Drejtpërsëdrejti nga Malta – Ronald K. Noble, sekretar i përgjithshëm i Interpolit, në hapje ka theksuar se Interpoli  me përkushtim të madh është duke e luftuar krimin e organizuar, sepse sa më pak kriminalitet të ketë aq më shumë do të kemi stabilitet ekonomik dhe politik, raporton agjencia Presheva Jonë. Ne Valletta gjate ketij samitit te Interpol-it po behet fjale edhe per Kosoven dhe rolin e nderkombetartve ne rajon.

Alletta/ Malta 12 ma / AIK-Presheva jonë

Nga punimet e sesionit te 40 te kongresit te Interpol-it ne Valletta te Maltes

 
Zyrtarë të lartë  të zbatimit të ligjit nga gjitha vendet e botes, kyresisht nga Evropa janë mbledhur në Konferencën e 40 INTERPOL-së me perfaqesuesit e vete  të policisë ne botë, të veprimit kolektiv të evropianeve dhe ndërkombëtare kundër krimit transnacional.

Takimi tre-ditor (11-13 maj) ka tubuar se bashku rreth 150 përfaqësues nga gati 50 vende dhe 16 organizata ndërkombëtare – duke përfshirë dhe Europol-it, Frontex ku po tebatojne përqëndrohet në një sërë çështjesh të krimit transnacional, duke përfshirë terrorizmin, krimin e organizuar, trafikimit të drogës , trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandën e njerëzve, si dhe të piraterisë detare dhe grabitje me armë kundër anijeve. Partneritet në mes të INTERPOL dhe Bashkimit Evropian në trajtimin e këtyre sfidave te krimit eshte në epiqender te debateve 

 
 
Ministri i Maltës për Drejtësi dhe Punët e Brendshme, Carmelo Mifsud Bonnici, në fjalimin e tij të rëndësishëm të përshkruara rrjet global INTERPOL-së si “një shofer kryesor i bashkëpunimit ndërkombëtar ‘kundër krimit.  Ministri Bonnici theksuar se, si një shtet ishull me rreth 400.000 banorë, Malta ka qene pjese e krizes së migrimive pas një valë e trazirave në Afrikën e Veriut, duke marrur rreth 100 mije azilkerkues nga rajoni i Afrikës së Veriut në gjashtë javët e fundit vetëm, pra krahasaur keto shifre per Malten ku nume reshte shume i madh. Në kryeqytetin e Maltës, La Valletta, ne Kongresi i 40-të i organizatës ndërkombëtare të policisë Interpol në mesin e 500 pjesëmarrësve nga shtetet e shumta të botës gjendet edhe delegacioni i Shqipërisë, që e kryeson shefi i kësaj organizate në Shqipëri, Pëllumb Seferi.
 
Khoo Boon Hui, president i Interpol-it tha se takimi ishte një platformë thelbësor midis komunitetve  në zbatim të ligjit Evropës dhe pjesën tjera kryesore të botës duke deshmuar dhe avancuar aftësinë e Inerpol-it per nje siguri te qendrueshme ne cdo skaj te planetit. 
Ronald K. Noble, sekretar i përgjithshëm i Interpolit, në hapje ka theksuar se Interpoli  me përkushtim të madh është duke e luftuar krimin e organizuar, sepse sa më pak kriminalitet të ketë aq më shumë do të kemi stabilitet ekonomik dhe politik, raporton agjencia Presheva Jonë. Ne Valletta gjate ketij samitit te Interpol-it po behet fjale edhe per Kosoven dhe rolin e nderkombetartve ne rajon.
 
Keshtu gjat nje konfrence shtypi me kreret e Interpol-it u mbajtur sot ne Alletta  u fol edhe per Kosaven, rolin e nderkobmetareve ne Kosovce, per Ratko Mlladic etj…Pyetjes sone per rolin e  Interpol-it ne Kosove  njeriu numer nje i Interpol-it z. Ronald K. Noble, per agjencine informative kombetare “Presheva Jone” eshte pergjigjur se “Interpol me mjaft perkushtim ndjek zhvilllimet ne rajon. Kosova me nuk eshte vrim e zeze per organzaten tone. Por ne kete drejtim edhe autoriotete  Kosves duhet te punojne me shume perballe luftes kunder krimitt e organizuar..”


Po ashtu gjatë ditës së sotme, pas konferences se shtypit me perfaqesuesit e mediave boterore, zyrtarët e lartë të policisë nderkombetare folen për domosdosshmernie e intensifikimit te bashkëpunimin ndërkombëtar dhe shkembimit te informacioneve midis organizatave kompetente, duke përfshirë edhe INTERPOL, Europol, UNODC dhe të gjitha vendet e interesuara. Kjo u  deshmua edhe nga marrëveshja e fundit midis FIFA dhe Interpol-it
SHPËRNDAJE