Ne qershorin e vitit 2017 Asambleja e Përgjithshme e OKB-së zgjodhi President të saj për një vit, ministrin sllovak të Punëve të Jashtme, Miroslav Lajcak. Ai ne shtor te vitit 2017 ishte  drejtuar i sesionin e 72-të të asamblesë. Në intervsten e fudit për agjencincine e lajmeve “Presheva Jonë” Lajcak i cili njeherit ishte edhe kandidat potencial për skeretar te pergjithshem te OKB-së ka folur per dialgun me s Kosoves dhe Serbisë si dhe hskrmbimin e territoreve.

Lajcak: Ndarja e Kosovës e rrezikshme, do të provokonte luftë, destabilitet në rajon…

“Vendi im Sllovakia eshte kundër ndarjes së Kosovës. Pra, nuk e mbështesin shkëmbimin e territoreve ” ka thee shfi i diplomacise sllovake gazatarit te “Presheva Jonë” duek shtuar se Borgradi dhe Thaci duhet te rrespketojne integritretin e territorial te Kosovës qe vendet boterore e njohen me 17 shkurt 2008

Ministri i Punëve të Jashtme të Sllovakisë, Mirsolav Lajçak, është i bindur se dialogu është e vetmja mënyrë për të zgjidhur problemin e Kosovës.

Sipas tij edhe Kosova, por edhe Serbia duhet të veprojnë dhe të marrin vendime të cilat kontribuojnë në fqinjësi të mirë dhe përmirësim të raporteve ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

Lajcak ka përseritur se është kundër ndryshimit të kufijve. “Sa i përket lëvizjeve të kufijve, unë e përseris se nuk është zgjidhje, dhe se duhet të rrespektohet integritetin territorial i Kosovës, sepse rajoni është ngopur me trazira e luftra, Ballkani ka nevojë sot për paqe e stabilitet… Komuniteti ndërkombëtar nuk do të tolerojë  asesi kthim mbrapa, sepse ndarja e Kosovës do të ihste rrezik, do të provokonte luftë, destabilitet në rajon… ”, ka thënë ndër të tjera Lajca në intervistën e fundit për agjencinë kombëtare “Presheva Jonë”

Minsitri sllovak: Lugina e presheves t ekete sttsu idnetik me serbet ew Kosovës

Kalimi i Kosovës nga pavarësia e mbikëqyrur në pavarësi të plotë, është proces i merituar për popullatën dhe institucionet e Kosovës, ka deklaruar Miroslav Lajcak, ministër i Punëve të Jashtme të Sllovakisë, vend ky që ende nuk e ka njohur Kosovën. Lajcak ka thënë se është bërë shumë punë, porse sipas tij mbetet edhe shumë për tu bërë, nëse Kosova dëshiron të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian.

Lajcak ka thënë po ashtu se dialogu mes Prishtinës dhe Beogradit është një proces që duhet të shfrytëzohet nga dyja vendet, sepse sipas tij, aty mund të zgjidhen problemet, mosmarrëveshjet, aty edhe mund të rregullohen dhe stablizohen shumë çështje që do të ishin në interes, në favor të dy palëve.

Se a mendon që reciprociteti si zgjidhje e drejtë e problemeve mes pakicës serbe në Kosovë dhe shqiptarëve etnik në Luginën e Preshevës duhet rrespektuar nga Prishtina dhe Beogradi, shefi diplomacisë sllovake, duke kundërshtuar ndarjen apo këmbin e territoreve, si opsione që nuk do t’i kontribuonin paqes dhe stabilitetit në rajon, ka thënë se reciprociteti është domosdoshmeri.

“Po, unë jam për rrespektim dhe reciprocitet të statusit të pakicave në Kosovë dhe Serbi, sepse është papranueshme dhe e palogjikshme nëse këto dy vende pretendojnë që nesër të hyjnë në Bashkimin Evropian duke avancuar një minoritet, ndërsa tjetrin ta shkelin. Pra, të gjithë në union duhet të shkojmë të barabart, sepse ky është edhe kodi i Brukselit për të hyrë në Bashkimin Evropian”.

 

SHPËRNDAJE