Pas shpalljes së njëanshme të pavarësisë së Kosovës dhe referendumit të kontestuar në Kataloni, qeveria serbe ka folur për hapjen e Kutisë së Pandorës. Beogradi frikësohet se lëvizjet secesioniste nuk mund më të parandalohen në Ballkan, shkruan media populliste austriake “Krone” duke ju referuar dejlkarateve te liderit te Lugine sJionuz Musliut nga Bujnoca dhe en agejncisye  lajemeev “Presheva Jonë” i cili kerkon nga Beogradi te njoh Rerefendumin e shqiptareve te 1-2 mars 1992. (“Die in drei Gemeinden – Bujanovac, Presevo und Medvedja – lebenden Albaner hatten sich bereits in den 90er-Jahren in einem von Serbien nicht anerkannten Referendum für den Anschluss an den Kosovo ausgesprochen.”)

E përditshmja austriake citon mediat serbe se një referendum të ngjashëm si në Kataloni do ketë në të ardhmen edhe në Republika Srpska të Bosnjës. Nuk ka dyshim që shumica e serbo-boshnjakëve do votonin për bashkimin me Serbinë, ndërsa një veprim të ngjashëm do merrnin edhe kroato-boshnjakët.

 

Nxitje separatise në Kosovë

Në pjesën e fundit të shkrimit, e përditshmja austriake ndalet edhe te kërkesa e Vetëvendosjes për bashkim mes Kosovës dhe Shqipërisë, si dhe përmend referendumin e viteve 90-të të Luginës së Preshevës për bashkimin e saj me Kosovën. Por ky referendum mbeti i panjohur për qeverinë serbe

 

Katalonien-Referendum als „Büchse der Pandora“

Die in drei Gemeinden – Bujanovac, Presevo und Medvedja – lebenden Albaner hatten sich bereits in den 90er-Jahren in einem von Serbien nicht anerkannten Referendum für den Anschluss an den Kosovo ausgesprochen.. 

Auch im Kosovo gibt es separatistische Bestrebungen, die neuen Rückenwind bekommen könnten. Die führende Oppositionspartei Vetevendosje (Selbstbestimmung) setzt sich seit Jahren für eine Vereinigung mit Albanien ein. Die in Südserbien lebenden Albaner streben einen Anschluss an den Kosovo an. Die in drei Gemeinden – Bujanovac, Presevo und Medvedja – lebenden Albaner hatten sich bereits in den 90er-Jahren in einem von Serbien nicht anerkannten Referendum für den Anschluss an den Kosovo ausgesprochen.

Der kosovarische Premier Ramush Haradinaj soll am Montag bei einem Treffen mit einer Albaner-Delegation aus Südserbien eine rasche Regelung der Frage der kosovarischen Staatsbürgerschaft für die in Serbien lebende albanische Minderheit versprochen haben, meldeten Medien. Serbien lehnt es nach wie vor ab, die Unabhängigkeit des Kosovo anzuerkennen.

SHPËRNDAJE