Gazetari yne ne Zvicer Nefail Maliqi ka uruar ne Bernë  shefin e ri të diplomacise se Konfederates Helvetike ne emer të komunitetit shqiptarë ne Zvicër, diplomatin  ticinoez (TI) Ignazio Cassis i cili i u zgjodh sot me 125 vota-pro. Pra nga sot zviceranët dhe mbi  300.000 shqiptare kane nje ministër te ri 

 

Bernë, 20 shtator -Ignazio Cassis (56 vjecar) ngha kanotni i Itcinos u zgjodh Këshilltar Federal. Pra ai nga sot eshtë shef i ri i diplomavise zvicerane te

cilin funksion deri tash  e ushotronte Didier Burkhalter. Sipas agjecise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicer e cila ndoqi per se afermi votimin e minsitrit te jashtem nga parlamenti zviceran ne Berne Ignazio Cassis zgjidhet me 125 vota perballe kandidatve konkurrente siu Pierre Maudet i cili mori merr 90 vota dhe Isabelle Moret 28.

Politikani Ignazio Cassis vetem nje jave para se te zgidhet minsiter i jashtem i Zvicres ne nje bisede për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zivcër eshte shprehur se  “Nëse behem Minister i Jashtem, politika jonë nuk ndryshon ndaj Kosoves, shqiptarëve!..”

Ignazio Cassis foli në tribunë me një fjalim në 4 gjuhët kombëtare, përpara se të pranonte zgjedhjen e tij me “gëzim dhe respekt të madh”. Ticino gjithashtu vlerësoi ndryshimin. Duke përmendur Rosa Luxemburg, ai kujtoi se “liria është gjithmonë liria e atyre që mendojnë ndryshe”. Respektimi dhe mbrojtja e opinioneve të ndryshme do të jetë detyra ime si këshilltare federale. Ignazio Cassis siguroi se ai do të respektojë kolegjialitetin. Ai pastaj u betua në italisht.

 

Cassis: Zvicra vazhdon merëdheniet e mira dhe bashkepunimin tradicional me Shqiperine dhe Kasovën me ardhejn time si minister i PJ

Ne nje prononcim me të minstrit të ri te”puneve te jashtme ne Zvicër z.Ignazio Cassis për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer rreth rolit te Zvicres ne Kosove dhe imazhit  te shqiptareve ne këte vend ai ka thene se “Zvicra me duket se ka bere aq sa ka mundur, maksimumin për Kosoven duke perkathru jo vetëm me kotribute humanitare, por edhe ushtarakisht  permes djemve tane me smion ne Swisscoy dhe ne diplomacine nderkombëtare, nese kujtojme ate se vendi yne ishte nder venddet e para qe njohu pamvaresine e saj. Nëse behem Minister i Jashtem, politika jonë nuk e besoj sde  do ndryshojne raporte apo nagjhimi  yne ndaj Kosoves, shqiptarëve! ne ballakn..Keshut që tradita e bashkepunimit dhe maredhënieve te mira te Zvcres me Shiperine dhe Kasovën do te vazhdojen edhe me tutje.. ”

“Sa i perket shqiptaret ne Zvcer, mund te thme se ata jane sa ta vyeshem po aq edhe punëtor, ndryshe nuk do te ishte komuniteti me i rndesishem dhe me  integruar ne vendin tonë…” ka thënë ne fund për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër  z.Ignazio Cassis , kandidat i mundshem per minister i puneve te jashtme (Keshlltar Federal) ne konfederaten Helvetike

SHPËRNDAJE