“Edhe Presheva është Kosovë” (Glas) “Shqiptarët e Pershevës të pakënaqur me regjimi  e Beogradit”. (Beta) “Protestat e shqiptarëve paralajmërim i tensionimit të situatës në Luginë” (Novine, Bugari)  “Protestat e shqiptarëve pasqyrë e zezë për Serbinë rrugës për në BE..”..pra ishi  këto vetëm disa tituj qe kemi hskëputur na mediat ehuaja pas protestës së djeshme në Preshevë. Po ashtu  mediat eehuaja klanë përcjellur edhe deklarata të liderëve shqiptarë të nga Lugina si të Riza Halimit, Ragmi Mustafës, Shaip Kamberit,  Galip Beqirit etj…rreth protestes dhe perspekiivës dhe zhvillimeve në Luginën e Preshevës

 

Preshevë, 22 shtator/AIK-Presheva Jonë

 

Protestat e fundit në Preshevë, sikur edhe ajo në Bujanoc me moton “Beograd,  ndal dhunën dhe diskriminimin kuindër shqiptareve në  Luginën e Preshevës” kishte jehonë të amdhe jo vetëm ndër mediat shquiptare por edhe të huaja.  “Mijëra shqiptarë nëkëmbë kundër qverisë serbe”, “Edhe Presheva është Kosovë” (Glas) “Shqiptarët e Pershevës të pakënaqur me regjimi  e Beogrdait”. (Beta) “Protestat e shqiptarëve paralajmërim i tensionimit të situatës në Luginë” (Novine, Bugari)  “Protestat e shqiptarëve pasqyrë e zezë për Serbinë rrugës për në BE..”..pra ishi  këto vetëm disa tituj qe kemi hskëputur na mediat ehuaja pas protestës së djeshme në Preshevë. Po ashtu  mediat e huaja (Tanjug, Blic, Beta, Politika.) kanë përcjellur edhe deklaratat e liderëve shqiptarë të nga Lugina si të Riza Halimit, Ragmi Mustafës, Shaip Kamberit,  Galip Beqirit etj…rreth protestes dhe perspekiivës dhe zhvillimeve në Luginën e Preshevës. Këto media kanë shkruar jkykyresisht rfreth zvhillimit të protestave si të qeta dhe me mézase të qarta drtejtuar Beogrdait dhe fasktorit ndërkomb ëtar. Poa shut shtypi serbë ka përkshrkruar përbajtjene parullave dhe flamujve të protestuesve q   ë mabnin në dorë. Ndër keto parulla më sës humti mediave serbe i paska “djegur” ajo se “Edhe Persheva eshtë Kosovë” apo pse “shqiptarët e Serbisë protestojnë me flamuj kuq e zi..dhe asnjë flamur të Serbi¨se në duar”.  Sikur në shtyp po ashtu eshe në mediat  tjera serbe vërehen pamje nga komuna e Preshevës, nga ballkoni, ku valon flamuri i Serbisë mbi turmën  plot e përplot protestues në duar me flamuj të shqiptarë, atë të merikës dhe BE-së.

Riza Halimi (PVD) deputet gjithpopullor në Beograd ashtu edhe z.Galip Beqiri kryetar i Këshillit Shqiptarë në Luginën e  Preshevës për disa media janë shprehur se  ” protesta e sotme ishte e qetë dhe masovike ashtu siq e kishim pritur. Besojmë se jo vetëm regjimi i Beogrdait por edhe faktori ndërkombëtar është i alarmuar me atë se cfarë po ngjet viteve të fundit si në Preshevë ashtu edhe në Bujanoc e Medvegjë, ku shqiptarët etnik të ketyre trevave janë bërë viktimë e diskriminimit dhe shkeljeve flagrante tëtë  drejtave elementare jo vetëm kombëtare por edhe e të drejtave për jetesë dhe perespektivë është privuar..”…Kurse ERagmi Mustafa për Tanjug dhe beta është shprehur se proetstat e fundit në Preshervë e Bujanoc janë rezultat i pakënaqeësive dhe mllefit të qytetarve me zhvillimet si ekonomike ashut edhe poltike ne keto komuna. Ndërsa z.Shaip Kamberi, kryetar i komunës së Bujanocit  dhe dr.Skender Destani (BDL-së) u shprehën se protesat në fjalë kishte për qëllim jo vetëm për të shprehur mllefin ddhe pakënaqësinë  shqiptarëve nga Lugina e Preshevës me regjimin  aktual, por edhe për të sensibiluar krizën politike dhe atë ekonomike, sociale që ka kapluar viteve të fundit popullatën shqiptare në Preshevë..

SHPËRNDAJE