zorrBruksel, 1 tetor  -Kerkesa e Prishtines qe Kosova te paiset me nje kod nga Serbia ne kundershtim me rezolutën e Kuvendit te Kosovës  miratuar para poese vitesh (6 shtator 2012) ku kategorsuht eshte refuzuar involvimi i Serbise ne kodi e Kosovës. n eekte rezolute ka hapur dyert drejt sqhiperise pe rnje kod t emundshme, shkruan agejncia e lajemeve “Presheva jonë” pas deshtimitte djeshme te nagociatve serbo-kosovare ne Bruksle per kodin e Kosdoves 383.

 

Tema kryesore dhe e vetme e këtyre takimeve ishte kodi telefonik për Kosovën, ndaj dhe bisedimet  u fokusuan për finalizimin e të gjitha hapave, në mënyrë që Kosova të marrë kodin telefonik shtetëror +383 nga ana e Uninit Nderkombëtar te Telekomunikacionit-ITU-së. Por kjo e fundit, ITU ner Gjenve ka demantuar miknistrane kosovare se numka “haber” rreth keitj kodi ?!

 

ITU në Gjenevë i thotë OK kodit të telefonisë shqiptare për Kosovën

telleeJemi dehsmitar se keto 3-4 vite e fundit se paku 7 here esjte thene apo premtuar se, Kosva here sivjet e here n mot do t ekene kodin e telfonise, por ja qe edne sot e kesja dite num e ka ?! Ja disa tituj te portlave kosovare: “Tahiri:Kosova me kod telefonik, Austria aplikon pranë ITU”, “Tahiri: Në pjesën e parë të marsit (2016) Kosova e merr kodin shtetëror”, “Me 1 shtator zyrtarizohet kodi telefonik i Kosovës”..

Per dallim nga ketu deklarata, premtime qe si duket po mbesin vetëm data e shifra ne letër, sepse zyrtarët e nga Organizata ndërkombëtare e telekomunikacionit (ITU) me seli ne Gjenevë thonë pak me ndryshe.

“Kodi 383 së pari nuk di ku dhe si e kane gjetur ?!. S’di ndoshta mund te jete i Serbisë. Pyeti ata ne Prishtine, ata mund ta dinë. Por një gjë çfarë mund t’ju konfirmoje një gjë,  se Unioni i Telekomunikacionit Ndërkombëtar nuk ka atribuuar ketë kod me numrin 383 për Kosovën e as kurrfarë kodi tjetër. UIT për me momentin nuk është i involvuar për kodin e telefonisë ne Bruksel.  Pra, kjo çështje mbetet mes  Prishtinës dhe Beogradit   ” ka thënë sot, shefi për komunikim me mediat ne selinë e UIT-së ne Gjenevë z.Dimitry Leger.

Zyrtaret e Unioni i Telekomunikacionit Ndërkombëtar (ITU) me seli në Gjenevë  disa here që prej kohesh kane sugjeruar ministren kosovare dhe Prishtinën zyrtare qe te marrin, huazojnë (temporer)  numrin nga Shqipëria, derisa Kosova të bëhet anëtare e UIT apo OKB-së.  Pas refuzimit të Tiranës zyrtare që Kosovës t’i mundësohet të përdorë të njëjtin prefiks të telefonisë me Shqipërinë, shpresat nuk i shuar shuar. Kështu shprehen së paku anëtarët nga Qeveria e Kosovës sa here që shkojnë apo kthehen nga Brukseli me propozime e versione të ndryshme sikur ky i fundit me Austrinë.

 

Kerkesa e Prishtines qe Kosova që te paiset me nje kod nga Serbia ne kundershtim me rezolutën e Kuvendit te Kosovës  

Kerkesat e qeverise kosovare per te marre kodin e Serbise jane ne kundershtim me vet legjislacon, ku para pese vitesh kuvendi i Kosoves kihste refujzuar nje gje te tillë. Do kujtuar se  me rezolutën e (6 shtator 2012)  deputetëve kosovarë  e cila kerkon që Kosova tash e tutje të heq dorë nga prefiksi i telefonisë nga Serbia serbe (+38) e të përdor atë shqiptare (+355)  te mundësuar nga zyrtarët e Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit- ITU në Gjenevë.

Nje zyrtar i larte nga  ITU ne Gjenvë  agjencise s elajemeve “Presheva jonë”  ka deklaruar se „përderisa Kosova nuk është anëtare e ITU-së, kupto e OKB-së, ajo mund të zgjedhe prefeksin e telfonisë për vendin e vetë ga vdet fqinje qofte nga Srbia apo Shqipëria.  Kjo gjë organizatën tonë nuk e pengon fare. Tash mbetet cështje e  Prishtiune sta kerkoj nje gje te tille nga Tiarna dhe se Shqipëria sa do te jete e  gatshme ta pranon një propozim të tillë, që edhe Kosova të përfshihet në  kod, prefiks cfarë sot e posedon Shqipëria..“

Per fund, derisa ITU në Gjenevë i thotë OK kodit të telefonisë shqiptare për Kosovën, shtrohet pyetja pse Prishtina insiston aq shume te ken kodin nga Serbia e jo nga Shqipëria?!, kjo eshte nje ceshtje tjeter qe duhet te merren autoritet dhe eksprtet kosovar në Prishtinë!..

SHPËRNDAJE