crimstataNeuchatele, 21 shtator  -Zyra Federale e Statistikave në Zvicër (OFS/BFS) me seli ne Neuchatele ka publikuar sot nje raport, bashke me te edhe nje liste te kriminalitetit, te dënuarve në Zvicër sipas nacionaliteteve, ku nje vend te “merituar” e zënë edhe shqiptaret nga Kosova dhe Shqiperia te cilet prijne ne listen e “zeze” te Bernes, e cile tvijne menjehre pas afrikanëve.

Ne territorine  Konfederates Helvetike sipas me 8 milionë  banore Zyra Federale e Statistikave në Zvicër (OFS/BFS) 2.7 zviceranë në 1000 janë dënuar (gjthsejt 13911). Për të huajt, kjo normë është më e lartë dhe ndryshon sipas origjinesies së tyre. Zyrtaret nga OFS/BFS) i kane deklaruar agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” se “ata” nga ish-jugosllavia) me 2060 krime, shumica jane shqiptare (nga Kosova, Maqedia, Lugina..) dhe Shqiperia,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Të huajt më kriminelë
pollclcx222Lajm i keq për shqiptarët pasi janë në vendin e dyte, menjhere pas afrikanëve. Më të rrezikshëm për kokë banori janë persona e huaj nga Afrika veriore dhe perëndimore si dhe Republika Domenikane..

 

Enti i Statistikës Federal (OFS/BFS) publikuar  për herë të parë statistikat e dënimeve në Zvicër  të autorëve sipas origjinës, nacionalitetit. Në fund rezultati është mjaft i dendur. Statistikat harton dënimet të cilat janë trafiku i narkotikëve dhe ligjit mbi të huajt, të cilat janë tre grupe kryesore të krimeve në fjalë.

Vendi e pare per nga nga te huajt ne Zvcer pe rnga  denimet dhe kriminaliteti, sipas OFS OFS ka renditur ata nga  Afrikën Jugore, qytetarët e saj janë dënuar 61 herë, por shkalla e tyre bindje arritur një rekord me 32.8 ‰. Kurse te dytet i kane radhitur ata nga  ish-Jugosllavisë dhe nga Shqiperia me  2064 denime me një normë prej 8.9 ‰. Zyrtaret nga OFS/BFS) i kane deklaruar agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” se “ata” nga ish-jugosllavia) shumica jane shqiptare (nga Kosova, Maqedia, Lugina..) dhe Shqiperia,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Për grupet, si zviceranët dhe të huajt me viza B dhe C, BFS sqaron se në 2014 për 1000 banorë më së shumti krime kanë kryer Afrika perëndimore, Republika Domenikane, Afrika Veriore dhe Turqia me mbi 100 padi.

Për burrat në moshë 18 deri në 29 vjet, rreziku më i madh për të kryer krime dhe shkelje ligjore është për burrat nga Afrika perëndimore me 78 promila ose 78 të dënuar në 1000 banorë, ndjekur nga Republika Domenikane, 65 promila, Turqia me 19 promila. Personat nga ish Jugosllavia dhe Shqipëria në 2014 kanë kryer sëbashku 2060 shkelje ligjore, që është numri më i madh i krimeve se në çdo krahinë tjetër. Megjithatë kjo për kokë banori përkthehet në 9 promila që është shumë më e vogël se tre shtetet e lartëpërmendura. Më pas vijnë rumunët me 1800 krime të kryera vetëm në 2014.

 

SHPËRNDAJE