Preshevë, 10 prill  -Kryetari i Partise Kombëtare Vuk Jeremiç tha se Presidenti serb Aleksandar Vuçiç gati gjashtë vjet tallet mer demoracine dhe sundimin e ligjit dhe po abuzon me duart e tij despotike të të gjitha levat e pushtetit, tha Jeremiç në një artikull (Democracy Comes at a Price in the Western Balkans) për revistën e njohur amerikane The Interesi Kombëtar, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ne vazhdim Jeremiq ne kete gazete amerikane ka shkruar se “Natyra e mbretërimit të tij despotik është se, pa marrë parasysh çfarë funksioni është kryer nga një formal, kontrollin e plotë të të gjitha institucioneve publike përmes rrjeteve të ngurta joformale të ndikimit,”

Jeremiç tha në artikullin “Çmimi i demokracisë në Ballkanin Perëndimor”, ka thënë Vuçiq beson se supozimi se institucionet nuk duhet të kufizojë ushtrimin e pushtetit, dhe brutalisht të manipuluar opinionin publik për të arritur interesat e tyre, Partia Kombëtare.

Jeremiq, i cili është gjithashtu një ish-ministri i jashtëm i Serbisë dhe kryetar i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, ka thënë se makina propagandistike Vuçiç, i cili me siguri do të vazhdojë për të rritur censurën për aq kohë sa ajo është në gjendje të veprojë pa u ndëshkuar, mundësuar Kryetarin e Partisë Përparimtare Serbe që kapluar të gjitha levat e pushtetit .

Media ofertë televizive me mbulim kombëtar është reduktuar në rritjen e kultit të personalitetit dhe realitetit çuditshëm programeve, ndërsa gazetat më të lartë të qarkullimit të përditshme pothuajse asnjë kritikë të qeverisë, tha Jeremic.

“Tendenca Vucic despotike që qytetarët të parandaluar qasje në lëvizjen e lirë të informacionit është thelbi i” arritjeve “stabilokratskog tij. Edhe Alexis de Tocqueville shkruan se” skllavëria nuk mund të përfundojë nëse shtypi është i lirë “dhe se” shtypur një instrument të klasit të parë demokratik të lirisë ”, shtoi  Jeremiq.

“Ky instrument është në Serbi pothuajse plotësisht thyer, sepse media pothuajse të gjithë me ndikim hoqi dorë objektivitetin përpara kërcënimeve Vuçiq dhe presionit të jenë besnikë dhe të bindur. Me kalimin e kohës, u bënë leva të besueshme të propagandës dhe manipulimit”, tha Jeremic.

 

“Kam mbetur me asgjë, por përfundimin se regjimi ka përfituar nga fakti se Serbia është ndër destinacionet më tërheqëse në botë për pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit ndërkombëtar. Kjo kontribuon në një kuptim më të mirë të faktit se niveli i korrupsionit në Serbi arritur përmasa endemike”, tha Jeremic.

“Rënia e performancës ekonomike të Serbisë duket edhe zymtë në krahasim me vendet e tjera në Ballkan – në pesë vitet e fundit ka mbajtur një rritje më të lartë të Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Maqedonisë, Malit të Zi dhe Rumanisë,” tha Jeremiç.

Jeremiç tha se Ballkani Perëndimor marrëveshje për fat të keq në fuqi në mes të “stabilokrata” lokal dhe punën e zyrtarëve evropianë dhe politikanëve, në të cilën për herë të parë të ruajtur iluzionin e “stabilitetit” në vendet e tyre dhe me bindje të përmbushur urdhërat si në rastin e krizës së emigrantëve, ndërsa të tjerët bëjnë një sy qorr diktatura në rritje në rajon.

Ish-Ministri i Jashtëm tha se ai shpresonte se, megjithatë, një pikë kthese mund të jetë strategjinë e re të Komisionit Evropian: “një perspektivë të besueshme të zgjerimit dhe përfshirje më të madhe të BE-së në Ballkanin Perëndimor”, e cila për herë të parë të paktën pjesërisht shfaqet imazhi gjendjen mjerë e demokracisë në rajon.

Jeremiç u citua pjesë strategji të cilat i referohen fuqisë kapur shtetëror dhe lidhje me krimin e organizuar, gërshetim të fortë të interesave publike dhe private dhe kontrollin e mediave.

“Ne që janë me vendosmëri kundërshtojnë despotët stabilokratskim në rajon pavarësisht fuqisë së madhe që ata kanë në dispozicion, ky dokument përvojë të BE-së, si fryma e parë të ajrit të freskët, në një besim që është me të vërtetë e qëndrueshme dhe të begatë Ballkani Perëndimor mbetet një synim i arritshëm në këtë brez”, përfundoi ai Jeremiç.

SHPËRNDAJE