dhe miratimin për telefoninë mobile.

SHPËRNDAJE