Skenari 2012 i Institutit Robert Koch dhe epidemia e koronavirusit të sotëm ka shumë ngjashmëri.

Ishte shumë e vështirë të imagjinohej tetë vjet më parë që një pandemi do të dilte jashtë kontrollit dhe do ta mbante botën në pezull. Sidoqoftë, edhe atëherë ka pasur konsiderata shumë specifike se çfarë ndodh saktësisht kur përhapet një virus i rrezikshëm. ‘Modi-Sars’ është emri i agjentit shkaktar në një analizë të rrezikut të Qeverisë Federale Gjermane të vitit 2012 që merret me kërcënimet e një pandemie.

Ekspertët janë në mënyrë të habitshme afër realitetit aktual koronavirus (koronavirus, në finlandisht) në analizën e tyre.

Analiza e rrezikut “Pandemia e shkaktuar nga Virus Modi-Sars” përshkruan një përhapje në të gjithë botën e një patogjeni të ri me origjinë nga Azia – virusin hipotetik Modi-Sars. Skenari u zhvillua nën udhëheqjen e Institutit Robert Koch (RKI) dhe me pjesëmarrjen e disa autoriteteve federale.

Në simulim, virusi përhapet në Gjermani për një periudhë tre vjeçare. Pas tre vjetësh duhet të jetë në dispozicion një vaksinë.

Pas valës së parë të sëmundjes me 29 milion subvencione të infektuara, dy valë të dobëta me 23 dhe 26 milion të sëmurë ndjekin përgjatë gjithë periudhës në Gjermani. Numri i personave të infektuar zvogëlohet sepse zhvillohet imunitet i përkohshëm ndaj virusit.

Mortaliteti i larte

Në periudhën e përshkruar, “të paktën 7.5 milion vdekje pritet të jenë si rezultat i drejtpërdrejtë i infeksionit,” tha gazeta e qeverisë gjermane. Ky supozim ekstrem bazohet në faktin se ekspertët supozojnë një shkallë vdekshmërie shumë të lartë prej 10%.

Shkalla e vdekshmërisë për koronavirusin aktual është dukshëm më e ulët. Në analizë, të tjerë të sëmurë dhe ata që kanë nevojë për kujdes po vdesin gjithnjë e më shumë. Arsyeja për këtë është mbingarkesa në sektorin e shëndetësisë. Për më tepër, numri i madh i infektuar tejkalon kujdesin intensiv.

Përhapja e virusit ngadalësohet dhe kufizohet nga “masat anti-epidemike”. Kjo përfshin karantinë për personat e kontaktit të personave të infektuar dhe stacionet e izolimit për pacientët me infeksion.

Për më tepër, mbylljet e shkollave dhe anulimet e ngjarjeve madhore kanë për qëllim parandalimin e përhapjes së virusit. Pa këto masa, kursi i virusit do të ishte edhe më drastik, thekson analiza e rrezikut.

Sidoqoftë, nuk mund të përjashtohet që situata promovon sjellje antisociale, thuhet në raport. Kjo përfshin, për shembull, vjedhje dhe vjedhje të ilaçeve.

Ndikimi ekonomik në punim “nuk mund të vlerësohet në terma konkret, por mund të jetë i madh”. Efektet në industrinë e ushqimit dhe tregtia e ushqimit janë gjithashtu serioze në skenar.

“Prodhimi i ushqimit nuk është i mundur në sasinë e zakonshme,” thuhet në analizë. Dështimet që lidhen me sëmundjet në bujqësi çojnë në humbje të konsiderueshme në prodhim. Ushqimi gjithashtu nuk është i disponueshëm në sasinë dhe shumëllojshmërinë e zakonshme në supermarkete. “Mund të priten mbyllje”, thonë ekspertët.

Në skenarin e qeverisë federale të vitit 2012, pandemia në shkurt fillon në Azi. Patogjeni vjen nga Azia Juglindore, ku shfaqet tek kafshët e egra dhe i transmetohet njerëzve përmes tregjeve.

COVID-19 VS MODI-SARS

Në analizën e rrezikut të Qeverisë Federale nga viti 2012, virusi hipotetik Modi-Sars është pothuajse identik me Sars-CoV .

Simulimi bazohet në infeksione qe perhapet prej sperklave, siç perhapet edhe i ashtuquajturi koronavirus. Sipas RKI, kjo mund të ndodhë përmes mukozës së traktit respirator. Në teori, infeksioni mund te ndodhe gjithashtu edhe permes konjuktivës së syve.

Covid-19 mund të jetë shumë i butë në disa njerëz – pothuajse pa simptoma. Eshtë e mundur që këta njerëz të infektojnë të tjerët pa vetëdije. Periudha e inkubacionit është tre deri në pesë ditë në skenar, por mund të shkojë nga dy deri në 14 ditë. Periudha e inkubacionit për virusin aktual COVID-19 mund të jetë 14 ditë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, mesatarisht është 5-6 ditë.

Simptomat e sëmundjeve virale janë gjithashtu shumë të ngjashme. Sidoqoftë, simulimi supozon një shkallë të vdekshmërisë prej 10%. Kjo është jashtëzakonisht e lartë. Shkalla e vdekshmërisë për Covid-19 ende nuk është përcaktuar.

Ekziston një ndryshim tjetër midis të prekurve: Në analizë, të gjithë njerëzit janë në mënyrë të barabartë në rrezik. Në realitet, shkalla e vdekshmërisë dhe kohëzgjatja e sëmundjes varet nga mosha. Grupet e rrezikut përfshijnë njerëz të moshuar me një rrezik në rritje të vazhdueshme të zhvillimit të një kursi të rëndë nga mosha rreth 50 deri në 60 vjeç./foreigner.fi

SHPËRNDAJE