sdusasa

Hagë, 15 shtator  -Gjykata Speciale Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar sot më 15 shtator, për herë të parë ka  mbajur konferencë për shtypë, në Hagë. Për t ju ndihmuar gazetaret per komunikim me gjykaten speciale per krime be Kosovë kane shprehur gatishmeri  me mediat Joao Sousa dhe Avis Benes zëdhënes për komunikim te SCP-së

 

Do theksura se ne këte konference ne mesin e gazetare botëror (Reuters, AFP, DPA, ANSA,  ato zviceran ishin vetem dy gazetare shqiptar nga Koha Ditore dhe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Nefail MALIQI – Nga i derguar ynë spacila ne Hagë

???????????????????????????????“Gjykata, financuar nga një buxhet Evropian prej € 29.1 milion euro në vitin e parë, pritet të fillojë “veprimet ligjore” të saj gjatë gjysmës së parë të vitit 2017, tha bashkepuntorja e prokuroti amerikan Fidelma Donlon e pytur nga agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” qe ndoqi drejpersedrejti ket konference sot ne Hage.

 

Ne këte konfeence te pare ne Tribunalit Spacial per Krime ne Kosovë (TSKK) mediave nderkombëtare ju drejtua  administratorja e Speciales, prof.dr. Fidelma Donlon, e cila shpjegoi fillisht  procesin e themelimit të Dhomave të Specializuara, që sipas stafit te saj po shkon sipas planit.

elelleePas shpejgimit nga Fidelma Donlon në konferencë për media  foli prokurori i specializuar, amerikan  David Schwendiman.

Në të drejtën e Kosovës, gjykata eshte dashur të themeleohet larg syve te keqberesve, në Hagë për hir të mbrojtjes së dëshmitarëve, në mënyrë të veçantë.

Ne këte konference te pare u verejt mungesa e gazetarëve shqiptare, sidomos mediat e njohur si te Hashim Thacit?! Ne këte koference pos mediave nderkombëtare u pane edhe perfaqesues nga ambasada shqiptare dhe ajo e Kosoves ne (Hagë) Holande por pa komentime rreth fillimit te punes se kesaj gjykate special per krimet e gjate dhe pas luftes në Kosovë.

Prokurori pranoi të komentojë mbi identitetin e të dyshuarve dhe numrit të mundshëm të akteve të akuzave të propozuara. “Unë nuk do të ju them se unë nuk do t’ju them nëse ka njerëz të cilët kanë qenë të përjashtuar ose jo”, tha ai.

David Schwendiman, prokurori i ri për krime lufte në Kosovë është e angazhuar për të procedurave të drejta pa “vonesë”.

Prokurori i ri i një gjykate të veçantë të ngritur në Hagë, përgjegjës për krime lufte të kryera gjatë konfliktit në Kosovë në fund të viteve 1990, të enjten ka premtuar procedura të drejta, pa “vonesë”.

Në ketë konferencë shtypi, Prokurori David Schwendiman ka  premtuar për të kryer hetime “pa frikë dhe pa dobi”, por duke këmbëngulur se shumë mbetet për t’u bërë para lëshimit të aktakuzave .

Kundër Hashim Thaçit

“Jam në dijeni të natyrës së ndjeshme politikisht e punës sime, por unë nuk do të udhëhiqen vetëm nga ligji dhe faktet” shtoi ai i pyetuer në lidhje me procedurat e mundshme kundër Presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, ish-udhëheqësi i guerilëve separatiste shqiptare të Kosovës (UÇK).

Në vitet 1998-1999, kur Kosova ishte një krahinë jugore e Serbisë, UÇK-ja kundërshtoi forcat e Beogradit. NATO ndërhyn në vitin 1999, duke i detyruar serbët të tërhiqen nga territori pas fushatës së bombardimeve të 11-javë. Abuzimet e pretenduara të pjesëtarëve të UÇK-së

Prishtina është nën presionin ndërkombëtar për të krijuar gjykatën që prej publikimit në vitin 2010 të një raporti të Këshillit të Europës në abuzimet e pretenduara nga ana e pjesëtarëve të UÇK-së ndaj kundershtarve te tyre politik, krahut te pmavbresisit,  presidentit histirtik Ibrahim Rugova

Gjysma e parë e vitit 2017

Shumica shqiptare në Kosovë kanë shpallur pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, pasojat e fundit të konfliktit të vitit 1998-99. Ai  në konferencën e parë për media që është mbajtur sot në Hagë  hetimet kundër të dyshuarve do t’i udhëheq “pa frikë dhe presion”.

 

Fjalimi i plotë i Shwendiman sot në konferencë për media në Hagë:

hagaaa

Ashtu siç ndoshta tashmë ju  e dini, unë jam emëruar Kryeprokurori i Zyrës së sapoformuar të Prokurorisë Speciale të Kosovës më 1 shtator.

Emërimi im shënon kalimin zyrtar të Task Forcës Hulumtuese Speciale të BE-së në Prokurorinë Speciale. Emërimi më jep autoritetin për të ndjekur penalisht rastet që dalin nga hetimet e kryera nga Task forca dhe nga zyra e sapo krijuar e prokurorit. Kryeprokurori i Gjykatës Speciale për Kosovën David Shwendiman ka thënë sot në Hagë se do ta kryej punën e tij në mënyrë profesionale.

“I kam pritur këtë ditë që kur kam mbërritur në Bruksel për të marrë përsipër task forcën nga Ambasadori Williamson në maj 2015. Qëllimisht kam qëndruar në heshtje që atëherë, sepse kam dashur të përqendrohem nën hetimet.” ta prokurori amerikan

“Qëllimi im sot është t’ua bëj me dije se e shoh unë rolin dhe përgjegjësitë e mia dhe, për aq sa mundem tu përgjigjem sa më shumë pyetjeve që të jetë e mundur për kohën që kemi në dispozicion. Unë kam qenë i zgjedhur për këtë punë, sepse unë kam demonstruar aftësinë për të kryer hetime të suksesshme dhe ndjekje penale për krime të luftës dhe krime kundër njerëzimit. Ashtu siç disa nga ju e dini, unë kam qenë prokuror në SHBA për më shumë se tridhjetë vjet para se të bëhesha një prokuror ndërkombëtar në Bosnjë dhe Hercegovinë…” ka shtuar  Shwendiman

avisssPër t ju ndihmuar gazetaret per komunikim me gjykaten speciale per krime be Kosovë kane shprehur gatishmeri  me mediat Joao Sousa dhe Avis Benes zëdhënes për komunikim te SCP-së

 

Sipas prokurorit amerikan “Unë kam ndërmend ta bëjë këtë punë në të njejtën mënyrë që i kam bërë gjithmonë gjërat në të kaluarën; në mënyrë të drejtë, fuqishëm dhe pa frikë apo favorizim. Unë nuk do të kisha pranuar emërimin si Prokuror Special nëse nuk do kisha besuar se ishte një rast të cilit duhej ti përgjigjesha…”

 

SHPËRNDAJE