Gjenevë, UN 18 gusht -Gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” Nefail Maliqi si vetmi gazetar shqiptare ne OKB (keto 20 vitet e fundit) ka pasur rastin për ta takuar se paku dhjete here ish-sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan me te cilin ka biseduar per zhvillimet ne ballkan ne vencanti për Kosoven por edhe per te drejtat e njeriut ne Luginen e Preshevës.

 

Vdes Kofi Annan, diplomati që “ringjalli” OKB-në

Kofi Annan, ish-Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, që fitoi çmimin Nobel për Paqen për punë humanitare, ka ndërruar jetë sot nër Zvcer, në moshën 80-vjeçare. Annan ishte i pari afrikan i zi që mori detyrën e lartë, duke shërbyer nga viti 1997 deri në vitin 2006. Më vonë ai shërbeu si i dërguar special i OKB në Siri, duke u përpjekur që të gjendet një zgjidhje për konfliktin.

Ish-Sekretari i Kombeve të Bashkuara dhe fituesi i Çmimit Nobel për Paqe gjithherë do të kujtohet si një njeri vizionarë, që me lidershipin e tij i kontribuoi parandalimit të konflikteve dhe promovimit të paqes globale. Në Kosove dhe Ballkan, ai gjithmonë do të mbahet në mend për mbështetjen e fuqishme ndaj kauzës së popullit të për liri dhe pavarësi gjatë luftës së vitit 1999.

Rugova ishte edhe ndër personalitet e para shquiptare që kishte vizituar OKB-në iu pritur si president i Kosovës nga shefi i OKB-së Kofi Annan

Annan vizitoi Shqipërinë në ditët e vështira të vitit 1999ku vizitoi kampet e refugjatëve kosovarë ne Kukës. Kurse Kosoven me 19 qershor 2012 ishte kjo je vizite e pare e nje sekretari te pergjithshëm te OKB-së në Kosovë, vizite kjo e cila nuk u mirëprit nga serbet e as nga ruset. Anna atebote u mirprit nga i pritur nga nikoqiri dhe presidenti historik dr.Ibrahim Rugova dhe shefi u UNMIK-ut Bernard Kouchner, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

“Kam dëgjuar histori prekëse nga kosovarët që janë dëbuar nga shtëpitë e tyre dhe janë në ankth”, kishte thënë ai. Ai megjithatë kishte vlerësuar gjendjen e kampeve dhe mikpritjen që u rezervua për kosovarët.

Gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” Nefail Maliqi si vetmi gazetar shqiptare ne OKB (keto 20 vitet e fundit) ka pasur rastin për ta takuar se paku dhjete here ish-sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan me te cilin ka biseduar per zhvillimet ne ballkan ne vencanti për Kosoven por edhe per te drejtat e njeriut ne Luginen e Preshevës.

Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ka përkujtuar se në kohën e presidentit historik të Kosovës Ibrahim Rugova Kosova jo që nuk ishte anëtare e OKB-së por as e njohur ndërkombëtarisht kishte zhvilluar takime me zyrtare të lartë të OKB-së (me Kofi Annan, shefin e NATO-s Solanën) por në gjithë këto takime në OKB dhe NATO nga zyrtarët e këtyre organizatave botërore ishin shënuar dhe konsideruar si takime zyrtare. Vizita e Rugovës në OKB, jo vetëm se ishte shënuar si takim zyrtar por edhe pati jehonë të madhe në mediat botëtore.

Ish-Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuarapër Kofi Anna ne bisede me gazetarit e “Presheva Jonë” duke folur për personalitetine  Rugoves ne vazhdim ka phuar se  ” ju shiptaret duhet t’i thuani Thenks Rugovës dhe Amerikës qe ju cliruan dhe qe sot e gezeni ket liri..”

 

Kofi Annan i shqetesuare për zhvillimet ne Kosove, vazhdimisht kishte denuar diskrimnimin dhe dhunen serbe mbi shqiptarët

Ish-shefi i OKB-së ishte i shqetesuar vazhjdimishjt per shkaljene flagrante te te drtejtave te shiptareve ne Kosove dhe Luginen e Presheves i cili gjithnje kihste denuar diskrmnimin dhe dhunën serbe duike legjitimuar intervenimin nderkombëtar në Kosovë.

