immamnaCyrih, 30 nentotor -Një imam shqiptar imam ka arrtitur të fus libra dhe shkrime duke bere propgande te selefi në një burg Cyrih. Teskter tju jane dhënë të burgosurve, kane shkruar gazeta zvicerane, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

Mesoht se broshura dhe fletëpalosje po mbrojnë sheriatin, ligjit islamik dhe ndëshkimin fizik që at kërkon. Autori i tyre n je person me origjine salfiste nga Arabia  Abdul Rahman al-Sheha, i cili prtendon të jetë një shkrimtar nga islami radikal. Ajo është e lidhur edhe me lëvizjen “Lexo!”, shpërndarja e Kuranëve në rrugë. Librat e tij janë shpërndarë nga shoqata “Der Schlüssel zum Paradies”

Sipas autoriteteve, Abdul Rahman al-Sheha është e lidhur me predikues të urrejtjes nga Rhine,  Pierre Vogel. Ajo është konsideruar gjithashtu një “ekstremist islamik i cili përhapet një Islamin totalitar dhe të dhunshme”, duke avokuar për vrasjen e ish-myslimanëve ose gurëzimin e grave.

Këto vepra janë gjetur në disa gjuhë në bibliotekën e imamit në Cyrih, ku thuhet injorojnë përmbajtjen e tyre radikale. Kur drejtimi i burgut Limmattal e informoi atë në, ai u tërhoq dhe i shkatërruan.

Siç është shpjeguar nga kreu i komunikimit për zbatimin e dënimeve në Cyrih, Kurani është në dispozicion në bibliotekën e burgut, por i kërkohet imamë të mos japë mesazhe të veçanta për të burgosurit. Rebecca Silva nuk e përjashton atë literaturë të tillë të shpërndarë në mënyrë të paligjshme në burgje.

Autoritetet Zurich nuk japin emrat e imamëve që vizitojnë të burgosurit muslimanë në emër të mbrojtjes së të dhënave. Një masë paraprake që denoncon Saida Keller-Messahli, president i Forumit për një Islam Progresive. Ju duhet të dini se kush janë ata njerëz që vizitojnë burgjet, spitalet dhe qendrat e azilit. Në vend të kësaj, ai rekomandon në raste të tilla për të dërguar psikologët në vend të imamëve.

Sipas Thomas Noll, drejtor i Qendrës zvicerane e trajnimit të personelit të burgjeve, problemi i radikalizimit të të burgosurve ende nuk është aq e rëndësishme sa në vendet fqinje. Burgjet në Zvicër janë më të vogla dhe me  roje të trajnuar mire, shtoi ai. Por materiali propaganda, megjithatë një problem kur ështe e shkruara në një gjuhë të huaj si turke ose arabe

SHPËRNDAJE