Dështimi i procesit të pranimit të Ballkanit në BE do të kërcënonte stabilitetin e Evropës, sipas Jean-Claude Juncker BE nuk duhet të lejojë që shpresat e anëtarësimit në vendet e Ballkanit të zhduken. Presidenti i Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker, paralajmëroi të premten në Vienë për një rrezik të luftës në këtë rajon, për shkak të mungesës së perspektivës, sjkrujane emdiat boterore, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

“Nëse ne duam perspektivën ballkanike të anëtarësimit (…), ne do të dimë atë që ne e kemi njohur tashmë në vitet 1990, dhe ndoshta më shpejt se sa më vonë,” tha kreu i ekzekutivit Bashkimi Evropian, në një aluzion ndaj konflikteve që kanë gjakosur rajonin në atë kohë

Z. Juncker pranoi se “rruga është ende e gjatë” për integrimin e vendeve të zonës në BE, përparimi “i pamjaftueshëm” në vend nuk lejon marrjen parasysh të pranimit “përpara 2025” më të hershme.

Por BE duhet “të merret intensivisht” me Ballkanin. Ajo nuk duhet të japë idenë se “nuk jemi serioz në lidhje me perspektivat për anëtarësim”, ndërsa disa vende anëtare nuk e fshehin hezitimin e tyre, tha ai.

“Terreni është ende pjellor” për përplasjet e luftës në këtë rajon, tha Juncker. Ai theksoi se “puna në historinë e viteve 1990 nuk është bërë”. Presidenti i Komisionit do që BE të propozojë për vendet e zonës “një hapësirë ​​ekonomike ku ata mund të evoluojnë, pjesërisht, në të njëjtën mënyrë si kur një ditë do të bëhen anëtarë”.

Z. Juncker këmbënguli, megjithatë, që “të gjitha konfliktet kufitare të zgjidhen para pranimit”. Ka të bëjë me mos importimin e paqëndrueshmërisë nga Ballkani në BE.

BE ka hyrë në bisedimet e pranimit me Serbinë dhe Malin e Zi, me që Shqipëria dhe Maqedonia duhet të zgjidhen në këtë fazë thjesht si vende kandidate, të cilat Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova shpresojnë të kenë qasje.

 

Çështja e kësaj province të mëparshme serbe e cila deklaroi në mënyrë të njëanshme pavarësinë e saj në vitin 2008 konsiderohet si një nga shpërthimet më shpërthyese në Ballkan. Bosnja dhe Hercegovina, nga ana e saj, është pre e tendencave nacionaliste, të shqyer midis komuniteteve boshnjake, serbe dhe kroate.

Z. Juncker foli para Parlamentit Austriak gjatë një vizite në Vjenë për festimet rreth 100 vjetorit të lindjes së Republikës Austriake në nëntor 1918

SHPËRNDAJE