Preshevë, 4 tetor  -Lidhur me deklaratat e fundit te kyretarit te Lugines se Preshevës Joinuz Musliut kanë “preokupuar” aq sa mediat serbe po aq edhe nga personalitet e larta ne Boegrad. Keshtu sot deklartave te Z.Musliu për Refereendumin e Lugines se Preshevës-1992 , para Katalonise, ka reaguar edhe kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabic duke ju përgjigjur kretarit te KKSH-së.

 

“Per bashkimin e Serbinë Jugore me Kosoven, nuk është e hapur debat” (“Pripajanje juga Srbije Kosovu? Nije otvoreno za debatu”) eshte titulli i shkrimit te aejcise se lajemeve “Beta” duek cituar fjalet e te pares se qverise serbe ASna Brnabic, trans,eotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Kryeministri serb Ana Brnabic deklarata se “Lugina e Preshevës kërkon bashkim me Kosovën ndjekur shembullin e Katalonjës..” tha se nuk ishte “i hapur për debat” citon Beta

Kryeministrja serbe, Ana Brnabiq ka deklaruar se në rast që Lugina e Preshevës kërkon bashkim me Kosovën në modelin e Katalunisë, ajo nuk është hapur për  debat.

E pyetur nëse përfaqësuesit e këshilleve nacionale kanë diskutuar kërkesën për Serbinë jugore, në rast se kërkon bashkimin me Kosovën si model i Katalunisë, Brnabiq ka thënë se ajo nuk është bërë dhe se nuk dëshiron të flasë për këtë, ka shkruar Beta, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

“Këto nuk janë tema të diskutimit, diskutimi në lidhje me mekanizmat institucionale në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet e Serbisë. Kjo absolutisht nuk është në përputhje me Kushtetutën apo ligjet, për këtë arsye nuk jam e hapur për debat”, ka thënë Brnabiq para gazetarëve, teksa u takua për herë të parë me këshillin e minoriteteve.

Sipas Beta: Lideri i Lëvizjes për Progres Demokratik, Jonuz Musliu agjencise se lajemeve “Presheva jonë” i ka thënë se Serbia duhet të pranojë referendumin e marsit të vitit 1992, në përputhje me Kartën e OKB-së, e cila garanton vetëvendosjen e popujve indigjenë.

Musliu gjithashtu ka mirëpritur referendumin për pavarësi të mbajtur në Kataluni duke u bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar për të njohur referendumin e shqiptarëve në jug të Serbisë të mbajtur në vitin 1992.

“Referendumi është shprehje e vullnetit dhe e drejtë ligjore e popujve indigjenë në rastin e Katalunisë, të garantuar nga e drejta ndërkombëtare. Referendumi mbi shqiptarët në Luginën e Preshevës gjithashtu është i ligjshëm dhe kjo mund të garantojë paqen dhe stabilitetin ndërmjet Preshevës dhe Serbisë, por duhet të respektojnë të drejtën e shqiptarëve në jug të Serbisë, të cilët votuan në favor të bashkimit me Kosovën”, ka percjkelle Beta deklarfata e Musliut dhen agjencise se lajmvee “Presheva jonë”

 

SHPËRNDAJE