“Në Kosovë është duke ndodhur një fushatë e pastrimeve sistematike etnike, e ndermarrë nga autoritetet serbe në Kosovë, të cilët kanë për qëllim të dëbojnë ose vrasin sa më shumë shqiptarë etnikë në Kosovë, duke ua pamundësuar dhe refuzuar të drejtat më themelore për jetë, liri dhe siguri. Rezultat i kesaj do të kemi një katastrofë humanitare në gjithë rajonin”. kishte dekalruar Kofi Annan duke ju përgjgijur pyetjes se gazetarit te “Presheva Jonë”  (SG/SM6949-HR/CN898). Duike folur për Kosovën dhe zhvillimet ne terren ai ka pohuar se “kjo është me të vërtetë tragjike që diplomacia ka dështuar, por ka raste kur përdorimi i forcës mund të jetë legjitim në ndjekje të paqës” (SG/UN 25 MARS 1998)

Per Kosoven dhe shqiptaret ai ka folur edhe në librin e tij “Një jetë në luftë dhe paqe”. Annan shkruan se e ka mbështetur ndërhyrjen ushtarake në Kosovë, edhe pa një “bekim” të Këshillit të Sigurimit, që është dhe organi ekzekutiv i OKB-së. Ai thekson se, pavarësisht neutralitetit të tij si sekretar i përgjithshëm, e konsideronte jetike atë që e quan “ndërhyrjen e kirurgut për shpëtimin e jetës”.

Sipas tij “Fushata serbe para së gjithash kishte një qëllim të vetëm: të largonte dhe të vrsite sa më shumë shqiptarë të Kosovës”

Annan ne librine tij po ashtu tregon se “Nga mesi i fushatës bombarduese të NATO-s kundër pozicioneve ushtarake serbe në Serbi dhe Kosovë, isha angazhuar për një rol diplomatik më aktiv të Kombeve të Bashkuara. Mirëpo, Shtetet e Bashkuara nuk e fshehën faktin se donin që OKB dhe unë të ishim sa më larg menaxhimit të konfliktit’.

Ish-sekretari i përgjithshëm rrëfen gjithashtu se, pas thirrjes që kishte bërë për ndaljen e fushatës serbe dhe për tërheqjen e trupave nga Kosova me kushtin e ndaljes së bombardimeve të NATO-s, kishte pasur reagime pozitive nga presidenti i atëhershëm francez Jacques Chirac dhe kancelari gjerman Gerhard Shroder, mirëpo sekretarja amerikan e Shtetit Albright dhe presidenti american Clinton patën hezitime lidhur me propozimin e tij.

 

Transcript of Press Conference by Secretary-General Kofi Annan At Headquarters, 7 March 2000

Question Nefail Maliqi, journaliste: Mr. Annan, are you receiving the political support you need from United Nations Member States to sustain the Kosovo operation? Can you tell us what you think are the most urgent needs for that operation to be successful?

KOFI ANNAN SECRETARY-GENERAL: I know you all met with my Special Representative, Bernard Kouchner, and with General Reinhardt, who are doing a great job on the ground. First of all, let me say what I have said before, that given what we inherited, I think we have done reasonably well. Bernard Kouchner and his team are working valiantly to improve the situation; and the situation has improved much in many parts of Kosovo.

 We have pockets of problems. We need to stem the atrocities committed against minority groups. We need to work with the people in Kosovo to establish a fully working administration. But to do that we need material support from the Member States — in terms of police and cash, and in terms of their releasing the right people to join us. This has been very slow in coming, as I think you heard from
Mr. Kouchner.

 After months of pressure, some money is beginning to come in. The European Union gave us 10 million euros last week. They had given 20 million euros before. There are indications they will release 35 million euros shortly. That is a good step which has to be sustained by all governments with the capacity to support this operation. Without that, we are going to have difficulties.

 Of course, Bernard Kouchner also raised the question of the political future of Kosovo. I have had the chance to share with you my concern from the beginning that we are operating in a very ambiguous situation — in a limbo — because the future of Kosovo, the political outline, has not been defined. In Bosnia, the interim agreement managed to stop the war; but it also defined the internal and external controls of Bosnia. So when we went in we knew what to do, and the people knew what to expect. Without that decision, and living in that ambiguity, both communities will have a different understanding and it will be very difficult for Bernard Kouchner and the team to get their job done.

SHPËRNDAJE