Preshevë, 11 shtator  -Perkunder refuizmeve serbe, dite e sa vie rriten zërat e nderkombëtarëve për bashkimin e  Preshevës me Kosovën.  Pas kongresmenit britanik Dana Rohrabacher, kryesues i Komitetit për Politikë të Jashtme në Evropë  ka folur edhe ish-ambasadori britanik ne Beograd Ivor Roberts per shkëmbejnë territoreve mes Kosoves dhe Serbisë si rrugë e vetme e paqes dhe stabiliteit në këte pjese te Evropës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”. Kjo ide e miqve te shiptasreve amerikkanmeve dhe britanikeve eshet perqafuar pa rezerve nag qyetaret dhe shumica  eldierve nga Lugina e Preshevës

Por ka edhe disa tjere qe mednojne ndyshe qe ju duke t eamndhsme sipa ne vitet 90 qe thonin  se pamavreis e Kosovës ehste e pamundur, apoy ndyrsimi i kifkve te Jugosllavise apo “Serbisedjhe Malit te zi, te pandyrshueshme..

“Shkëmbimi i territoreve mes Kosovës dhe Serbisë  është një ide e rrezikshme, e cila do të çojë vetëm në destabilizim dhe vuajtjet për të dyja vendet”, ka thënë Florian Bieber, ekspert për Ballkanin në Universitetin e Grazit në Austri.

“Ideja e shkëmbimit të territorit është e rrezikshme. Para së gjithash, ajo do të hapë shumë çështje në lidhje me kufijtë, të cilat potencialisht mund të çojë në destabilizim. Së dyti, nuk ka gjasa që edhe Serbia edhe Kosova të bijën dakord për një gjë të tillë”, ka thënë Bieber për Blicin serb.

Dhe tash merre me mend nese nje gazete e bvoton nje shkrim te tille krejt e qarte se ky ekspert ose mund te jete mik i serbve ose mediave serbe ju konvenon ta botjne deklartata etija edhe pse ky ekspert eshte anonim për opinonin, ka shrkuar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” e cial dyshon se mund te jete sjkrim i porositur.

Shkëmbimi i territoreve mes Kosovës dhe Serbisë  është një ide e rrezikshme, e cila do të çojë vetëm në destabilizim dhe vuajtjet për të dyja vendet”, ka thënë Florian Bieber, ekspert për Ballkanin në Universitetin e Grazit në Austri.

“Ideja e shkëmbimit të territorit është e rrezikshme. Para së gjithash, ajo do të hapë shumë çështje në lidhje me kufijtë, të cilat potencialisht mund të çojë në destabilizim. Së dyti, nuk ka gjasa që edhe Serbia edhe Kosova të bijën dakord për një gjë të tillë”, ka thënë Bieber për Blicin serb.

“Asnjëri prej të dy palëve me siguri nuk do të bien dakord për një shkëmbim të tillë”.

“Serbët”, thotë ai, “në këtë mënyrë bëhen minoritet edhe më i vogël në Kosovë, ata që jetojnë në jug të lumit Ibër”.

SHPËRNDAJE